Nå vil gründere fra Lier revolusjonere dødmannsknappen

Gründerne fra Lier tror at folk ikke gidder å bruke dødmannsknappen fordi den begrenser friheten. Det ville de gjøre noe med.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Temperaturene stiger i både luft og vann, og høysesongen for båt er rett rundt hjørnet. 

Men selv om båtlivet byr på herlige dager på sjøen, ender det tragisk for mange. Det omkommer i gjennomsnitt 33 personer i ulykker med norske fritidsbåter hvert år, ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet. 

En av de mange tragiske hendelsene ble inspirasjon for fire menn fra Lier som fant ut at noe måtte gjøres med sikkerhet på sjøen.

– Det var nære familievenner som døde i en hurtiggående åpen båt, sier Christian Frost Røine (26) til TV 2.

– Etter denne hendelsen, i tillegg til mange år på sjøen og tjenestegjøring i Kystvakten, forstod vi at den gamle, tradisjonelle dødmannsknappen blir sjeldent brukt, og der trengs det å gjøre noe, sier Røine. 

TRÅDLØST: Her er den nye, trådløse dødmannsknappen. Sensoren er på båten, og korresponderer med en annen måler som du kan ha i et armbånd. Foto: Bjørnar Verpeide / TV 2
TRÅDLØST: Her er den nye, trådløse dødmannsknappen. Sensoren er på båten, og korresponderer med en annen måler som du kan ha i et armbånd. Foto: Bjørnar Verpeide / TV 2

Dødmannsknappen begrenser friheten

For Røine og de tre vennene hans Fredrik Eriksen (26), Kristian Kløften (26) og Niklas Norin (27), ble dødsulykken starten på et skoleprosjekt gjennom programmet Ungt entreprenørskap. 

– Det er alltid mye snakk om redningsvest eller alkoholbruk på sjøen. Det er viktig, men det var få som diskuterte bruken av dødmannsknappen. De fleste dødsfall på sjøen kommer som følge av at folk faller over bord. Vi mener dødmannsknappen kan redde liv, men mange vegrer seg for å bruke den, sier Røine, daglig leder i FELL.

Se video da gründeren kaster seg i sjøen:

Han tror at mange lar være å bruke dødmannsknappen fordi snoren legger en begrensning på hvordan kan man bevege seg i båten. 

Trådløs knapp

De lagde derfor en trådløs dødmannsknapp som man bærer på kroppen, for eksempel i et armbånd. Den korresponderer med en sensor som er på båten. 

– Hvis man faller i vannet eller den trådløse enheten kommer utenfor rekkevidde fra sensoren, så stopper motoren med en gang, sier Røine.

– Da får du friheten til å bevege deg ombord og nyte båtlivet slik som det skal være, samtidig som du har ivaretatt sikkerheten. 

KOMPISER: Fredrik Eriksen, Christian Frost Røine og Kristian Kløften fra Lier er sammen om prosjektet. Foto: Bjørnar Verpeide / TV 2
KOMPISER: Fredrik Eriksen, Christian Frost Røine og Kristian Kløften fra Lier er sammen om prosjektet. Foto: Bjørnar Verpeide / TV 2

Kameratene håper de setter en ny standard for dødmannsknapper.

– Hvis vi på et tidspunkt bidrar til at et liv blir reddet, så har vi gjort vårt, sier Røine.

28 døde i fjor

En som er glad for at gründerne tar tak i båtsikkerhet er Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet. Han er fornøyd med påbudet for redningsvester i fritidsbåt som kom 1. mai i år, men sier at det er et stort behov for også andre sikkerhetsløsninger enn vest.

– Det er kjempebra å være innovative på sikkerhetsfronten. Det er flott at de lager det i Norge, sier Pedersen.

I fjor 28 mennesker som druknet fra fritidsbåt. Redningsselskapet trapper opp innsatsen på sjøen, og har flere disponible båter enn noen sinne. 

– 28 er 28 for mange. I fjor assisterte vi over 14.000 mennesker på sjøen, mens vi reddet 25 liv, sier Pedersen.