JERNKVINNE: Katinka Hosszú etter ett av mange løp under Bergen Swim Festival. FOTO: Kjell Eirik Irgens Henanger/BSF
JERNKVINNE: Katinka Hosszú etter ett av mange løp under Bergen Swim Festival. FOTO: Kjell Eirik Irgens Henanger/BSF

«Jernkvinnen» anklages for doping – svarte med svømmeshow i Bergen

Katinka Hosszú er blant svømmesportens største stjerner, men ikke alle tror hun har rent mel i posen. I helgen forsynte hun seg grovt av premiefatet under Bergen Swim Festival.

AdO Arena, Bergen (TV 2): Den ungarske svømmestjernen Katinka Hosszú har fått kallenavnet «Iron Lady» på grunn av at hun tilsynelatende aldri blir sliten.

26-åringen har gjort det til sitt kjennemerke at hun stiller opp i langt flere øvelser enn hva som er vanlig – og å prestere i ypperste verdensklasse stort sett hver gang. Hun mestrer alle stilarter og de fleste lengder.

Det har fått mange til å stille spørsmål ved hvordan prestasjonene hennes i det hele tatt er mulig.

Lengst har den tidligere olympiske svømmeren Casey Barrett gått. I en kommentar publisert på verdens største svømmemagasin, Swimming World Magazine, sine nettsider forrige uke går han langt i å antyde at Hosszú må være dopet.

«Blir Katinka Hosszús prestasjoner hjulpet?» er tittelen på kronikken hvis første setning er:

– Det finnes ingen bevis. 

Det ungarske svømmeforbundet rykket umiddelbart ut med en pressemelding der de støttet sin stjernesvømmer, og mandag denne uken tok Hosszú selv bladet fra munnen.

– Jeg har bestemt meg for å konfrontere disse falske anklagene slik at mine fans og svømmeverden tydelig forstår at jeg benekter disse sårende anklagene som falske og helt upassende med min person, hva jeg tror på og konkurransens ånd, sa Hosszú som også avslørte at advokatene hennes så på saken.

Svømte alt

Dermed har det vært en turbulent uke for verdensmesteren, som likevel tok turen til Bergen Swim Festival uten å gjøre endringer på konkurranseplanen.

Hosszú stilte til start på alle 14 øvelser og avanserte også til finalen på samtlige. På bare en av øvelsene havnet hun utenfor topp tre, åttendeplass på 100 meter bryst, og helt til topps gikk hun på fem av øvelsene.

Ikke bare en jernkvinne fysisk, men også mentalt.

– Jeg har ingenting å si om det temaet utover det jeg allerede har sagt, sa Hosszú da TV 2 lurte på hvordan den siste uken hadde vært.

Hun la likevel ikke skjul på at hun var fornøyd med helgens prestasjoner, og at hun kommer til å fortsette med den omfattende konkurransestilen.

– Jeg elsker å konkurrere, og det er en utfordring når man skal komme seg i gang sitt tiende eller ellevte løp i stevnet. Det er tøft, gjør meg sterkere og gir meg mye selvtillit, forklarer hun.

Svømmer i penger

Hosszú reiser verden rundt på stevner der premiepengene er gode. Helgens innsats i Bergen ga henne 26.500 kroner med i bagen da hun returnerte til Ungarn.

Tidligere i år ble hun den første svømmeren noensinne som har tjent over 1 million dollar i rene premiepenger fra stevner.

– Jeg har aldri tatt prestasjonsfremmende dopingmidler og i mitt hode vil ingen pengesum eller berømmelse kunne rettferdiggjøre at jeg selger sjelen min bare for å vinne, sa Hosszú i sitt svar til dopingbeskyldningene.

Også landslagssjef Petter Løvberg rister på hodet over dopingbeskyldningene.

– Jeg syns veldig lite om det. De må først komme med noen håndfaste bevis. Det er utidig å gå ut med en slik beskyldning uten noen form for belegg for det, sier Løvberg til TV 2.

– Hun er en fantastisk idrettsutøver, og at hun svømmer mange løp er ikke noe nytt. Hun har gjort det i mange år, men vi har sett hun gå på smeller i løp også. Hun er bare et menneske.

Verdensrekhordholdere og norgesrekorder

Til sammenligning stilte den svenske stjernen Sarah Sjöström på seks øvelser i Bergen Swim Festival, hvor hun vant fem av dem. Sjöström leverte stevnets beste prestasjon med sin 50 meter butterfly på 25,35.

Det løpet med høyest kvalitet var herrenes 200 meter bryst der olympisk mester Daniel Gyurta spurtslo europamester Marko Koch på siste 50, 2.08,58 og 2.08,69 er tider i ypperste verdenselite, og bare 1,5 sekund fra verdensrekorden.

Cecilie Johannessen satte søndag stevnets tredje norske rekord da hun svømte 100 meter fri på 55,48. Johannessen satte også to rekorder lørdag, noe som gjorde at landslagssjefen ga henne klarsignal til VM.