FANTASTISK: Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener immunterapi er fremtidens kreftbehandling. Foto: Kreftforeningen
FANTASTISK: Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener immunterapi er fremtidens kreftbehandling. Foto: Kreftforeningen

Ryel om gjennombruddet: – Dette er fremtidens kreftbehandling

Ny kreftmedisin med oppsiktsvekkende resultater vekker håp om langt mer effektiv kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De svært så positive resultatene fra kreftbehandlingen hvor man kombinerer to forskjellige medikamenter innen immunterapi vekker oppsikt også i Norge.

– Dette er fremtidens kreftbehandling, det skjer mye spennende på dette feltet nå.
Vi har lenge visst at vårt eget immunforsvar potensielt er svært effektivt for å kurere kreft, sier Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til TV 2.

Det var søndag, på verdens største kreftkongress som pågår i Chicago, at de oppsiktsvekkende resultatene først ble lagt frem.

TIL STEDE: Professor Steinar Aamdal er tilstede på kreftkongressen. Foto: TV 2
TIL STEDE: Professor Steinar Aamdal er tilstede på kreftkongressen. Foto: TV 2
OVERRASKET: Professor Magne Børset er gledelig overrasket over resultatene. Foto: Geir Mogen/NTNU
OVERRASKET: Professor Magne Børset er gledelig overrasket over resultatene. Foto: Geir Mogen/NTNU

Ved å kombinere to forskjellige medisiner, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, har man sett at kreften sluttet å utvikle seg for over halvparten (58 prosent) av de 945 pasientene som deltok i en studie som har pågått i to år.

For disse førte behandlingen til at kreften var stabil i nær ett år. For én av ti tilfeller forsvant kreftsvulsten helt.

– Effekten av kombinasjonsbehandlingen er så stor at det er nesten litt vanskelig å tro på det. På pasientenes vegne blir man jo litt entusiastisk, sier professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus til NRK.

Aamdal er selv tilstede på kreftkongressen i Chicago og det han har sett er så oppsiktsvekkende at han ikke vil utelukke at behandlingen kan kurere føflekkreft for enkelte.

– Det ser vi ikke bort ifra og det vil i så fall være en sensasjon, sier han.

– Svulstene har smeltet bort

Enkelt forklart sørger det ene medikamentet for at immunforsvaret for fullt går til angrep mot kreftcellene, mens det andre hindrer at kreftcellene klarer å gjemme seg.

– Jeg er gledelig overrasket over resultatene som nå blir lagt frem. Det er fantastiske data for enkelte pasienter, spesielt innen føflekkreft. Svulstene har nærmest smeltet bort hos enkelte, sier Magne Børset (57), professor og instituttleder for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU til TV 2.

Et gjennombrudd for immunterapi

Han sier forskning på immunterapi har pågått i over 20 år, men at den har gitt lite frem til desember 2013.

– Jeg vil si at dette er den største nyheten innen kreftbehandling siden årtusenskiftet. Den gang var nyheten målrettet molekylærbasert terapi. Det er vanskelig å spå, men vi vil nok komme til å se mange nyheter innen immunterapi fremover. Å stimulere immunforsvaret mot kreftsvulster er det store nå, sier Børset.

Et annet perspektiv som trekkes frem er muligheten for en sunnere form for kreftbehandling.

– Egentlig er det fantastisk

Dagens cellegift tærer ofte på kroppen og kan gi lav livskvalitet for kreftpasienter.

– Egentlig er det fantastisk hvis vi kan få til dette. Immunsystemet har en egen evne til å ødelegge og gjøre det lokalt. Utfordringen er at immunforsvaret må «vekkes» og styres slik at bare kreftcellene blir angrepet.

– Forskningen på dette feltet er kommet vesentlig lenger de senere årene og vi har store forhåpninger til at dette er et fruktbart spor i kreftbehandlingen. Immunterapi har også den fordelen at behandlingen som utvikles vil kunne virke på mange ulike kreftdiagnoser, noe som gjør den særlig lovende, sier Ryel i Kreftforeningen.

Mindre bivirkninger

Immunterapi er ikke nødvendigvis fri for bivirkninger, men på langt nær så sterke og omfattende som ved bruk av cellegift.

– Man kan få reaksjoner, influensalignende sykdommer. Men det finnes behandling for å dempe uheldige sider ved immunforsvaret. Men bevares, skader på andre celler i kroppen slik vi ser ved cellegift vil være et betydelig mindre problem her, sier Børset.

Støre snudde om medisinen

De regionale helseforetakenes beslutningsforum bestemte i oktober i fjor å fortsette bruken av legemiddelet Ipilimumab som er et av de to medisinene som har vært brukt i behandlingen.

Helsedirektoratet sa i 2013 først nei til å innlemme medisinen i nasjonale behandlingsanbefalinger for føflekkreft, men etter motstand lovde tidligere helseminister Jonas Gahr Støre at pasienter skulle få tilgang til behandlingen gjennom en studie.

Den andre medisinen er Nivolumab som forventes å bli godkjent i EU i løpet av sommeren. Nylig er det i tillegg kommet enda en ny immunterapi-medisin på markedet, Pembrolizumab, som allerede er godkjent i USA og EU.