DRØMMEREPRISE?: Marcel Kittel slo Alexander Kristoff på den prestisjetunge siste etappen av Tour de France i fjor. En frisk og rask tysker håper å gjøre noe lignende i år. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
DRØMMEREPRISE?: Marcel Kittel slo Alexander Kristoff på den prestisjetunge siste etappen av Tour de France i fjor. En frisk og rask tysker håper å gjøre noe lignende i år. Foto: AP Photo/Christophe Ena.

«Verdens raskeste syklist» advarer Kristoff og co. : – Jeg er 100 prosent frisk igjen

Marcel Kittel har hatt sin verste sesong - men satser på å stille i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SIERRA NEVADA (TV 2 Sporten): Verdens raskeste mann på to hjul var i en årrekke Mark Cavendish. Så kom Marcel Kittel.

Fire etappeseire i Tour de France i 2013, fire nye i 2014, og vips var det gjort: tronen var Kittels, noe også den notorisk ærgjerrige briten måtte innrømme.

I år har det imidlertid gått langt tråere. For mens trioen Cavendish, Kristoff og Degenkolb alle har hatt store sesonger, har Kittel opplevd sin tøffeste så langt i karrieren.

– Spurter like bra som på sitt beste
Kittel har nemlig slitt med et virus det tok lang tid å diagnostisere, har ikke vunnet et sykkelritt siden 18.januar, og har bare 15 konkurransedager i bena idet det er mindre enn én måned igjen til Tour de France.

Når TV 2 møter Kittel på høydetrening i Sierra Nevada, er det likevel en svært positiv 27-åring som kommer med siste nytt.

– Viruset er helt borte. Det hører fortiden til. Jeg er 100 prosent frisk igjen. Jeg konsentrer meg om treningen nå, og det gjør meg glad, forteller han.

Kittels trener, Adriaan Helmantel, kunne underveis i høydeoppholdet meddele at Kittels spurt nå er like hvass som den var på hans beste, men at det fremdeles er en jobb å gjøre med å tåle de lengste rittene.

Giant-Alpecins lag til Tour de France blir ikke tatt ut på en stund enda, men Kittel skal gjøre mye galt i oppkjøringsrittet Ster ZLM Toer for ikke å bli med til Frankrike.

– Hva er realistisk for deg å få til i Touren i år?

– Jeg vet ikke. Jeg har lagt en vanskelig periode bak meg, og jeg må se an hvor god jeg er før Touren (før jeg setter meg spesifikke mål, journ.anm). Å bli virkelig klar til Touren og starte der er fokuset nå, og så må jeg se hvor mange realistiske sjanser jeg har.

Se 1. etappe av Critérium du Dauphiné på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra 13:05 søndag

– Jeg har selvsagt ikke sansen for løypa!
Ster ZLM Toer blir i år holdt fra 17. til 21. juni. 

4. til 26. juli går verdens største ritt av stabelen, men som de fleste andre spurtere er ikke Kittel overbegeistret for en løype som favoriserer de som er best i motbakker.

– Jeg har selvsagt ikke veldig sansen for årets løype! Men ingen burde uansett vente seg en enkel Tour de France. Jeg kan ikke forandre løypen, jeg må bare akseptere at den er som den er og prøve å finne muligheter til å vinne, sier den alltid diplomatiske 27-åringen. 

Erik Zabel er tyskeren med flest etappeseire i Tour de France med 12, mens Kittel altså står på åtte. Å ta den rekorden i år blir nok for vanskelig, oppladningen tatt i betraktning, men Tyskland og Giant-Alpecin har også en annen tysker de kan se til om Kittel ikke skulle være i form: John Degenkolb, Kristoffs overmann i årets Milano-Sanremo og vinneren av Paris-Roubaix.

Degenkolbs CV vokser fra år til år, men det er noe som mangler. 9 seire i Vuelta a España, én i Giro d'Italia... men ingen i Tour de France.

– Målet mitt er helt klart å vinne en etappe og gjøre et godt ritt. Jeg har vært veldig nærme en etappeseier tidligere. Jeg tror jeg har tre andreplasser fra før, så jeg vil virkelig ta steget helt opp nå. Det er det store målet, og det er derfor jeg jobber så hardt som jeg gjør nå, sier 26-åringen.