Basker til topps på Geilo: – En stor seier for meg

Nå blir det spurtduell mellom Kristoff og Boasson Hagen på siste etappe.

Amets Txurruka var sterkest på den fjerde etappen i Tour of Norway til Geilo.

På vei opp til målgang i Havsdalen stakk Caja Rural-rytteren fra en liten gruppe like før mål og kapret seieren.

– Dette er en stor seier for meg, og det er spesielt gøy å vinne i dette landet. Jeg har alltid likt å sykle her i Norge, sier Txurruka til TV 2.

– Ikke bra nok
De fremmøtte hadde håpet på et norsk innslag i toppen, men hverken Lars Petter Nordhaug eller Edvald Boasson Hagen klarte å hamle opp med de beste.

Nordhaug maktet ikke å følge det avgjørende rykket til sammenlagtleder Jesper Hansen og endte etappen på sjetteplass.

– Jeg var rett og slett ikke bra nok. Hadde jeg hatt god-beina, hadde jeg fulgt dansken greit i bakken. Jeg har ikke samme spruten i beina som da jeg var i toppform for en liten stund siden, sier Nordhaug.

Dagens overraskelse var Fredrik Galta (Coop-Øster Hus) som kapret femteplassen foran Nordhaug.

– Det var kjekt. Det er dette du jobber for, så får jeg det endelig til. Det er digg, sier Galta. 

Se avslutningen av etappen i videovinduet øverst på siden!

Duket for norsk spurtduell
Før etappen ble Boasson Hagen trukket frem som en av kandidatene til å vinne. Det ble imidlertid altfor tøft for MTN-Qhubeka-rytteren.

– Det var i overkant hardt for min del. Det var helt på kanten av hva jeg kan klare. Men det er verdt å prøve, sier Boasson Hagen.

Dermed er kampen om sammenlagtseier trolig avgjort. For danske Hansen har fremdeles den gule ledertrøyen – den ser han også ut til å ha etter morgendagens avsluttende etappe.

Med norske øyne blir det spennende å se hvem som klarer å vinne den grønne poengtrøyen. Alexander Kristoff, som tok fire poeng underveis på lørdagens etappe, leder bare ett fattig poeng foran Boasson Hagen.

– Jeg skal prøve å kjempe i morgen. Det er en ganske hard etappe. På papiret er Edvald favoritt. Han går bra i bakker, men stivnet på slutten i dag også, sier Kristoff om etappen med målgang på Eggemoen.

Kristoff vant innlagt spurt
Rytterne ble nok en gang møtt av vind på starten av etappen. Flere prøvde seg, men ingen klarte å rykke fra hovedfeltet etter starten i Rjukan. Dermed kom et samlet felt inn til den første innlagte spurten i Austbygd etter 27 kilometer. Alexander Kristoff var sterkest og tok førsteplassen.

Bob Jugels (Trek) og Pim Ligthart (Lotto-Soudal) klarte omsider å skaffe seg luke til feltet. Like bak kom Sindre Lunke, men Joker-rytteren måtte gi opp i forsøket på å hente inn etappens brudd-duo.

Frisk klatrekonge
På førstekategori-stigningen til Imingfjell var det Ligthart som var sterkest. I hovedfeltet kapret Robinson Bugge i den prikkete klatretrøyen flere poeng i klatrekonurransen da han trillet over toppen på fjerdeplass. 

I hovedfeltet sanket Kristoff flere poeng og bonussekunder på etappens andre innlagte spurt. Katjusja-rytteren tok tredjeplassen i Uvdal bak brudd-duoen Jungels og Ligthart.

På toppen av bakkespurten til Rålia var det Ligthart sin tur til å være først. I hovedfeltet var Robinson Bugge frempå igjen og kapret nye poeng med en tredjeplass. Poengene sikret Robinson Bugge et fast grep om klatretrøyen.

Med 45 kilometer igjen satte Jungels tempoet opp og parkerte bruddkompis Ligthart på vei til Skurdalen. Trek-rytteren fortsatte hardkjøret, men fikk det som ventet tøff alene på veien mot Geilo. Etter flere kilometer med heroisk innsats ble Jungels hentet på vei mot Kikut.

Heftig avslutning
Marco Minnaard støtet fra front og var førstemann til å kaste seg ut i utforkjøringen fra Kikut ned mot Geilo sentrum. Anført av Kristoff klarte imidlertid hovedfeltet å kjøre inn Wanty-rytteren ganske kjapt.

I den knalltøffe stigningen opp til Havsdalen var det flere som prøvde å støte fra i front. Amets Txurruka, David López, Jesper Hansen og Davide Rebellin ble til slutt sittende i en gruppe like foran Fredrik Galta og Lars Petter Nordhaug. På slutten var det baskeren Txurruka som var sterkest.