Ruben (18) ble mishandlet i oppveksten – nå bruker han musikk som terapi

Tre dager før jul for fire år siden rømte Ruben Mandelid hjemmefra. Det ble den beste julen i hans liv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ruben Mandelid ble slått av et menneske han var glad i hele oppveksten. Da han var 14 år var det nok, og Ruben rømte hjemmefra.

Rømte tre dager før jul

ÆRLIG GUTT: Det har gått fire år siden Ruben rømte hjemmefra. Nå bruker han musikk til å bearbeide følelsene. FOTO: TV 2
ÆRLIG GUTT: Det har gått fire år siden Ruben rømte hjemmefra. Nå bruker han musikk til å bearbeide følelsene. FOTO: TV 2

– Jeg ble slått. Tre dager før julaften kom jeg i fosterhjem. Da var jeg gul og blå i hele fjeset. Likevel var det den beste julen jeg hadde hatt. Jeg var fri!, sier Ruben stille til TV 2.

– Jeg tror fortsatt at det psykiske var verre enn det fysiske, sier han. Han forteller at han som 14-åring følte seg ferdig med livet.

– Når de nærmeste ikke kan elske deg, hvem kan elske deg da, spør han. Det tok lang tid før tenåringen følte at han var verdt noe.

Etter at Ruben rømte som 14-åring, har han skrevet musikk for å bearbeide mishandlingen. Nå, fire år senere, er han en moden og ærlig gutt som er på utplassering på Garnes Barneskole i Arna utenfor Bergen.

Inviterte elevene i platestudio

I møte med elevene lærer både han og barna nye ting. Ruben bestemte seg for å gi femteklassen en drømmedag og inviterte dem med i platestudio i Øystese i Hardanger for å glede barna. Han ble istedet overveldet over sin egen reaksjon.

På Garnes barneskole er det, som på mange skoler, flere barn som ikke kan bo hos foreldrene, men som har fosterforeldre isteden. 

Bearbeder skuffelsen over sviket

I musikktimen fikk barna høre en sang Ruben hadde skrevet, og de begynte å snakke om hvorfor han hadde skrevet låten. «Chance» handler om at Ruben ville gi en person han var glad i, en ny sjanse etter at vedkommende hadde sviktet ham på det groveste fra han var liten gutt til han rømte som 14-åring.

«My toughest decision was to go away from you. It was to go away from you. And after all you did to me I thought it was gonna be easy… But deep inside my heart I hoped you could love me like you used to». (“Chance”, tekst og musikk Ruben Mandelid)

APPLAUS: Barna klapper for seg selv og en fantastisk dag i Hardanger. FOTO: TV 2
APPLAUS: Barna klapper for seg selv og en fantastisk dag i Hardanger. FOTO: TV 2

Han takker musikken han skriver for at han klarer å bearbeide sårbarheten og skuffelsen.

– Det er min måte å takle det på og jeg har lyst til å dele min historie for at andre som er eller var i min posisjon kan finne støtte, sier han.

Barna forstår

Ruben forklarte femteklassen litt av historien bak. Bjørn Silden (10) vet hva som må til hvis barn ikke kan være trygge i sitt eget hjem:

– De må kanskje få et hjem som de kan være hos, og noen foreldre som tar vare på de.

POPULÆR: Det er ingen tvil om at Ruben er populær hos elevene. – Han er alltid positiv, sier de. FOTO: TV 2
POPULÆR: Det er ingen tvil om at Ruben er populær hos elevene. – Han er alltid positiv, sier de. FOTO: TV 2

Bjørn en av 43 elever som er invitert til å kore på Rubens nye låt. 

– Gåsehud

Ruben ville gi elevene en drømmedag. Men etter hvert som barna står stuet sammen i det lille studioet «Lyd i løo» og synger hans sang, innser Ruben at det er han selv som får den største opplevelsen.

– Jeg fikk…hva heter det? Gåsepels? Gåsehud, ja! Jeg føler meg så utrolig heldig, at det står 43 elever og de synger av full hals, det er så fint! De vet hva sangen handler om. De vet faktisk hva som har skjedd. Jeg sitter igjen med en følelse av hvor heldig jeg er!

Musikeren går i andre klasse på videregående skole og vil utdanne seg til barne- og ungdomsarbeider.

– For meg gir det meg mer mening å jobbe med barn nå: At jeg kan være der for noen, avslutter han.