BLIR DE SOLGT? Denne stjernekvintetten kan flytte på seg i sommer. Foto: Scanpix/montasje
BLIR DE SOLGT? Denne stjernekvintetten kan flytte på seg i sommer. Foto: Scanpix/montasje

Dette kan bli overganger med «sagapreg»

Paul Pogba, David de Gea, Kevin De Bruyne, Ángel Dí María og Gareth Bale kan alle flytte på seg i sommer.

En ny overgangssommer står for tur, og flere av verdens beste spillere figurerer daglig i ryktespaltene.

Hvem skal til din klubb? Og hvem er det egentlig realistisk at kommer til å flytte på seg av «de store gutta»?

Under vil jeg ta for meg fem store spillere, som jeg tror alle kan bli involvert i overganger med «sagapreg» denne sommeren.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Paul Pogba (22, Juventus)
Spilleren alle toppklubbene vil ha. Real Madrid, Barcelona (pussig nok til tross for overgangsembargo), Chelsea, Manchester City, Paris Saint-Germain - det mulige salget av det mange mener er verdens beste sentrale midtbanespiller vil trolig bli sommerens store langdryge føljetong på overgangsmarkedet.

Den store interessen er lett å forstå: Pogba kan løpe, takle, heade, ruve og dekke rom samtidig som han har delikate tekniske begavelser og, ikke minst; han scorer mål. Så lenge jeg har fulgt fotball på et analytisk nivå kan jeg ikke huske å ha sett en så komplett sentral midtbanespiller.

Juventus er ikke tvunget til å selge denne diamanten, men det er allikevel antatt at bud i 75-80 millioner euro-klassen vil føre til at Champions League-finalisten slipper denne fantastiske midtbanespilleren som kun fikk tre innhopp for Manchester United i ungdommen.

David de Gea (24, Manchester United)
I løpet av sine fire år på Old Trafford har De Gea gått fra å være oppfattet som en personlighetsfattig, redd guttunge til muligens verdens beste målvakt. Til tross for dette velfortjente stemplet, tror jeg allikevel ikke Manchester United vil slite altfor hardt med å erstatte spanjolen – det finnes flere tilfredsstillende, realistiske alternativ å sikte seg inn på – som virker å være på vei til Real Madrid.

Spillet om David De Gea, som er representert av verdens mektigste agent, Jorge Mendes – som har en keiseraktig status i begge de nevnte storklubbene – har allerede pågått en lang stund, men ser nå ut til å komme til en konklusjon. Med Mendes sin rolle i bakhodet, synes det sannsynlig at den eventuelle dealen som leder til Real-overgang for De Gea kan involvere en eller to spillere (Carvajal? Bale? Benzema?) andre veien. Enten umiddelbart, eller som frittstående overganger senere i sommer.

Kevin De Bruyne (23, Wolfsburg)
Et mislykket Chelsea-opphold har ikke dempet interessen rundt den offensive midtbanespilleren fra Belgia (13 mål/27 målgivende på 50 Bundesliga-oppgjør). De Bruyne har muligens vært den beste spilleren i Bundesliga denne sesongen – så imponerende at listen med interessenter nå visstnok omfatter Real Madrid i tillegg til Manchester City og FC Bayern.

Kjennere av den tyske toppserien vil vite at Wolfsburg, eid av det mektige VW-konsernet, sjelden har behov for å selge sine toppspillere (at de selv betalte 25 millioner euro for De Bruyne i January 2014 er i seg selv beskrivende for klubbens økonomi), og det faktum at FC Bayern sies å vurdere å løse ut utkjøpsklausulen på 75 millioner euro (fortrinnsvis med overgang neste sommer) gir indikasjoner om at dette eventuelt blir en ekstremt dyr spillerovergang.

Ángel Di María (27, Manchester United)
Det er sikkert flere med meg som gjerne skulle se argentineren en sesong til i Premier League, men så lenge Di María tydeligvis nyter langt mindre tillit fra hovedtreneren, Louis Van Gaal, enn han gjør hos media og supportere, virker en forlengelse av Old Trafford-oppholdet nytteløst.

Siden en retur til Spania er urealistisk, og ingen andre Premier League-klubber er aktuelle (selv om naboen Manchester City kunne hatt bruk for en spillertype som Di María, er det tvilsomt at han krysser byen), er det åpenbart at Paris Saint-Germain er den logiske destinasjonen. Og om Manchester United klarer å sanke en sum i størrelsesorden 45-50 millioner pund, lander de også på føttene rent økonomisk.

Gareth Bale (27, Real Madrid)
Selv om waliseren isolert sett har levert på et stabilt respektabelt nivå for Real Madrid er det vanskelig å bedømme hans to år i La Liga uten å se prestasjonene i kontekst av den enorme overgangssummen (94 millioner euro) spanjolene betalte til Spurs. Personlig synes jeg Bale sin britiske «rykk og napp»-spillestil ikke passer optimalt til et kollektiv som allerede må justere seg til Cristiano Ronaldo og der individualister gjerne må ha litt andre egenskaper enn det Bale har å by på.

Men når det er sagt, er det sannsynlig at den nye Real-treneren, Rafael Benitez, vil gjøre sitt ytterste for å beholde den venstrebeinte atleten. Selvsagt er det relativt stor vilje hos de fleste engelske toppklubbene til å hente tilbake Bale, men spørsmålet er selvsagt til hvilken pris. Sett i kontekst av at Real overbetalte for Tottenham-spilleren, er det lite sannsynlig at en overgangspris for Bale vil overstige halvparten av dette gigantbeløpet.