Steve Kerr (til venstre) leder i natt Golden State Warriros og Steph Curry i første NBA-finale mot Cleveland Cavaliers. Kyle Terada-USA TODAY Sports
Steve Kerr (til venstre) leder i natt Golden State Warriros og Steph Curry i første NBA-finale mot Cleveland Cavaliers. Kyle Terada-USA TODAY Sports

Faren ble drept, han har slåss med Michael Jordan og han har avgjort NBA-finalen

Les Golden State Warriors-trener Steve Kerrs fantastiske historie.

1. kamp: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Natt til fredag kl. 03.00 på Sportskanalen og tv2sumo.no

Før årets NBA-sesong hadde Steve Kerr aldri jobbet som trener. Likevel fikk han tilbud fra både Golden State Warriors og New York Knicks.

Kerr valgte førstnevnte og angrer nok ikke på det. Laget vant 67 av 82 kamper og er altså klare for NBA-finalene. New York vant kun 17 kamper. 

Ikke alltid hatt det like lett
Livet smiler til 49-åringen, men der Kerr i år har hatt en takknemlig jobb med å videreutvikle et allerede meget bra lag, har den tidligere Bulls-point guarden slett ikke alltid hatt det like lett.

Kerrs far, Malcom, var en akademiker som hadde Midt-Østen som hovedfelt og sin store lidenskap.

Malcom Kerr var forut sin tid, og ønsket å bygge broer mellom kristne, muslimske og jødiske miljøer. Derfor tilbrakte unge Steve store deler av sin oppvekst i Egypt og Libanon.

Ikke mange collegelag forsøkte å rekruttere Steve da han var ferdig med high school (videregående), men Lute Olson ga han sjansen for Arizona. 

Faren drept av terrorister
I hans første sesong for University of Arizona opplevde Kerr-familien en forferdelig tragedie.

18. januar 1984 fikk Steve en telefon fra en venn av familien med beskjeden om at hans far var blitt henrettet av muslimske terrorister.

Malcom hadde da jobbet som øverste leder for det amerikanske universitet i Beirut.

Islamsk Jihad tok på seg ansvaret for handlingen. Steve dro ikke til Beirut for å delta i begravelsen. I stedet spilte han kamp kun dager senere og hadde sin til da beste kamp. I ettertid har Steve forklart hvorfor.

– Det var selvfølgelig en veldig tung periode i livet mitt, men det å være en del av et lag var redningen for meg. Det å ha lagkamerater og trenere som jeg stolte på, ga meg en følelse av familie. Det betydde enormt for meg og er også noe jeg prøver å skape her (som trener for Golden State Warriors), forklarte Kerr til ESPN nylig.

God når han blir forbanna
Kerr gikk fra å være ganske ukjent før sin første sesong til å bli en av lagets beste spillere og ledere i sin siste.

Han har alltid vært uredd. Da hovedrivalen Arizona States fans ropte nedsettende kommentarer om Steves far i hans siste sesong, svarte point guarden med å score hele seks trepoengere i første halvdel av kampen. 

– Han ble så forbanna. Og han har alltid vært slik. Han klarer å ta ut sinne i noe positivt på banen, sa lagkamerat den gang, og nå en av Kerrs assistenter, Bruce Fraser til USAToday.

Fikk bank av Michael Jordan
Kerrs fryktløshet tjente ham også godt som spiller i NBA.

Fra 1993 spilte Kerr i Chicago Bulls. I årene 1996-98 vant Kerr tre titler med Bulls.

Men å spille for Bulls i de årene var ikke bare enkelt. Lagets største stjerne var Michael Jordan, kjent som tidenes beste basketballspiller.

Jordan er også kjent som en hensynsløs konkurransemann og testet alle sine lagkamerater. Etter å ha vært lagkamerat med legenden i kun to måneder, havnet de to i en slåsskamp. Etter litt drittslenging frem og tilbake eskalerte det.

– Etter litt frem og tilbake mellom oss ga Jordan meg en skikkelig trøkk i brystet, noe jeg ikke likte så jeg dyttet ham tilbake. Før jeg visste ordet av det måtte lagkameratene våre dra Jordan av meg. 

Fikk respekt etter slåsskampen
Kerr endte opp med ett blått øye, men forsøkte også å få inn noen slag på stjernespilleren.

– Jeg vet at om det hadde vært en skikkelig slåsskamp så kunne han ha drept meg om han ville, men for meg handlet det mest om å stå opp for meg selv. Jeg måtte alltid stå opp for meg, bevise hva jeg kunne. Om ikke hadde jeg ikke hatt en NBA-karriere.

– Måtte redde Jordan, igjen
Slåsskampen sørget også for at forholdet mellom Kerr og Jordan forandret seg betraktelig.

Jordan hadde fått respekt for Kerr fordi han sto opp for seg selv. Respekten viste seg også på banen. Da Bulls ledet 3-2 i kamper over Utah Jazz i NBA-finalene i 1997 var stillingen likt 86-86.

I en timeout fortalte Jordan at han regnet med at alle visste at han kom til å ta det avgjørende skuddet, og at Jazz ville sende hjelp for å stoppe ham. Jordan ba Kerr være klar for å skyte. Med fem sekunder igjen fikk Kerr ballen fra Jordan og avgjorde kampen, og finalene.

Kerr er også kjent som en morsom mann og etter finalen ga han en av sine mest ikoniske uttalelser.

– Michael fortalte treneren vår at han ikke var helt komfortabel i disse avgjørende situasjonene, så jeg måtte bare redde ham en gang til. Det er min historie og jeg kommer til å holde ved den, sa Kerr.

Jordan er forøvrig kjent som en som elsket å ta de avgjørende skuddene, og som kanskje den beste i pressede situasjoner noensinne.

Lært av de beste
Kerr vant fem titler som spiller. Tre med Bulls og to med San Antonio Spurs.

Trenerne på lagene som vant titler er to av de mest meritterte og anerkjente i NBA gjennom tidene.Phil Jackson for Bulls og Greg Popovich for Spurs.

Som trener for Warriors har Kerr hele tiden gjort det klart at han ikke prøver å kopiere noen av dem, men ta det beste fra hver enkelt trener han har hatt og gjøre som han selv mener er best.

Så langt har det fungert glimrende for Warriors, som altså spiller sin første finale på 40 år.

Den gang vant Warriors finalen. Nå er de favoritter til å gjøre det samme. Men på motsatt banehalvdel står Cleveland Cavaliers, ledet av kanskje den beste spilleren siden Michael Jordan. Nemlig LeBron James.

Se første finalekamp natt til fredag på Sportskanalen eller tv2sumo.no fra kl. 03.00 eller i opptak fredag kl. 18.30.