GLADE DAGER: Emiren av Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, sammen med Sepp Blatter etter at tildelingen av VM til Qatar i 2022 ble kjent i Zurich i desember 2010. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
GLADE DAGER: Emiren av Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, sammen med Sepp Blatter etter at tildelingen av VM til Qatar i 2022 ble kjent i Zurich i desember 2010. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES

– Qatar frykter å miste VM når Blatter forsvinner

Amerikansk gravejournalist hevder Qatars VM-komité skjelver.

Etter at Sepp Blatter tirsdag overraskende annonserte at han skal trekke seg som FIFA-president henger VM i Qatar i 2022 i en tynn tråd. Det hevder gravejournalisten Heidi Blake, ved nettstedet BuzzFeed.

Blake, som tidligere har avslørt FIFA-korrupsjon, hevder å ha flere kilder nær Qatars VM-komité som frykter at Blatters avgang vil føre til en gjenåpning av den kontroversielle tildelingen.

– Komiteen er redd for at det nå vil bli en ny avstemming om hvor VM skal holdes i 2022, sier den ene av de anonyme kildene.

Rådes til å holde seg unna USA

Ifølge kilden er også medlemmer av VM-komiteen blitt rådet til å holde seg unna USA, i frykt for at også de kan bli arrestert i forbindelse med FBIs korrupsjonsetterforskning av FIFA, slik flere andre FIFA-topper ble forrige uke.

Talsmann for VM i Qatar 2022, Nasser Al-Khater, avviser på det sterkeste at det finnes noen frykt for at VM skal tas fra dem, og at de har fått råd om ikke å reise til USA.

– Denne informasjonen er ikke korrekt. Ingen assosiert med Qatar-VM har noen grunn til å ikke reise til USA, eller noen andre steder i verden, sier Al-Khater til BuzzFeed. 

Blatter garanterte for Qatar-VM

Sepp Blatter har tidligere garantert for at VM i Qatar vil spilles som planlagt. Ifølge Blake ble hans beskyttelse av Qatar-VM garantert tilbake i 2011, da han gjorde en avtale med landets kongefamilie om å stå fast ved tildelingen dersom Qatars fotballsjef, Mohamed bin Hammam, droppet å utfordre han i kampen om presidentvervet i FIFA. 

Like før avstemmingen skulle avholdes trakk bin Hammam sitt kandidatur, og siden den tid har Blatter nektet å diskutere en gjenåpning av den kontroversielle tildelingen. 

Med Blatter ute av bildet kan den garantien nå stå i fare, og ifølge gravejournalist Blake står både USA og Australia klar til å ta over som VM-verter i 2022, om Qatar skulle bli fratatt æren.