BLIR VOLDTATT: Ingen er trygge i Game of Thrones. To av hovedpersonene, Sansa Stark og Daenerys Tagaryen, er blant utallige kvinner som blir utsatt for overgrep i serien. Foto: Helen Sloan / HBO
BLIR VOLDTATT: Ingen er trygge i Game of Thrones. To av hovedpersonene, Sansa Stark og Daenerys Tagaryen, er blant utallige kvinner som blir utsatt for overgrep i serien. Foto: Helen Sloan / HBO

Forfatteren forsvarer Game of Thrones-voldtektene

George R. R. Martin mener han skildrer hvordan det faktisk var i middelalderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den fem år lange diskusjonen om vold og seksuelle overgrep i den populære tv-serien Game of Thrones ble mer aktuell enn noen gang da en av seriens hovedroller, Sansa Stark, ble brutalt voldtatt i en episode i mai.

I sosiale medier reagerte folk med avsky, og mange varslet at de ikke lenger vil se på serien etter overgrepet.

Scenen er ulik fra bøkene, der en annen, mindre kjent rolle lider Sansas skjebne. Likevel er det ikke mindre vold å spore i bøkene, og nå forsvarer forfatter George R. R. Martin at seksuelle overgrep er en stor del av historien i fantasy-verdenen.

– Basert på middelalderen

– Bøkene reflekterer et patriarkisk samfunn basert på middelalderen, og på den tiden var det ingen seksuell likhet. De var veldig diskriminerende og delte folk inn i klasser. De hadde sterke tanker om kvinnenes posisjon, sier forfatteren til Entertainment Weekly.

Et opplagt argument mot Martins forklaring, er at det meste i fantasy-verdenen er totalt forskjellig fra middelalderen, med drager, trolldom og levende døde. Det argumentet er forfatteren forberedt på.

– Bare fordi man putter inn drager, så betyr ikke det at man kan gjøre hva man vil. Om så griser kunne fly, så betyr ikke det at du også vil ha folk som går på hendene istedenfor på føttene, sier han.

Forrakter Disney-skildringene av middelalderen

Han forteller at han kun ønsker å bruke noen få fantasy-elementer, og grunnfeste så mye han kan i ekte historie. 

– De fleste historier skildrer det jeg kaller en Disneyland-middelalder, med prinser og prinsesser og knekter i skinnende rustningern, men de viser ikke hvordan samfunnet faktisk fungerte, sier George R. R. Martin.

– Jeg skriver om krig. Hvis jeg bare skulle skrive om kule slåsskamper og helter som dreper uhyrer, og ikke portretterte seksuelle overgrep, så ville det vært noe uærlig med det. Voldtekt er, dessverre, fortsatt en del av krig selv i dag.

Sansa Stark er ikke den første kvinnen som har blitt voldtatt i serien. Allerede i første sesong ble en av hovedpersonene, Daenerys Tagaryen, voldtatt av sin nye ektemann. Deretter har kvinne etter kvinne blitt utsatt for brutale overgrep i serien.