GOURMET: Forskning på apers matvaner viser at de liker maten sin kokt. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
GOURMET: Forskning på apers matvaner viser at de liker maten sin kokt. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA

Aper foretrekker poteten kokt

Sjimpanser er så intelligente at de foretrekker å spise maten sin tilberedt framfor rå. Det viser en ny amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne ble forbløffet over resultatene i et eksperiment blant aper i Tchimpounga-reservatet i Kongo-republikken.

Blant annet viste det seg at sjimpansene, som er menneskets nærmeste nålevende slektning, slett ikke må jafse i seg maten med én gang, men er villig til å transportere den fra A til B for å koke den først.

Apene har faktisk hjernekapasitet nok til å planlegge og forberede et måltid, selv om det betyr at de må vente med å stille sulten. Det eneste som hindrer dem i å koke maten selv, er manglende evne til å lage et bål.

– Hvis du stiller en varmekilde til rådighet, er sjimpanser i stand til å bruke den til å lage mat, sier utviklingspsykologen Felix Warneken ved Harvard-universitetet.

Funnene støtter teorien om at nettopp evnen til å lage mat akselererte menneskets utvikling. Tilberedt mat er lettere å fordøye, noe som bidro til at våre forfedres hjerner vokste betraktelig. (©NTB)