Tyskervennlig fiskebåt skal redde liv

Tyske Heinz orket ikke å se landsmenn drukne på fiskeferie i Norge. Kameraten Tommy utviklet en båttype som kan berge liv.

Sesongen er i full gang i fiskeværet Nautnes en drøy times kjøring fra Bergen.

Stamgjestene er mange hos Heinz Piejede og kona Gabi, men selv om de har vært her før må de gjennom en halv times sikkerhetsbrief.

– Det kan jo hende de har glemt litt av det jeg sier. Men sikkerhet kommer foran alt, smiler Piejede.

Årlig dør rundt 35 personer i fritidsbåt i Norge. 20 prosent av disse er utlendinger. Mange har lite erfaring med båt, og blir overrasket over hvor tøft det kan være selv på fine dager langs norskekysten.

Nye behov

De fleste utleierne tilbyr åpne båter, men Piejede ville ha noe mer. Sammen med kameraten Tommy Jørgensen kom de fram til at det var best å bygge noe selv.

– Jeg er oppvokst her ute og har vært i båt fra femårsalderen. Disse erfaringene er brukt til å utvikle en ny båttype, forteller Jørgensen.

Basert på et 80-talls skrog fra Sørlandet, modifiserte og forbedret han konstruksjonen. Det hele måtte være trygt og enkelt å betjene. Båten måtte være stabil og tåle godt sjø. Motoren er ekstra sikret mot vanninntrenging, og kjølen er ekstra sikret mot grunnstøting.

– Jeg har lært mye av Heinz hva fisketuristene egentlig er ute etter, sier Jørgensen.

Vokser sakte

I vår ble den første båten sjøsatt. Erfaringene har fått Heinz til å bestille enda en båt for utleie. Båten produseres uten store investeringer i fabrikk og personale. For Jørgensen er det viktig å kunne klare seg selv om båtmarkedet går i bølger.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra turistbåtmarkedet, og tror den er velegnet til dette formålet. Samtidig forsøker vi å produsere hele båten i Norge med ulike leverandører.

Lite kontroll

Norske myndigheter stiller ingen spesiell krav til fritidsbåter som skal leies ut til turister.

En arbeidsgruppe bestående av Sjøfartsdirektoratet i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Fiskeridirektoratet, NHO Reiseliv og Innovasjon Norge driver sikkerhetskampanjer rettet mot utenlandske fisketurister.