ALLERGISJOKK: Birgitte Viksund fra Askøy delte dette bildet av seg selv på Facebook onsdag. Foto: Facebook / Privat
ALLERGISJOKK: Birgitte Viksund fra Askøy delte dette bildet av seg selv på Facebook onsdag. Foto: Facebook / Privat

Birgitte (30) fikk allergisjokk – deler historien for å advare andre

30-åringen endte på sykehuset etter å ha satt på falske øyenvipper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i januar Birgitte Viksund fra Askøy like utenfor Bergen, fikk den allergiske sjokkreaksjonen. I all hast måtte hun dra til legevakten, og ikke i sin egen bursdagsfest som planlagt.

Årsaken var at et par falske øyevipper hun hadde satt på for å pynte seg ga henne en akutt allergisk reaksjon. 

Onsdag gikk den 30 år gamle askøyværingen til det modige skrittet å dele et bilde av seg selv på Facebook, hvor konsekvensene av allergien er tydelig synlig i ansiktet hennes. 

– Jeg hadde satt på falske øyenvipper, og reagerte voldsomt på limet. Jeg fikk hevelser og utslett, og rev vippene av med en gang. Men reaksjonene var jo allerede i gang, sier Viksund til TV 2. 

Satt langt inne å dele om sykdommen

30-åringen forteller at avgjørelsen om å dele historien sin var vanskelig, men at hun følte det var viktig å informere om sykdommen.

– Det har sittet langt inne å legge ut dette, så Gud og hvermann får se hvordan ansiktet til undertegnede har sett ut de siste måneder, men dette er viktig, skriver hun i Facebook-innlegget. 

Viksund ble etter en lengre utredning diagnostisert med alvorlig kontaktallergi mot Methylisothiazolinone, eller MI. Stoffet finnes i en rekke produkter, og 30-åringen føler det er viktig å dele egne erfaringer slik at produsenter og forbrukere blir oppmerksom på problemet.

– Jeg er jo tydeligvis bare én av veldig mange som reagerer på dette stoffet. Kun timer etter at jeg postet innlegget på Facebook har jeg fått over 200 meldinger og 150 venneforespørsler fra folk som har opplevd det samme, sier Viksund til TV 2. 

Brukes i sminke og husholdningsprodukter

Ifølge forskning.no har MI vært et mye brukt tilsetningsstoff i industrien siden 80-tallet, men har de siste ti årene blitt mer og mer vanlig å finne i kosmetikk og husholdningsprodukter. 

– Det finnes mange steder hvor du ikke venter det. Flere typer oppvaskmiddel har det også. Hvis du blir allergisk, har du et stort problem, sier Klaus Ejner Andersen, professor ved Syddansk Universitet og Odense Universitetssykehus til forskning.no.

Professor Andersen sin belgiske kollega kaller allergi mot MI en «verdensomspennende epidemi», og krever at det innføres strengere restriksjoner på bruken av stoffet.

– Når man først har blitt utsatt for det én gang, kan det blusse opp bare det har vært brukt som lim i gulvteppet. Vi har prøvd å påvirke myndighetene, for vi trenger europeisk lovgivning nå, insisterer den belgiske professoren An Goossens fra KU Leuven universitetet.

Krever at MI fjernes

Viksund forteller at det som gir henne de verste utslagene er maling, og at det var slik legene først forstod hvorfor hun hadde fått allergianfallet. 

– På Haukeland spurte de om jeg hadde malt i det siste. Og det hadde jeg jo, vi har nettopp pusset opp et hus. Så det som trolig har skjedd, er at jeg har reagert på limet til de falske øyenvippene, så har dette blitt forsterket av at jeg i tillegg har malt, og blitt utsatt for malingsdamp, sier Viksund. 

Nå mener hun at produsenter må ta ansvar, og tydelig merke hvilke produkter som inneholder MI. 

– Vi som reagerer på dette aner jo ikke hvordan vi skal forholde oss til dette. Det må være tydelig merking, som for eksempel med nøtter. Vi må vite hvordan vi skal unngå å å bli syke, sier Viksund.