– Kvinner jakter på en kropp som ikke finnes

Psykiater Marianne Hatle er bekymret for at sykelige kropper blir normalisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Psykiater og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken, Marianne Hatle, har jobbet med spiseforstyrrelser i 15 år og er svært bekymret for at sykelige kropper blir normalisert blant kvinner og unge jenter.

– Modellene som brukes i motebransjen i dag er vektmessig i de nedre 1-2 prosentene av den generelle befolkningen. Dessuten er bildene man disponeres for retusjert så mye at de er blitt til illusjoner. Kvinner jakter på en kropp som ikke finnes, forklarer Hatle.

Press fra sosiale medier

Marianne Naustvik (22) valgte å være åpen om sine spiseforstyrrelser, og mener at sosiale medier har hatt stor innvirkning på at hun i fjor holdt på å slanke seg ihjel.

– Jeg legger på ingen måte skylden på media, men etter at sosiale medier ble en større del av hverdagen min, ble også spiseforstyrrelsene verre. Spesielt Instagram påvirket meg en del. Her kan man følge ulike profiler som fronter tynne kropper og slankemat, forteller Naustvik.

Les Mariannes innlegg på #2sitert her!

– Før snakket man om magasiner, men nå har man også sosiale medier og internett. Det har alltid vært et jag, men nå er det nok blitt mye mer utbredt, sier psykiater Marianne Hatle.

Dropp sommerkroppen

Mange føler presset om å ha en trent og slank kropp når sommeren inntreffer. Hatle advarer mot å hige etter den såkalte sommerkroppen.

– Dersom man kun tenker på kropp og det å trene så mye som mulig og spise så lite som mulig, så vil man ikke klare å nyte sommeren og livet her og nå.

– Aksepter kroppen din

Etter å ha fått medisinsk hjelp og gått til samtaler hos psykolog, har Marianne Naustvik (22) det bedre enn noen gang. For henne vil dette bli den første sommeren på ti år at hun ikke fokuserer på hvordan kroppen ser ut. 

– Denne sommeren skal jeg verken ha angst for å ta på meg badetøyet eller bry meg om hva andre tenker om kroppen min, sier psykiateren.

– Alle har en jobb å gjøre med å akseptere den kroppen man har. Man må unngå å sammenligne seg med andre og tro at én kropp er mer verdt enn en annen, avslutter Hatle.