Fant 139 massegraver i Malaysia:

Flyktninger holdt fanget i hemmelige «jungelfengsler»

– De slo og torturerte oss, forteller overlevende flyktning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har en rekke massegraver med det som trolig er flere hundre flyktninger fra Bangladesh og Myanmar blitt funnet i Thailand og Malaysia.

Nyhetene fra sørøstasia kommer samtidig med at så mange som 6000 flyktninger driver rundt i båter utenfor Indonesia og Malaysia.

De 139 massegravene som i helgen ble funnet i Malaysia er gravd ved det som betegnes som jungelleire, drevet av menneskesmuglere. 

– Det siste tragiske funnet i Malaysia er nok et bevis på hva som kan skje når verdenssamfunnet vender desperate mennesker ryggen og overlater deres skjebne til menneskesmuglere. Dette er kynisme og brutalitet satt i system, sier Tuva Raanes Bogsnes, leder for medieseksjonen i Flyktninghjelpen, til TV 2.

Ifølge The Guardian ble menneskesmuglingen i området inntil nylig gjennomført slik:

RASER MOT MYNDIGHETENE: Visedirektør Phil Robertson i Human Rights Watch, mener malaysiske og thailandske myndigheter har tillatt de brutale jungelleirene hvor flere hundre døde mennesker nå er funnet i massegraver. Foto: Human Rights Watch.
RASER MOT MYNDIGHETENE: Visedirektør Phil Robertson i Human Rights Watch, mener malaysiske og thailandske myndigheter har tillatt de brutale jungelleirene hvor flere hundre døde mennesker nå er funnet i massegraver. Foto: Human Rights Watch.

Først ble rohingyane fraktet ut på havet i små båter fra Rakhine-provinsen i Myanamar. Deretter ble de flyttet over i større båter, før de ble transportert sørover til Thailand eller Malaysia.

Tilbake på land igjen blir flyktningene overlevert til menneskehandlere som driver rene fengselsleire i jungelen mellom Thailand og Malaysia.

Vanligvis ble flyktningene holdt der til familiene betalte nærmere 10.000 kroner i løsepenger.

En kvinne som Sky News har møtt på den malaysiske øya Langkawi fortalte om grusomme forhold mens hun ble holdt fanget i en av leirene. Hun sier de få kvinnene som var der ble utsatt for gjentatte voldtekter.

En annnen rohingya, Abdul-Rahim, forteller til Sky News at menneskesmuglerne kom fra både Indonesia og Bangladesh. Han bekrefter gisselkonseptet.

– De slo oss mye og torturerte oss. De tvang oss til å ringe familiene og be om penger, og dersom vi ikke fikk takt i pengene, slo de oss. En rekke mennesker døde der, sier Abdul–Rahim til Sky News.

De døde som er funnet i massegraver den siste tiden, er trolig av dem som ikke klarte å kjøpe seg fri fra menneskesmuglerne.

– Disse jungelleirene og brutaliteten som blir utøvd mot de som holdes der, har knapt vært en hemmelighet på begge sider av grensen. Den eneste måten man har kunnet drive disse leirene er med støtte fra militære, politiet og politikere som enten var direkte involvert eller ble betalt for å se en annen vei, påstår Phil Robertson, visedirektør i Human Rights Watchs Asia-avdeling, til The Guardian.

Organisasjonen mener grov korrupsjon ligger bak, og kommer med sterk kritikk både mot malaysiske og thailandske myndigheter.

– Dette var en «buffetfest» i korrupsjon der veldig mange satt ved bordet selv om det til nå bare er lokale personer med lavere rang som har blitt arrestert, sier Robertson.

– Ledere i både Malaysia og Thailand må vise at det er politisk vilje til å handle og å holde alle involverte ansvarlige, uavhengig av status, raser HRW-lederen.

Også norske Flyktninghjelpen oppfordrer landene i regionen til å ta større ansvar:

– Det vi ser i havområdene utenfor Thailand, Indonesia og Malaysia, og nå også på land, er en enorm humanitær katastrofe. Dette kunne vært unngått dersom landene i regionen tidligere hadde gått sammen og funnet en løsning, sier Raanes Bogsnes til TV 2.