SNAKKER MED BARNA OM SEKSUALITET: Casa Caos-Marte Frimand-Anda, Susanne Kaluza og Mamma til Michelle-Anna Rasmussen forteller om sine samtaler med barna. Foto: Privat
SNAKKER MED BARNA OM SEKSUALITET: Casa Caos-Marte Frimand-Anda, Susanne Kaluza og Mamma til Michelle-Anna Rasmussen forteller om sine samtaler med barna. Foto: Privat

Slik snakker mammabloggerne med barna om seksualitet

Her går det i innovertiss og utovertiss, jentetiss og guttetiss, forteller bloggerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det heter ikke bare «tissen», men også penis og vagina, sa spesialist i sexologisk rådgiving, Margrete Wiede Aasland, til God morgen Norge mandag.

I alle generasjoner har seksualitet vært et vanskelig tema å ta opp med barna. Det har lenge vært kjent at historien om storken eller blomsten og bien ikke holder mål, men Margrete Wiede Aasland har enda større krav enn som så.

Hun mener at foreldre må snakke med barna om kropp og seksualitet og bruke ord som vulva, kjønnslepper, vagina og skjede hos jenter, og penis, skaft, glans, testikler og forhud hos gutter. 

Og det er aldri for tidlig å begynne, mener hun – før barna når skolealder bør de ha rede på alt dette. Det er det mange som har reagert på.

Vil begynne i 8-9-årsalderen

SNAKKER IKKE OM SEKSUALITET ENNÅ: Mamma til Michelle-blogger Anna Rasmussen vil ta opp tema når barna Michelle og William blir 8-9 år.
SNAKKER IKKE OM SEKSUALITET ENNÅ: Mamma til Michelle-blogger Anna Rasmussen vil ta opp tema når barna Michelle og William blir 8-9 år.

– Seriøst?! Det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg tenkte at det var noe man kunne tenke på når barna har blitt 8-9 år gamle. Det var litt av et sjokk, sier Anna Rasmussen (18) til TV 2. 

Hun driver bloggen Mamma til Michelle, og har barna Michelle (4) og William (5 mnd). 

– Jeg hadde aldri tatt det opp med Michelle nå. Men hun har jo fått en lillebror, så hun har skjønt forskjellen på jentetiss og guttetiss, forteller bloggeren.

Når tiden er inne om et par år, vil hun sette seg ned med barna.

– Jeg tror ikke det blir så vanskelig. Jeg må bare tenke igjennom hva jeg skal si til dem, mener hun.

Fortalte om sex da lillebror var på vei

Blogger og redaktør i Kvinneguiden, Susanne Kaluza (33), har barn på åtte, fem og ett år, og for henne har den litt pinlige praten startet for lenge siden. Hun syntes det falt det seg naturlig å snakke med barna om seksualitet da de fikk søsken.

– Vi må jo forklare hvorfor det plutselig er et barn i mammas mage, og vi forteller ikke akkurat at barna kommer med storken! sier hun til TV 2.

Datteren var to år da Kaluza ble gravid med lillebror. Da fikk datteren høre hvordan det hele hang sammen.

– Vi forteller hvordan barn blir laget, og at det er noe voksne også gjør bare fordi de synes det er digg, ikke bare for reproduksjon, sier Kaluza. 

Lager ikke tulleord

Hun forteller at ord som vagina og vulva knapt er i hennes eget ordforråd en gang, men at hun bruker ekte ord på kjønnsorganene.

– Vi bruker de ordene kjønnsorganene heter. Vi lager ikke tulleord, det er ingen grunn til å pakke det inn. Vi tror barna skjønner veldig mye. Vi spør dem også ofte om de forstår det vi forteller, om de synes noe er rart og om de har noen spørsmål, sier hun.

Marte Frimand-Anda har mammabloggen Casa Kaos, og med en gutt på fem og en jente på fire, blir det mange spørsmål. Hun har erfart at en barnslig versjon av sannheten ikke holder.

– Min fem år gamle sønn er ekstremt nysgjerrig og har veldig mange spørsmål. I starten forsøkte jeg å være pedagogisk korrekt og gi en barnevennlig versjon, men det holdt ikke, forteller hun.

– Later som jeg ikke hører!

– Det kom bare spørsmål på spørsmål på spørsmål. Til slutt måtte jeg fortelle det som det er, med alle detaljer. Og noen ganger må jeg late som om jeg ikke hører spørsmålene – det blir rett og slett for mye!

Frimand-Anda synes det er rart at Aasland vil at foreldre skal bruke ord de knapt nok bruker selv om skjønnsorganene.

– Vi bruker ordentlige ord, men ikke ord som vagina, glans og testikkel. Det blir veldig rart. Det går i en enklere form, som innovertiss og utovertiss, jentetiss og guttetiss, forteller hun.