NFF og UEFA dropper Blatter-støtte

UEFA vil heller ha prins Ali av Jordan som ny sjef for FIFA og vil vurdere samarbeidet med organisasjonen.

Norges fotballforbund har bestemt seg for ikke å støtte Sepp Blatter i morgendagens TV 2-sendte FIFA-presidentvalg. 

I stedet har Yngve Hallén bestemt seg for å gi sin støtte til Prins Ali av Jordan.

– Det er den løsningen vi nå tror kan samle flest, slik at vi kan få en endring i FIFA, sier Hallén til TV 2.

UEFA-president Michel Platini ba torsdag formiddag Blatter om å trekke seg, men sveitseren takket høflig nei.

– Hvis Sepp Blatter vinner valget, vil UEFA møtes i Berlin før Champions League-finalen for å diskutere vårt fremtidige forhold til FIFA, sa Platini, som også sa at han ikke ønsker å trekke seg ut av FIFA, men må vurdere det.

– Jeg håper at minst 53-54 UEFA-stemmer går mot Blatter, sa UEFA-president Michel Platini på en pressekonferanse torsdag.

– Vi støtter Prins Ali, og vi ber andre om å gjøre det samme. Jeg har tårer i øynene, men det har vært for mange skandaler, fortsatte Platini.

Se utdrag fra pressekonferansen øverst!

For å vinne morgendagens presidentvalg trenger Prins Ali 105 stemmer. Totalt skal 209 stemmer avgis. En opptelling gjort torsdag ettermiddag, viser at han har 90 stemmer, får Dagbladet opplyst av en kilde som ønsker å være anonym.

Valget starter fredag kl. 17.00 og du kan følge det på tv2.no og TV 2 Sportskanalen.

Håper på prins Ali

Nå håper og tror Hallén at Prins Ali vil komme seirende ut av valget.

– Prinsen sa han ville gå til valg på programmet som van Praag stilte opp på. Han sa han ville gjøre det samme som van Praag. Prinsen vil gå for en fireårsperiode før han vil trekke seg tilbake. Jeg håper og tror han blir president, sier Hallén.

Fotballpresidenten tror ikke alle UEFA-nasjonene vil støtte Prins Ali.

– Jeg tror ikke det blir 100 prosent støtte, men etter møtet i dag tror jeg det er mange flere nasjoner fra UEFA som vil støtte ham. Mange av dem som ville stemme blankt vil støtte ham, ikke først og fremst på grunn av prins Ali, men fordi det er rett løsning akkurat nå, sier Hallén.

Se eksklusiv Sepp Blatter-dokumentar i kveld på Sportskanalen og Sumo (21.40).

Ikke feige
Han vil ikke gå med på at NFF har vært feige frem til dagens avgjørelse.

– Vi kan være enige i at vi har lagt oss litt defensivt på banen, og ikke går til den typen angrep som enkelte vil vi skal gjøre. Det er fordi vi er redd for at en ytterligere hard konfrontasjon der vi har bestemt på oss forhånd fører til at vi ikke får med oss resten, sier Hallén og legger til:

– Da vil vi ikke vinne denne kampen, men det som er enda verre er at vi ikke vil vinne den neste kampen her som er hvordan vi skal utvikle FIFA videre. Vi legger oss litt bakpå så vi får de andre med i spillet, slik at vi i fellesskap skal vinne neste kamp. Det er til det beste for fotballen, sa Yngve Hallén.

Svenskenes president Karl Erik Nilsson sier til TV 2 at heller ikke svenskene vil støtte Blatter.

– Det behøves en ny kultur i FIFA. En kultur med større gjennomsiktighet og åpenhet. Vi fra svensk side har vært ganske klare på at det trengs et nytt lederskap på toppen. Vi syns det bør komme en ny leder for FIFA, sier Nilsson.

– Men vi skal huske på at Sepp Blatter har en veldig sterk støtte i fotballverden som helhet. Han har vært garantisten for inntektene til mange fattige lands fotballforbund, at de får penger til utvikling. Her i rike Vest-Europa kan vi være opptatt av og snakke om åpenhet og gjennomsikthet, men det betyr ikke like mye i andre deler av verden. Derfor har vi ikke hatt fremgang på dette området. Det håper jeg vi får nå.

Prinsen holdt tale
Prins Ali holdt en svært god tale da han snakker foran UEFAs representanter torsdag formiddag. Lederskapet i UEFA ba så alle forbundene om å støtte prinsen.

– Slik situasjonen har utviklet seg i FIFA, kan ikke troverdigheten bevares med Blatter som øverste leder. Platini trakk frem alle de gode tingene Blatter har gjort, men organisasjonen trenger en ny toppleder. Jeg har fortalt dette til Blatter tidligere, og i dialog med resten av Forbundsstyret har jeg besluttet at NFF kommer til å støtte Prins Ali, sier Hallén til fotball.no.

Karen Espelund utdyper overfor TV 2.

– Platini redegjorde i dag for at han hadde prøvd å overtale Blatter til å trekke seg, men Blatter hadde nektet på det. Han var overhodet ikke villig til å trekke seg, forteller Espelund.

Hun bekrefter at UEFA har bestemt seg for å delta på kongressen. De vil prøve å få Prins Ali av Jordan valgt. Prinsen sa i dag til UEFAs representanter at han hadde et realistisk håp om å slå Blatter.

Se eksklusiv Sepp Blatter-dokumentar i kveld på Sportskanalen og Sumo (21.40).

Fotballpresident Yngve Hallén deltok i morgentimene i mange samtaler med fotballkollegaer i UEFA, samt et samlet UEFA confedetarion meeting.

Her holdt både UEFAs president Michel Platini og tidligere FIFA-president kandidat Michael van Praag sterke appeller for at UEFA-medlemmene skulle gi sin stemme til Prins Ali av Jordan. UEFA bekrefter også at de ikke kommer til å boikotte fredagens presidentvalg.

Platini sa at han de siste dagene har arbeidet for en forsonende løsning med Blatter, uten at han har nådd frem.

I tillegg holdt Prins Ali en tale til UEFA-delegatene. Der ba han om støtte, og fortalte at han kun ville sitte fire år. Han ba om at valget ikke skulle utsettes, men gå som planlagt fredag.

– Jeg håper at den måten Platini har håndtert situasjonen på fører til at vi får bred tilslutning rundt vårt sterke ønske om forandring og nytt lederskap.