Det går mot thrillervalg i Oslo

De Grønne havner igjen på vippen mellom blokkene i hovedstaden, 105 dager før kommunevalget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens de borgerlige partiene hadde flertall i mai, havner igjen De Grønne på vippen mellom blokkene i hovedstaden.

Dette viser TV 2s prognose for juni, som er laget på grunnlag av kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup.

BYRÅDSLEDERKANDIDAT: Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Raymond Johansen stiller som kandidat til byrådsleder i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BYRÅDSLEDERKANDIDAT: Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Raymond Johansen stiller som kandidat til byrådsleder i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

17 år med borgerlig styre

Dersom De Grønne velger å støtte de rødgrønne partiene, blir Raymond Johansen (Ap) ny byrådsleder i Oslo, med knappest mulig flertall.

De rødgrønne partiene får 26 mandater. Sammen med De Grønne som ligger an til fire representanter i bystyret, kan de vippe ut de borgerlige partiene som har styrt hovedstaden i 17 år.

Les blogg: Taper de borgerlige Oslo og kan de beholde makta i Bergen?

Flere tøffe bykamper

I Bergen ligger de fire borgerlige partiene an til flertall, men det er ikke flertall for de tre partiene Høyre, Frp og Venstre som har signert en avtale om byrådssamarbeid dersom de vinner valget. 

Dersom både KrF og De Grønne velger å samarbeide med de rødgrønne kan det være duket for maktskifte også i Bergen.

I Tromsø ligger det også an til maktskifte. De Borgerlige mister flertallet på TV 2s prognose, mens De Grønne havner på vippen og kan sikre maktskifte også i Bodø. 

I Trondheim er det klart for gjenvalg av Rita Ottervik (Ap) som har et klart flertall med sine samarbeidspartier.

I Stavanger er det klart borgerlig flertall, men det er foreløbig uklart hvilke partier som ønsker å samarbeide etter valget. I Drammen går det mot fire nye år med Tore Opdal Hansen (H) som ordfører. 

Ap opp, Høyre ned

Etter å ha gått ned fra april til mai går Arbeiderpartiet mest frem med 2,8 prosentpoeng til 35,8 prosent på målingen. Det betyr at partiet ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg på 28 år.

Høyre som satt ny rekord på kommunemålingen i mai går tilbake 4,1 til 25,9. Det  er tangering av valgresultatet i 1983, som var Høyres nest beste kommunevalg.

Frp  får en oppslutning på 9,3 (- 0,4), mens Senterpartiet øker med 0,6 til 7,9 prosent. Venstre får 5,2 (+ 0,2), KrF 4,7 (+ 0,5), SV 3,9 (- 0,8), De Grønne 3,0 (som i mai) og Rødt 0,7. Andre partier får hele 3,7 prosent (+ 2,0). Tallene viser at det denne gang er navngitt en rekke lokale lister i flere deler av landet.

Her er kommunevalgmålingen fra mai

På bakgrunn av kommunevalgmålingen har TV 2 laget en prognose for hvordan stillingen er mellom blokkene i de 114 største kommunene, drøye tre måneder før valget.

Om målingen og prognsen

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2. Målingen er tatt opp 26. - 29. mai. 960 personer med stemmerett er intervjuet. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

73,1 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere. Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.

I TV 2s partibarometer finner du alle publiserte stortingsmålinger