MILJØFOKUS: Et økt fokus på mat og miljø har ført til nasjonale lovendringer i Frankrike. Illustrasjonsfoto. (Foto: AP Photos)
MILJØFOKUS: Et økt fokus på mat og miljø har ført til nasjonale lovendringer i Frankrike. Illustrasjonsfoto. (Foto: AP Photos)

Franske matbutikker får ikke lov til å kaste mat lenger

Frankrike har vedtatt en ny lov som forbyr de store matvarekjedene å kaste usolgte matvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen torsdag, og den pålegger supermarkedene å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

Alle de store matvarekjedene i Frankrike må heretter inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som skal formidle de usolgte matvarer til dem som trenger det.

Kan spare 170 milliarder kroner

Hver franskmann kaster mellom 20 og 30 kilo mat i året, og til sammen blir dette mat for nærmere 170 milliarder kroner.

Den franske regjeringen har tatt mål av seg til å halvere mengden mat som kastes innen 2025. Dette melder NTB. 

Stort problem i Norge også

I Norge kastes hvert år  utrolige 360.000 tonn mat, hvis man inkluderer industri- og handelsnæringen.

Den vanlige forbruker står for to tredjedeler av dette, noe som tilsvarer 46 kilo per person, eller så mye som hver femte handlepose.

Tidligere denne uken ble Bunnpris sitt nye konsept «snål frukt og grønt» lansert i Adamstuen, Oslo. Prosjektet har som mål å redusere mengden mat nordmenn kaster. 

Et globalt miljøansvar

Anne Marie Schrøder i Matvett jobber for at mindre mat skal kastes. Hun er veldig glad for det stadig økende fokuset på mat og avfall. 

– En tredel av maten som produseres, blir kastet. Når man vet at matproduksjon står for 30 prosent av verdens klimagassutslipp, betyr det at dette er et stort miljøproblem, sier Schrøder.

Matvett.no anslår at en gjennomsnittsfamilie kan spare opp mot 15 000 kroner i året ved å redusere mengden mat som kastes.