VANT EUROVISION 2015: Måns Zelmerlöw tar Eurovision med til Sverige neste år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VANT EUROVISION 2015: Måns Zelmerlöw tar Eurovision med til Sverige neste år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sverige vant MGP:
– Vi er alle helter!

WIEN (TV 2): Måns Zelmerlöw vant Europas hjerter i Eurovision-finalen. 

Lørdag kveld gikk den 60. Eurovision-fianalen av stabelen i Wien, og det var ingenting å si på stemningen under 60-årsjubileet: Publikum gikk bananas, hoppet, sang med, klappet og jublet seg gjennom de 27 finalelåtene.

– Vi er alle helter!

I flere uker har Wien og resten av Europa ladet opp til det som er verdens største musikk-konkurranse, og lørdag kveld ble vinneren endelig kåret: Sverige!

Svenske Måns Zelmerlöw (28) har vært storfavoritt til å vinne helt siden starten, selv om beskyldninger om plagiat har kommet opp gang på gang.

En rørt Måns mottok pokalen under konfettiregnet på scenen, med Sveriges flagg over skuldrene.

– Vi er alle helter. Uansett hvem vi er, hva vi tror på eller hvem vi elsker, sier han med tårer i øynene.

Under pressekonferansen etter seieren, gjør Måns det klart og tydelig hva konkurransen betyr for han, og hva han legger vekt på når det gjelder Eurovision Song Contest.

– Det er viktig for meg at dette er en musikalsk konkurranse og ikke en politisk konkurranse, sier han etter et noe forvirrende spørsmål om hans rival, russiske Polina Gagarina.

Måns hadde ikke trodd han skulle vinne konkurransen. Han hadde håpet på en andre- eller tredjeplass.

– Jeg var helt sikker på at Italia eller Russland skulle vinne. Jeg skjønte ikke at jeg hadde vunnet før jeg fikk det fortalt i greenroom da det skjedde, sier han.

– Beste fremføring i MGP noensinne

Norsk-svenske Elisabeth «Bettan» Andreassen vant selv Melodi Grand Prix for 30 år siden. Hun er begeistret over både Sverige og Norges innsats i kveld.

– Dette er veldig gøy! Måns er en fantastisk artist og en verdig vinner. Norge gjorde også en kjempeinnsats, og fikk en bra plassering. Jeg er stolt av begge landene i dag, sier Bettan til TV 2.

Under finalen ble det elektrisk stemning i salen da Måns sto på scenen med superhiten «Heroes». Publikum hoppet, danset og sang med. Da det ble klart at han vant, ble det helt ekstase i Wien.

Russland ble også raskt en favoritt, og da Polina Gagarinas sto på scenen, sang hele salen med. Det ble en så sterk opplevelse for Polina at hun begynte å gråte på scenen mot slutten av opptredenen.

Seieren glapp

Polina Gagarina fra Russland gråt mens stemmene strømmet inn til Russland. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Polina Gagarina fra Russland gråt mens stemmene strømmet inn til Russland. (AP Photo/Kerstin Joensson)

Fra greenroom kom tårene nok en gang for Polina da hun halvveis i avtemmingen ledet godt over Sverige og lå an til en førsteplass.

– Jeg klarer ikke å slutte å gråte. Jeg er så glad nå! sa hun gråtkvalt.

Likevel ble hun tatt igjen av Sverige under andre del av avstemmingen.

Også tidligere i uka tok hun til tårene, da hun ble konfrontert med spørsmål om homofiles rettigheter på grunn av Russlands kritiske holdning til homofile.

Norge skal feste for Sverige

For Norges finalehåp Debrah Scarlett og Kjetil Mørkand ble sceneopplevelsen helt unik i kveld, selv om de ikke nådde helt opp. Norge endte på en 8. plass med 102 poeng.

– Det var et hav av følelser og jeg tror aldri jeg har vært så langt inne i denne låten. Nå er jeg bare lettet og klar for å være med på resten av festen! sa Kjetil Mørland fra greenroom.

Den norske duoen unner virkelig Sverige seieren

– Det var veldig fortjent! Måns er utrolig flink. I kveld skal vi feire Sverige, sa Debrah Scarlett til TV 2 etter finalen.

I de siste dagene før finalen, steg Australia på bettinglistene og endte opp som en storfavoritt

Se det eksklusive TV 2-intervjuet med MGP-vinneren: