SALGSOBJEKTER: Kristoffer Ajer (Start), Ørjan Nyland (Molde) og Iver Fossum (Strømsgodset). Foto: Scanpix/montasje
SALGSOBJEKTER: Kristoffer Ajer (Start), Ørjan Nyland (Molde) og Iver Fossum (Strømsgodset). Foto: Scanpix/montasje

Tippeligaens heteste salgsobjekter: – Tipper kun én blir solgt

– Det er ikke tvil om hvem som er den mest interessante spilleren for utenlandske klubber, mener fotballagent. Sjekk Tippeligaens heteste salgsobjekter her.

Martin Ødegaard ble i januar solgt fra Tippeligaen og Strømsgodset til gigantklubben Real Madrid.

Men 16-åringens overgang til Bernabeu er av det sjeldne slaget.

– Konkurranse fra betydelig større fotballnasjoner
FIFA-agent Stig Lillejord tviler på at det vil bli lignende salg fra Tippeligaen når det internasjonale overgangsvinduet åpner 1. juli.

– Vi i Norge må stikke fingeren i jorden i forhold til kvaliteten på norske spillere for øyeblikket. Martin Ødegaard-overgangen var et helt spesielt tilfelle. Spillere i Tippeligaen konkurrerer med spillere i samme alder og med bedre kvaliteter fra betydelig større fotballnasjoner, konstaterer Lillejord overfor TV 2 Sporten.

Den mangeårige FIFA-agenten understreker imidlertid at flere spillere i Tippeligaen er aktuelle for større klubber i utlandet.

– Det er mange unge, interessante spillere i Tippeligaen. Det er det ikke noen tvil om, sier Lillejord.

– Fossum er hetest på overgangsmarkedet
Lillejord er ikke i tvil om hvem han ser på som det heteste salgsobjektet i Tippeligaen for øyeblikket.

– Europeiske storklubber ser etter spillere med solide individuelle kvaliteter, og her er det mange interessante spillere i norsk fotball. Jeg mener at Iver Fossum i Strømsgodset er den spilleren som er mest attraktiv blant europeiske klubber. Han har vist ekstreme kvaliterer i ung alder, og er kanskje den som har vist seg mest frem, sier Lillejord.

– I tillegg har du jo en spiller som Adama Diomande i Stabæk. Han har vært ekstremt god for Stabæk denne sesongen, men spørsmålet er om han har levert på et høyt nivå i for kort tid, fortsetter han.

Anbefaler Start-talent å bli værende
Starts 17-åring Kristoffer Ajer står på blokken til flere utenlandske klubber. Lillejord tror det beste for midtbanespilleren er å bli værende i Tippeligaen.

– Kristoffer Ajer er en ung og spennende spiller, men han må også tenke på sin egen fremtid. Jeg mener det er bedre for Ajer sin videre utvikling å spille fast for Start i Tippeligaen, fremfor å sitte på benken i for eksempel en Bundesliga-klubb, sier han.

Selv om Lillejord mener det finnes flere potensielle salgsobjekter i Tippeligaen, tviler agenten på at det vil skje noen store overganger i løpet av sommeren.

– Sportslig sett finnes det for øyeblikket bedre utstillingsvindu enn Tippeligaen. Slik jeg vurderer det, så er Tippeligaen relativt profilløs. Det er mange unge, spennende spillere, men ikke mange av de etablerte spillerne. Dersom en spiller er passert 23 eller 24 år, så må han være ekstremt god dersom han skal bli hentet til en europeisk storklubb, minner den mangeårige FIFA-agenten om.

– Må gjøre seg bemerket
TV 2 Sporten har snakket med et utvalg agenter og eksperter som kjenner markedet og utpekt de 15 heteste salgsobjektene i årets Tippeliga.

Agentene understreker at selv om en utenlandsk klubb følger en spiller, betyr ikke nødvendigvis det at den aktuelle spilleren blir solgt.

– Skal en spiller bli solgt fra Norge, må han gjøre seg veldig bemerket både i Tippeligaen og på landslagsnivå. Utenlandske spillere bruker for tiden ekstremt lang tid i sin «scouting» av Tippeliga-spillere, opplyser Lillejord.

Tipper kun én blir solgt
Start-spiller og TV 2 Sportens fotballekspert Jesper Mathisen tror de store overgangene uteblir i sommer.

– På listen er det nok de tre øverste som er hetest: Iver Fossum, Ørjan Nyland og Kristoffer Ajer, sier Mathisen til TV 2 Sporten, og legger til:

– Men i løpet av sommeren tror jeg maks én blir solgt. Fossum og Ajer er begge unge og har ikke hastverk med å komme seg til en utenlandsk klubb. Skal jeg imidlertid tippe, så tipper jeg Ajer eller Nyland. Ajer tror jeg ikke blir ett år til i Start. Storklubber ser på ham i hver kamp, og et salg bør ikke være langt unna dersom han fortsetter å prestere, sier Mathisen.

Tippeligaens heteste salgsobjekter:
Ifølge agenter og eksperter fremstår disse spillerne i Tippeligaen som mest aktuelle for utenlandske klubber for øyeblikket:

1. Iver Fossum, Strømsgodset:

18-åringen, som ifølge fotballekspert Egil Drillo Olsen var bedre enn Martin Ødegaard i fjor, har blitt koblet til selveste Real Madrid. Klubber i England, Tyskland og Nederland skal også ha midtbanespilleren på blokken.

2. Ørjan Nyland, Molde:

Molde-keeperen står på blokken til blant annet Liverpool, Everton og Celtic. I januar avslo Molde et bud fra Everton på sisteskansen, men Goodison Park-klubben har ikke gitt opp håpet om å sikre seg 24-åringen fra Volda.Total 15 europeiske storklubber har sett Nyland i aksjon denne sesongen, ifølge Rbnett.

3. Kristoffer Ajer, Start:

Storklubber fra hele Europa har notert seg 17-åringens navn. Jesper Mathisen tror det bare er et tidsspørsmål før stortalentet blir solgt. – Flere klubber vil nok være tidlig ute for å forsøke å sikre seg Ajer. Men dersom det kommer et tilbud, så må det være godt nok både for Start og Ajer selv, poengterer Mathisen.

4. Adama Diomande, Stabæk:

Vendte tilbake til Norge foran årets sesong etter ett år i Dinamo Minsk. Angriperen fikk nylig plass i Norges A-landslagstropp, og fortsetter han storspillet for Stabæk er det nok ikke lenge til før angriperen kan vente seg et nytt utenlandsopphold. Flere klubber i Bundesliga skal blant annet ha speidet på 25-åringen med en fortid i Strømsgodset, Hødd, Lyn og Skeid.

5. Sander Svendsen, Molde:

17-åringen har fått sitt definitive gjennombrudd i Tippeligaen denne sesongen. Angriperen har scoret fem mål på ti kamper hittil. Ifølge Aftenposten har Svendsen lenge vært i søkelyset til den nederlandske toppklubben Ajax. Spisskometen selv skal være interessert i å prøve seg i utlandet.

6. Mike Jensen, Rosenborg:

Mange mener Rosenborgs danske midtbanespiller Mike Jensen har vært Tippeligaens beste spiller i sesongstarten. Selv om Jensen er blitt 27 år, følges han av klubber i Bundesliga. Midtbanespilleren har tidligere spilt for Brøndby.

7. Veton Berisha, Viking:

Veton Berishas kontrakt med Viking går ut i juni. Etter oppgjøret mot Vålerenga bekreftet 21-åringen at han trolig forlater blåtrøyene til fordel for en klubb i utlandet. Agent Jim Solbakken har kontakter i de fleste europeiske klubber. Et alternativ for Veton Berisha skal være å slutte seg til Red Bull Salzburg, hvor storebror Valon har spilt siden 2012.

8. Vegard Forren, Molde:

Midtstopperbautaen har et mislykket opphold i Southampton. 28-åringen fra Kyrksæterøra skal likevel være fristet av et nytt utenlandsopphold. Lokalavisen Rbnett har tidligere hevdet at klubber som tyske Mainz, Nürnberg og Freiburg har sett Forren i aksjon denne sesongen.

9. Mohamed Elyounoussi, Molde:

Med åtte mål på 11 kamper har «Moi» virkelig fått vist seg frem denne sesongen. 20-åringens storspill og vakre fulltreffere er naturligvis blitt lagt merke til av utenlandske klubber. Den tekniske offensive midtbanespilleren skal stå på ønskelisten til klubber i Nederland og Tyskland.

10. Alexander Søderlund, Rosenborg:

Foreløpig Tippeligaens toppscorer med 12 mål på elleve kamper. Rosenborgs kraftspiss kan bli aktuell for utenlandske klubber dersom han fortsetter å bøtte inn mål. Selv har 27-åringen et avslappet forhold til en eventuell profftilværelse i utlandet. – Akkurat nå trives jeg fantastisk godt i Rosenborg, og tenker ikke på utlandet. Målet mitt på fotballbanen er først og fremst å bli enda bedre, sier Søderlund til TV 2 Sporten.

11. Pål André Helland, Rosenborg:

Til tross for skadeproblemer, har Helland markert seg stort i Tippeliga-starten for Rosenborg. Dersom 25-åringen holder seg skadefri og fortsetter storspillet, havnet nok angriperen med seks fulltreffere hittil i Tippeligaen nok raskt på listen til klubber i utlandet. 

12. Harmeet Singh, Molde:

Midtbanespilleren Harmeet Singh har et opphold i nederlandske Feyenoord bak seg. Men ifølge Rbnett er det ikke utenkelig at 24-åringen med sju A-lagskamper for Norge vender tilbake til nederlandsk fotball. AZ Alkmaar skal ha kikket på Singh ved flere anledninger.

13. Tobias Mikkelsen, Rosenborg:

Med bakgrunn i  Greuther Fürth har Mikkelsen godt kjennskap til tysk fotball. Dansken skal nemlig stå på blokken til klubber i Bundesliga. Spørsmålet er imidlertid om alderen på 28 år skremmer vekk kjøpelystne klubber. 

14. Per-Egil Flo, Molde:

Moldes solide back skal være aktuelle for klubber i Frankrike.  Agent Jim Solbakken er observert sammen med representanter fra en rekke klubber på Aker Stadion i løpet av sesongen. Per-Egil Flo er blant spillerne talentspeiderne har fulgt med argusøyne.

15. Martin Linnes, Molde:

Den tyrkiske storklubben Besiktas prøvde å sikre seg Moldes høyreback både i fjor sommer og i overgangsvinduet i januar. Klubbene var i realiteten var enige om en prislapp på rundt 20 millioner kroner, men Linnes valgte selv å takke nei til klubben fra Istanbul, skriver VG. Linnes har ikke lagt skjul på at han vil til utlandet, men da må tilbudet passe både for ham og familien. Dukker et interessant tilbud opp fra utlandet i løpet av sommeren, kan Linnes være tapt for Molde.