Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Clara Guy fra New York fikk konstatert hjernesvulst da hun var gravid med sin andre datter i 2012. Hun ble operert, men kort tid etter kom svulsten tilbake i en hissigere variant. 

– Det kunne ikke være slutten

Clara ville ikke dø. FOTO: Privat via CBS
Clara ville ikke dø. FOTO: Privat via CBS

– De ga meg seks til 18 måneder å leve. Jeg har disse to barna, det kunne ikke være slutten for meg, sier hun til TV kanalen CBS.

– Jeg måtte finne noe positivt. Noe som kunne gi meg håp, sier hun.

Håpet ble forsøksprosjektet innen immunterapi. I 2014 fikk hun som en av 945 personer være med på forsøket som går ut på å manipulere immunsystemet til å gjenkjenne og angripe kreftcellene. 

Her klargjøres Clara før behandling.
Her klargjøres Clara før behandling.

Immunapparatet angriper kreftcellene

Kreftceller har den egenskap at de ofte gjemmer seg for kroppens eget immunapparat, derfor har legene vært tvunget til å bekjempe kreftcellene ved cellegift som går hardt ut over kroppens friske celler.

Ved å kombinere to forskjellige medisiner, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, har man sett at kreftsykdommen sluttet å utvikle seg for over halvparten (58 prosent) av de som deltok i studien som startet for to år siden. 

For én av ti tilfeller var svulsten helt utryddet.

I Clara Guys tilfelle har den aggressive kreftsvulsten i hodet hennes blitt betydelig mindre. Hun må følges opp i fortsettelsen, men har fått nytt håp om å få se døtrene sine vokse opp. 

«Sensasjonelt» «Er paradigmeskifte»

Det var søndag, på verdens største kreftkongress i Chicago, at de oppsiktsvekkende resultatene først ble lagt frem. Leger og forskere bruker sterke ord når de omtaler funnet. «Sensasjonelt», «nesten for bra til å være sant» og «et paradigmeskifte» er ord som blir brukt.

Behandlingen er spesielt godt egnet for pasienter med kreft som er vanskelig tilgjengelig for operasjon.

Norsk begeistring

– Effekten er så stor at det er nesten litt vanskelig å tro på det. På pasientenes vegne blir man jo litt entusiastisk, sier professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus til NRK.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er svært positiv og spent på fremtiden.

– Dette er fremtidens kreftbehandling, det skjer mye spennende på dette feltet nå.
Vi har lenge visst at vårt eget immunforsvar potensielt er svært effektivt for å kurere kreft, sier hun til TV 2.