NY KREFTMEDISIN: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, har en rekke nye kreftmedisiner til vurdering. Foto: Scanpix
NY KREFTMEDISIN: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, har en rekke nye kreftmedisiner til vurdering. Foto: Scanpix

Ny revolusjonerende kreftbehandling kan bli klar for Norge i år

Legemiddelverket er i gang med å vurdere medisinene som har gitt oppsiktsvekkende resultater innen kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legemidlene som er brukt i den nye kreftbehandlingen som har gitt oppsiktsvekkende resultater kan bli tatt i bruk i Norge i løpet av året.

Ved å kombinere to forskjellige medisiner, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, sluttet kreften å utvikle seg for over halvparten av pasientene som deltok i en fersk studie. 

For én av ti pasienter forsvant svulstene fullstendig.

Fra før er det ene av de to legemidlene, Ipilimumab, allerede tatt i bruk i Norge. Statens legemiddelverk vurderer nå den andre medisinen, Opdivo.

Det er disse to legemidlene sammen som utgjør den nye kreftbehandlingen.

– Vi har startet vurderingen av legemiddelet i samarbeid med legemiddelfirmaet og vi venter å ha vår innstilling klar i oktober. Deretter tas den endelige beslutningen av de regionale helseforetakenes beslutningsforum i november i år, sier Steinar Madsen, Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til TV 2.

Opdivo har fått positiv innstilling fra den europeiske vitenskapskomiteen for legemidler og forventes å bli godkjent i EU i løpet av kort tid. Nylig er det i tillegg kommet enda en ny immunterapi-medisin på markedet, Keytruda.

Keytruda er en videreføring av Ipilimumab, og skal være enda mer effektfullt.

– Skulle vår vurdering bli positiv og beslutningsforum deretter går for å ta Opdivo i bruk kan kreftleger i Norge bruke begge de legemidlene det her er snakk om, sier Madsen. 

Helsedirektoratet sa i 2013 først nei til å innlemme den ene medisinen, Ipilimumab, i nasjonale behandlingsanbefalinger for føflekkreft, men etter motstand snudde tidligere helseminister Jonas Gahr Støre og lot noen pasienter få tilgang til behandlingen.

De regionale helseforetakenes beslutningsforum bestemte i oktober i fjor å fortsette bruken av Ipilimumab.

Prisen er ukjent

Denne medisinen koster flere hundre tusen kroner per pasient, hva prisen på de nye medisinene vil bli er ikke klart.

– Det er vi som fastsetter en maksimumspris i Norge. Vi forhandler priser slik at vi kommer frem til en fornuftig pris som alle parter er fornøyd med. For Opdivo og Keytruda vil prisen bli fastsatt når de blir godkjent. Vi kan ikke gi noen forhåndsvarsler når det gjelder pris, sier Madsen.

– Største gjennombrudd på 40 år

Kreftforskere fra hele verden er begeistret over resultatene fra den nye behandlingen.

– Dette er det største gjennombruddet på 40 år med kreftforskning, sier Peter Johnson, professor og kreftforsker, til avisen Telegraph.

Også i Norge vekker resultatene oppsikt og gir håp om en langt mer effektiv og skånsom kreftbehandling i nær fremtid.

– Dette er fremtidens kreftbehandling, det skjer mye spennende på dette feltet nå.
Vi har lenge visst at vårt eget immunforsvar potensielt er svært effektivt for å kurere kreft, sier Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til TV 2.

Vil innføre behandlingen snarest

Resultatene av den nye behandlingsformen er så overveldende at flere leger tar til orde for å innføre immunterapi som den viktigste behandlingen for ulike kreftformer snarest.

– Kreft utvikler seg fordi kreftcellene klarer å skjule seg fra immunsystemet, de klarer å skjule faren de utgjør for kroppen. Immunterapi virker ved å gjøre kreftcellene synlig igjen og samtidig varsle kroppens immunsystem om faren, sier Johnson.