Pleietrengende Terje (55) er for ung til å bo i bygdas omsorgsboliger

BØMLO (TV 2): Trebarnsfaren Terje Simonsen ble først tildelt omsorgbolig i nærheten av familien, men så ble det oppdaget at han ikke er gammel nok. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fram til februar i fjor var Terje Simonsen fra Moster i Hordaland en samfunnsengasjert og svært aktiv trebarnsfar. Men en kraftig hjerneblødning snudde opp ned på alt.

Nå bor han på Bømlo sykehjem flere mil unna hjembygda, mangler talespråk og er 100 prosent pleietrengende. 

BESØK: Datteren Tiril (12) og eldstesønnen Trym (16) besøker pappa så ofte de kan. (FOTO: TV 2)
BESØK: Datteren Tiril (12) og eldstesønnen Trym (16) besøker pappa så ofte de kan. (FOTO: TV 2)

Når TV 2 er på besøk på sykehjemmet er det tydelig at Terje blir glad for å se datteren Tiril på 12 og eldstesønnen Trym på 16 år. Familien forteller at de merker stadig bedring hos familiefaren.

– Nå har Terje kommet seg en hel del og jeg føler vi ser forandring uke for uke, forteller søsteren hans, Solbjørg Simonsen Aase.

Ble tildelt omsorgsbolig

Siden Terje bare er 55 år og har tre barn mellom 12 og 16 år, ønsker familien at han skal bo nær kona og barna. De søkte derfor om plass i Moster borettslag like ved familiehjemmet, som har de eneste tilrettelagte omsorgsboligene i hjembygda. Her har kommunen tildelingsrett og søknaden ble innvilget.

– Han ble tildelt leilighet av kommunen og innflyttingsdato var 1.mars, forteller søsteren Solbjørg.

Eldstesønnen Trym og søsknene hans gledet seg stort til pappaen endelig skulle få sitt eget hjem, hvor de kunne stikke innom når som helst.

– Vi ønsker jo å ha pappa så nært som mulig og gledet oss til pappa skulle flytte inn i leiligheten, sier 16-åringen til TV 2.

Det var lokalavisen Bømlo-nytt som først omtalte denne saken. 

For ung til å flytte inn

Men like før innflytting kom den sjokkerende kontrabeskjeden: Terje var for ung til å bo i leiligheten han var tildelt. I borettslagets vedtekter står det nemlig at man må være over 60 år for å bo der, noe kommunen ikke visste om.

Kommunen ba borettslaget se bort fra vedtekten om aldersgrense. Det ble innkalt til generalforsamling i borettslaget der styret foreslo å endre vedtekten, men flertallet av beboerne stemte nei.

Det var tungt for familien til Terje.

– Der kunne han hatt hjemmet sitt, med ungene sine. At de skal ha sånn makt når kommunen kan tildele leiligheten, det klarer ikke vi å forstå, sier søsteren.

Styreleder i Moster borettslag, Ottar Espeland, sier til TV 2 at styret har gjort alt de kan for å finne en løsning på saken. Han sier at de undersøkte muligheten for å få på plass en særordning slik at Terje kunne flytte inn, men at dette ikke var lovlig.

UFORSTÅELIG: Terjes søster Solbjørg Simonsen Aase. (FOTO: TV 2)
UFORSTÅELIG: Terjes søster Solbjørg Simonsen Aase. (FOTO: TV 2)

– Beboerne i borettslaget ønsket ikke å endre aldersvedtekten permanent fordi de fryktet dette ville føre til en nedprioritering av eldre i borettslaget, sier Espeland til TV 2.

Han peker på at det er kommunen sin oppgave å etablere flere omsorgsboliger på Moster.

Tar selvkritikk

Rådmannen i Bømlo kommune, Sverre Olav Svarstad, tar selvkritikk på at de ikke visste om vedtekten før Terje ble tildelt leiligheten.

TAR SELVKRITIKK: – Det ble gjort en feil fra kommunens side, sier rådmann Sverre Olav Svarstad. (FOTO: TV 2)
TAR SELVKRITIKK: – Det ble gjort en feil fra kommunens side, sier rådmann Sverre Olav Svarstad. (FOTO: TV 2)

– Bømlo kommune burde vært mer bevisst på hva som står i vedtektene, men det var vi ikke, og der ble det gjort en feil fra kommunens side, sier Svarstad.

– Men bør man ikke bygge omsorgsboliger i denne bygda som kommunen har full råderett over?

– Nei, det er jeg ikke umiddelbart enig i, for det har litt med hva formålet med slike borettslag er. Og så kan man jo selvfølgelig være mer årvåkne på hvordan man skal utforme vedtektene for fremtiden, svarer rådmannen.

– Hva er alternativet for Terje nå?

Per nå så ser vi ingen andre alternativ. 

– Har aldri lyst å gå

Dermed må Terje bli boende på sykehjemmet som ligger flere mil unna kone og barn. Familien fortviler, og barna har ikke mulighet til å besøke pappaen sin så ofte som de ønsker. 

– Hvordan reagerer faren deres når dere besøker ham?

– Han blir veldig glad, han får gledestårer og det får vi også, sier eldstesønnen Trym.

16-åringen legger til:

– Vi har egentlig aldri lyst å gå, vi vil bare være hos ham.