PÅGREPET: På dette hotellet i Zürich ble FIFA-toppene pågrepet.  REUTERS/Arnd Wiegmann
PÅGREPET: På dette hotellet i Zürich ble FIFA-toppene pågrepet.  REUTERS/Arnd Wiegmann

FIFA-topper pågrepet for korrupsjon

USA vil sikte flere av FIFAs toppledere for korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en sveitsisk operasjon tidlig onsdag morges ble flere sentrale FIFA-ledere arrestert under et møte på et hotell i Zurich, melder New York TimesDet er ventet at de blir utlevert til USA.

Siktelsen skal inneholde anklager om omfattende korrupsjon over to tiår, blant annet pengeutpressing, bestikkelser fra potensielle vertsnasjoner og hvitvasking av penger, skriver avisen.

Fotballpresident Yngve Hallén mener det er mye i FIFA som ikke tåler dagens lys.

– Dette er svært alvorlig. Disse opplysningene rundt en eventuell tiltalte siktelse er alvorlige og kommer garantert til å sette sitt preg på hele FIFA-kongressen, sier Hallén til TV 2.

– Er du overrasket?

– Jeg beklager å måtte si at jeg ikke er det. Jeg skulle ønske at jeg var det, men vi vet hva som har rørt seg over tid. Som i mange andre internasjonale organisasjoner er det ting som foregår som ikke tåler dagens lys i norske øyne.

Mistanken om korrupsjon i FIFA er ikke ny. Det har flere ganger kommet anklager om korrupsjon i forbindelse med tildelingene av fotball-VM i 2018 i Russland og 2022 i Qatar.

– Grobunn i hele organisasjonen
Denne uken arrangeres den 65. FIFA-kongressen i den sveitsiske byen og arrestasjonene skjer kun to dager før fredagens planlagte ledervalg i FIFA. FIFAs mangeårige leder Sepp Blatter er ikke siktet i saken. 

Motkandidat Prince Ali bin al-Hussein fra Jordan skal ikke være siktet i saken.

ANKLAGES: Tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, er blant fotballtoppene som er  anklaget for korrupsjon. Han skal være blant de siktede. Foto: AP Photo
ANKLAGES: Tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, er blant fotballtoppene som er  anklaget for korrupsjon. Han skal være blant de siktede. Foto: AP Photo

Tidlig onsdag gikk et stort antall polititjenestemenn til aksjon på femstjernershotellet Baur au Lac Hotel.

– Vi er overveldet av hvor lenge dette har foregått og hvordan det har vært en del av nesten alt FIFA har foretatt seg. Det ser ut til å ha fått grobunn i hele organisasjonen, og at det var deres måte å gjøre avtaler på. Det virker som korrupsjonen har blitt institusjonalisert, sier en kilde til avisen.

Totalt skal 15 FIFA-topper verden rundt være siktet og arrestert i saken, melder The Guardian. Pågripelsene skal ha foregått uten dramatikk.

Ifølge CNN har FBI etterforsket saken i tre år og allerede sikret seg et kronvitne i saken, amerikanske Chuck Blazer. Han har selv bakgrunn fra FIFAs eksekutivkomite, og valgte å samarbeide med politiet i saken.

Presidentvalg på programmet
FIFA samles denne uken for den årlige FIFA-kongressen hvor blant annet presidentvalg står på programmet. FIFA bekrefter at valget vil gå som planlagt.

Eduardo Li, Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo og Jack Warner er personene som blir navngitt. Alle tre har eller har hatt meget sentrale roller i FIFA.

– Vi fikk ordre fra føderale før vår razzia, sier en talsmann for Politiet i Zürich til CNN.

Generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke, var tilstede på hotellet i Zürich men ønsket ikke å kommentere pågripelsene til pressen.

Ifølge The Guardian skal foreløpig disse FIFA-toppene være blant de 15 siktede:

  • Jeffrey Webb
  • Eugenio Figueredo
  • Jack Warner
  • Eduardo Li
  • Julio Rocha
  • Costas Takkas
  • Rafael Esquivel
  • José Maria Marin
  • Nicolás Leoz

I tillegg hevder New York Times at markedsdirektørene Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis og Mariano Jinkis er under mistanke og kan bli pågrepet. Samtidig skal José Margulies være mistenkt for å ha mottatt penger under bordet