HISTORIENS BESTE? Ekspertene mener Lionel Messi er helt oppe der sammen med Maradona og Pelé. Foto: Scanpix
HISTORIENS BESTE? Ekspertene mener Lionel Messi er helt oppe der sammen med Maradona og Pelé. Foto: Scanpix

Ekspertene: Disse er historiens beste fotballspillere

Lionel Messi nevnes allerede som planetens beste fotballspiller noensinne.

Lionel Messi har herjet for Barcelona i en årrekke.

I forkant av lørdagens Mesterliga-finale diskuteres det heftig om Barcelonas rekordsetter er fotballhistoriens beste fotballspiller.

Argentineren har kapret det prestisjetunge Ballon d'Or-troféet fire ganger og kan bli historisk som den første spilleren gjennom tidene som har scoret i tre Mesterliga-finaler dersom han får inn en fulltreffer mot Juventus i Berlin.

– Er Messi tidenes beste?
TV 2 Sporten har spurt et utvalg eksperter om hvem de mener er planetens beste fotballspiller noensinne.

Freddy Dos Santos er blant dem som synes Lionel Messi har overgått både Maradona og Pelé.

– Ja, jeg mener at han er den beste. Han har vært stabilt på et overlegent nivå i mange år, og i en fotball som har hatt en voldsom utvikling i tempo de siste 10-15 årene. Han utfører disse tingene med et tempo de andre kandidatene ikke gjorde, fastslår Dos Santos overfor TV 2 Sporten.

Han får støtte av Øyvind Alsaker. Premier League-kommentatoren understreker likevel at det er vanskelig å sammenligne spillere fra forskjellige tidsepoker.

– Å sammenligne spillere fra ulike epoker er nådeløst mot gamle storheter fordi fotballen er i konstant utvikling. Å se Maradona briljere for 25-30 år siden nå, er som å se Messi i slow-motion. Og Pelé når sjelden opp i disse kåringene fordi han tilhører en annen tid og veldig få mennesker har annet enn dårlige Youtube-klipp å støtte seg til når det gjelder brasilianerens klasse, poengterer Alsaker.

– Ingen overgår Maradona
Mini Jakobsen på sin side mener ingen fotballspillere i historien kan konkurrere mot Diego Maradona.

– Nei, fordi Maradona var bedre. Maradona løftet både klubb (Napoli) og landslag til triumfer som Messi ikke har utrettet. Maradona hadde ingen som var i nærheten fordi han var så god. Messi konkurrerer med spillere som Ronaldo og Zlatan, konkluderer Mini.

Premier League-kommentator Per-Jarle Heggelund utelukker ikke at Lionel Messi i fremtiden kan fremstå som historiens beste fotballspiller. Han synes det imidlertid er for tidlig å foreta en slik kåring mens Messi er midt i karrieren.

– Jeg er ingen stor fan av slike kåringer da det er veldig vanskelig å sammenligne ulike tidsepoker. Dessuten mener jeg at Messi kan få gjøre seg ferdig med sin egen karriere før vi plasserer han på en slik liste, påpeker Heggelund.

Disse mener ekspertene er fotballhistoriens tre beste spillere:

Øyvind Alsaker, kommentator Premier League:

1. Lionel Messi: – Ofte beskrevet som en spiller fra en annen planet, og det er egentlig helt riktig. Hans ballkontroll i stor fart, og intuitive spill, er på en måte fotball opphøyd i en annen sfære. Det er rett og slett vanskelig å forstå for oss andre. Har selvfølgelig nytt godt av å spille på et så dominerende lag som Barca, og har heller ikke vunnet VM med Argentina, men det han har gjort de siste 10 årene er rett og slett så stabilt suverent at han havner øverst.

2. Maradona:  – Er hårfint bak Messi i mine øyne. Vant VM på egenhånd i -86 og tok Argentina til finalen fire år senere. Løftet Napoli til uante høyder. Mye av det samme som Messi - han tok fotballen et steg videre og drev med ting ingen andre var i nærheten av i hans tid. Opphøyd som sin landsmann - dyrket som en Gud i en religion som bærer hans navn. Hans jordiske handlinger utenfor fotballbanen derimot, sørget for en altfor kort periode som verdensener.

3. Pelé: – Vidunderlig spiller i en liten evighet, og en sikker vinner i en jury med snittalder 70+. VM-triumfene står ut, en sann representant for jogo bonito. Hadde vært morsomt å be ham plukke ut sine tre beste scoringer fra et utvalg på 1000!

Per-Jarle Heggelund, Premier League-kommentator og tidligere Serie A-kommentator for C More:

– De Messi skal opp mot er følgende, sier Heggelund, før han ramser opp:

1. Pelé: – Det er uhyre vanskelig å utelate en som scoret 1283 mål på 1366 kamper. Sa jeg at han vant VM tre ganger?

2. Diego Maradona: – Vant VM og Serie A omtrent på egenhånd. Sistnevnte da den serien var brutalt bra.

3. Paolo Maldini: – Jeg har alltid sagt at han er den største, på så mange områder. Den store kapteinen. Han vant den gjeveste europacupen, i tre ulike årtier. Spilte åtte finaler i den turneringen. Har rekorden for flest VM-minutter. Over 900 kamper for Milan, alltid best.

Freddy Dos Santos, TV 2 Sportens fotballekspert og tidligere Vålerenga-spiller:

1. Lionel Messi: – Han har vært stabilt på et overlegent nivå i mange år, og i en fotball som har hatt en voldsom utvikling i tempo de siste 10-15 årene.

2. Diego Maradona: – Det som taler for ham er at han gjorde en mye dårligere klubb (Napoli) til en av verdens beste, med mye dårligere lagkamerater enn Messi har hatt i Barca. Og han vant VM. Helt utrolige ferdigheter, og han sto imot overfall fra motstandere i en tid da spillere med hans kvalitet ikke var beskyttet av regelverket.

3. Pelé: – Baserer dette egentlig på en blanding av statistikk, rykter og klipp på Youtube. Måten han dominerte, scoret mål, hurtigheten og vinnermentaliteten hans gjør ham til en av verdens beste, uansett tidsalder.

Mini Jakobsen, TV 2 Sportens fotballekspert, 65 landskamper og 11 mål for Norge:

1. Diego Maradona: – Maradona løftet både klubb (Napoli) og landslag til triumfer som Messi ikke har. Maradona hadde ingen som var i nærheten.

2. Lionel Messi: – Messi havner som nummer to på grunn av kvaliteten han viser, selv nå som spillet har blitt tøffere og vanskeligere for den kreative spilleren.

3. Cristiano Ronaldo: – En av de største målmaskinene noensinne. Og han har levert både i England og Spania. God både i lufta og på bakken.