– Du mister fruktbarheten ti år før du mister menstruasjonen

Nå kan du sjekke hvor lenge du kan utsette å bli gravid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske kvinner venter stadig lengre med å få barn. For noen er det for seint når de først finner ut at de vil bli mor.

Nå har det kommet et nytt tilbud som kan måle hvor lang tid du har på deg før du bør begynne å tenke på å bli gravid.

– Vi undersøker hvor lenge du er fruktbar. Vi gir råd i forhold til hvor lenge det er trygt å vente med å få barn. Det undersøkes nøye med intervju hvor vi kartlegger risikofaktorer, vi tar ultralyd av livmor og eggstokker, samt hormonprøver som sier noe om kvaliteten på eggstokkene, forteller gynekolog Hildegunn Stoum ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim.

Ukjent tilbud

Målingene er ganske nøyaktige, men kan ikke garantere lenger enn to-tre år fram i tid.

- Vi anbefaler denne testen til kvinner fra 27 år og oppover i 30-årene. Det er en del som har tatt den allerede, men det er nok mange som ikke vet at det er mulig, sier Stoum.

Sofia Storhaug (31) jobber i kvinnemagasinet Det Nye. Hun har kjæreste og det meste på i orden, men barn har hun valgt å vente med. Nå vil hun vite hvor lenge hun kan utsette det.

– Jeg har bevisst ventet med å få barn. Jeg har tatt mye utdannelse og var singel en god stund. Så fikk jeg kjæreste for fire år siden, og da er det er noe man tar stilling til. Da jeg fikk vite om dette fikk jeg lyst å sjekke meg.

Hun forteller at det er litt skummelt å vente på resultatet.

– Det blir som å sjekke deg for sykdommer. Enten får du en god eller en dårlig beskjed. Men i dag er det jo mange kvinner som får barn i 30- og 40-årsalderen, så jeg er ikke nervøs, forteller hun.

Ufruktbar før overgangsalderen

Gynekologen forklarer at det er en utbredt misforståelse at man kan bli gravid så lenge man menstruerer. 

–  De siste ti årene før overgangalderen er man i praksis svært lite fruktbar. 

Gjennomsnittskvinnen kommer i overgangsalderen når hun er omtrent 51 år. I praksis vil det si at kvinner over 41 år vil ha vansker med å få barn.

– Etter fylte 41 vil de fleste trenge litt hjelp. Det er en del som blir gravide i førtiårsalderen, men mange av disse har dratt til utlandet og fått eggdonasjon. Det er det dessverre noe det snakkes lite om, ettersom det ikke er lovlig å gjøre i Norge, sier Stoum.

Også for menn

Testen koster 1500,- kroner, noe gynekologen mener er en rimelig pris å betale for å få vite om du kan bli mor.

– Vi har satt en lav pris fordi vi ønsker dette som en forebyggende helsevirksomhet, og ikke bare for de med mye penger.

Også menn kan ta en lignende test.

– De kan komme inn og sjekke sædkvaliteten. De får også en sjekk når det gjelder faktorer som kan påvirke fruktbarheten. Overvekt, røyking og kaffe er noen av dem. Bruk av anabole steroider kan også være avgjørende, avslutter hun.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.