STØRRE ENN CONTE? Massimiliano Allegri har overrasket alle og kan lede Juventus til trippeltriumf.  AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
STØRRE ENN CONTE? Massimiliano Allegri har overrasket alle og kan lede Juventus til trippeltriumf.  AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO

– Allegri vil bli husket som større enn Conte

Han ble sett på som en flopp i AC Milan. Nå kan Massimiliano Allegri (47) lede Juventus til en fantastisk trippeltriumf.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
SUKSESS: Massimiliano Allegri har oppnådd strålende resultater med Juventus.  (AP Photo/Massimo Pinca)
SUKSESS: Massimiliano Allegri har oppnådd strålende resultater med Juventus.  (AP Photo/Massimo Pinca)

– Kampen mot Barcelona vil definere ham. Vinner Massimiliano Allegri Mesterligaen med Juventus så vil han være helt der oppe med de største italienske trenerne. Kanskje vil han bli husket som større enn Antonio Conte. For selv om Conte ledet Juventus til stor suksess i Serie A, så lyktes han ikke i Europa, mener fotballekspert Tor-Kristian Karlsen til TV 2 Sporten.

Fikk gjennombruddet i Sassuolo
Tor-Kristian Karlsen har fulgt Massimiliano Allegri i en årrekke. Allerede for seks år siden, da Allegri var hovedtrener i Cagliari, så Karlsen at den nåværende Juventus-treneren hadde noe spesielt ved seg.

Han oppsummerer karrieren til Allegri slik:

– Gjennombruddet som trener fikk Allegri da han ledet Sassuolo opp til Serie B i 2008. Det var da han begynte å bli lagt merke til, sier Karlsen, før han fortsetter:

– Allegri ble aldri den store spilleren. Han var en taktisk, intelligent midtbanespiller som hadde sine beste dager i Cagliari på 1990-tallet. Da er det ganske typisk at han måtte gå den harde veien som trener, og ikke rett inn i en Serie A-klubb som andre toppspillere, poengterer han.

Så Allegris Cagliari imponere
Allerede i 2009 skiftet Karlsen bekjentskap med Allegri.

– Etter oppholdet i Sassuolo fikk han sjansen i Cagliari. Jeg så noen kamper selv da Allegri ledet Cagliari i 2009, og ble mektig imponert. De spilte en veldig offensiv fotball og helt annerledes enn du kunne forvente av små lag i Italia. Jeg så blant annet Cagliari med Allegri som trener mot AC Milan på San Siro. Cagliari spilte med ballbestittelse, gode bevegelser og flere solide angrep, selv om de tapte til slutt, sier Monacos tidligere sportsdirektør.

Etter nesten å ha ledet et offensivt Cagliari-mannskap til Europaligaen og blitt kåret til årets manager i Serie A av sine managerkollegaer i 2009, fikk Allegri tilbudet om å overta mektige AC Milan i 2010.

Det ble en umiddelbar suksess.

– Sommeren 201 overtok han AC Milan, og tok tittelen i sin første sesong. Med tanke på presset fra Silvio Berlusconi og tidligere Milan-helter som hele tiden lurte i kulissene, var det ekstremt imponerende, poengterer Karlsen.

En klubb i kaos
Økonomisk kaos, spillersalg og interne lederkonflikter rammet imidlertid AC Milan de neste årene. I 2014 fikk Allegri til slutt sparken.

– Det gikk jo galt for Allegri i AC Milan til slutt, men krisen og kaoset som rådet i klubben skal ikke undervurderes. Vi har jo alle sett i ettertid at ingen trenere etter Allegri har hatt noen form for suksess på San Siro. De har ikke vært i nærheten, selv i Allegris svakeste sesong som AC Milan-trener, minner Karlsen om.

Og legger til:

– Alt falt jo sammen etter at Allegri reiste. Han holdt på mange måter sammen en veldig skakkjørt klubb i de årene han var der. Det tror jeg veldig få forstod på det tidspunktet.

– Ble sett på som en flopp
Foran årets sesong overtok Massimiliano Allegri noe overraskende som hovedtrener i Juventus.

Der erstattet han Antonio Conte, som i årene før hadde ledet Juventus til tre strake seriegull.

Kritikken mot ansettelsen av Allegri lot ikke vente på seg.

– Da Allegri fikk Juventus-jobben var veldig mange kritiske fordi han hadde fått sparken i AC Milan. Han hadde på en måte fått rykte for seg for å være en flopp i Milano. Og før Juventus-jobben uttalte Allegri at han veldig gjerne ville jobbe i England og Premier League. Han var i samtaler med blant annet Tottenham, forteller Karlsen.

– Men ansettelsen viste seg å være en klok avgjørelse av Juventus. Klubbledelsen visste om bakgrunnen hvorfor det gikk galt for Alllegri i AC Milan. Og de visste hva spillerne trengte etter å ha hatt Conte som trener i 3-4 år. Allegri var akkurat den medisinen Juventus trengte, sier han.

Dette skiller Allegri fra Conte
Allegris formasjon og spillestil skiller seg fra Conte, mener Karlsen.

– Først og fremst er Allegri mye mer fleksibel taktisk og en mer pragmatisk trener. Conte hadde kun én plan med 3-5-2-systemet sitt. Det var en veldig intens spillestil, med raske gjenvinninger, hurtige kontringer og fysisk krevende fotball. Dessuten roterte ikke Conte så mye som Allegri gjør, opplyser Karlsen.

– Så vidt jeg vet så ble veldig mange spillere fysisk slitne av Contes spillestil. Allegri er flinkere til å rotere og bruker stallspillerne ofte. Samtidig hviler spillerne med ball oftere under Allegri, sier han videre.

– Har Allegri gjort det bedre enn forventet med Juventus?

– Med fasiten i hånden er det lett å si at Juventus-troppen er mye sterkere enn både Romas og Napolis. Allegri kom ikke akkurat inn i et dødsbo. Han har en fantastisk stall med en sentrallinje i den absolutte verdensklasse. Men før sesongen var det mange som utpekte Roma til seriemester i Italia fordi Juventus hadde ansatt Allegri, minner Karlsen om.

– Men det er klart, en Mesterliga-finale. Det var det ikke mange som hadde sett for seg Allegri skulle klare, understreker han.

– Kan bli blant de største
Karlsen tror Massimiliano Allegri kan bli utpekt som en like stor trener som Carlo Ancelotti, Marcello Lippi, Claudio Ranieri og andre italienske topptrenere dersom han leder Juventus til en trippeltriumf.

– Likhetstrekkene mellom Allegri og andre italienske topptrenere er at de er taktisk sterke, og i tillegg har solide personlige egenskaper. Akkurat dette med personlige egenskaper er veldig undervurdert blant trenere. Men italienske trenere er utrolig smarte menneskekjennere, både i forhold til spillere, assistenter, styret og media, sier fotballeksperten.

– Det som skiller Allegri konkret opp mot for eksempel Conte, Ranieri og Lippi er at han nok er en mer offensiv og liberal trener. De tre andre er mer kyniske og defensive i sine kvaliteter, forteller Karlsen.