SJU MENN I TRØBBEL: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo og Jose Maria Marin er anklaget for å ha mottatt millioner av doller. AFP PHOTO/
SJU MENN I TRØBBEL: Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo og Jose Maria Marin er anklaget for å ha mottatt millioner av doller. AFP PHOTO/

Dette er FIFA-toppene anklaget for

Omfattende korrupsjon for 770 millioner kroner.

I en sveitsisk operasjon tidlig onsdag morgen ble ni FIFA-ledere arrestert under et møte på et hotell i Zürich.

Det var New York Times som først omtalte saken. Nå er det ventet at toppene blir utlevert til USA.

Sveitsiske myndigheter bekreftet først at seks personer var arrestert. Samtidig meldte The Guardian at så mange som 15 personer var anholdt på forskjellige steder i verden.

Siktelsen inneholder anklager om omfattende korrupsjon over to tiår, blant annet pengeutpressing, bestikkelser fra potensielle vertsnasjoner og hvitvasking av penger.

Amerikanske myndigheter bekreftet nå offisielt at ni FIFA-representanter og fem konserndirektører er pågrepet og tiltalt i razziaen.

De pågrepne FIFA-representantene er:

Jeffrey Webb: Nåværende visepresident i FIFA, CONCACAF-president, leder av det karibiske fotballforbundet, samt leder av fotballforbundet på Cayman Islands.

Eduardo Li: Nåværende leder av FIFAs arbeidsutvalg, medlem av CONCACAF og president i det costaricanske fotballforbundet.

Julio Rocha: Utviklingssjef i FIFA. Tidligere leder av det sentral-amerikanske fotballforbundet og president i det nigerianske fotballforbundet.

Costas Takkas: Attaché til CONCACAF-president Jeffrey Webb.

Jack Warner: Tidligere FIFA-visepresident, CONCACAF-president og medlem av Trinidad og Tobagos fotballforbund.

Eugenio Figueredo: Visepresident og utøvende komitémedlem. Tidligere CONMEBOL-president og president i det uruguayanske fotballforbundet.

Rafael Esquivel: Nåværende medlem av CONMEBOL, samt president i fotballforbundet i Venezuela.

José Maria Marin: Medlem av FIFAs organisasjonskomite for OL.

Nicolás Leoz: Tidligere CONMEBOL-president.

Fem navngitte konserndirektører er også pågrepet.

I tillegg hevder New York Times at markedsdirektørene Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis og Mariano Jinkis er under mistanke og kan bli pågrepet. Samtidig skal José Margulies være mistenkt for å ha mottatt penger under bordet.

Sveitsiske myndigheter har i tillegg åpnet kriminaletterforskning av tildelingen av VM i 2018 og VM 2022 etter mistanker om hvitvasking av penger.

Dette skriver sveitsisk politi om bakgrunnen for arrestasjonene:

Seks fotball-topper ble i dag arrestert i Zürich av politiet i den sveitsiske kantonen Zürich. Arrestasjonene ble foretatt etter anmodning fra amerikanske myndigheter. Den føderale påtalemyndigheten i New York etterforsker individene etter mistanke om korrupsjon fra tidlig 90-tall og frem til i dag.

De korrupsjonsmistenkte, representanter fra sportsmedia- og sportspromoteringsfirmaer, er anklaget for å ha vært involvert i en konspirasjon hvor de har betalt penger til fotballrepresentanter, FIFA-delegater, og andre representanter for FIFAs under-organisasjoner. Til sammen dreier det som om beløp over 385 millioner kroner.

I retur har de mottatt media-, markedsførings- og sponsorrettigheter i forbindelse med fotballturneringer i Latin-Amerika. Ifølge den amerikanske anmodningen ble disse kriminelle handlingene avtalt og forberedt i USA, og betalingene ble gjennomført via amerikanske banker.

Det kantonske politiet i Zürich vil avhøre de mistenkte i dag. Det vil være en forenklet prosedyre for utlevering om de mistenkte går med på det. Hvis personene motsetter seg utlevering, vil sveitsiske myndigheter be USA om å sende en formell utleveringsbegjæring innenfor tidsfristen på 40 dager slik den bilaterale avtalen sier.

I TRØBBEL: Eduardo Li, Jack Warner og Jeffrey Webb er tre av de korrupsjonsmistenkte FIFA-toppene. Webb er blant de mer overraskende pågripelsene onsdag.
I TRØBBEL: Eduardo Li, Jack Warner og Jeffrey Webb er tre av de korrupsjonsmistenkte FIFA-toppene. Webb er blant de mer overraskende pågripelsene onsdag.