Gutt (19) døde av hjernehinnebetennelse:
– Ungdommene har det tøft

En 19 år gammel gutt fra Nittedal er død etter at han ble smittet med hjernehinnebetennelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han ble innlagt på Rikshospitalet med smittsom hjernehinnebetennelse. Tilstanden hans ble tidligere fredag betegnet som kritisk.

Fredag ettermiddag opplyser Nittedal kommune at gutten er død.

– Vi har mottatt budskapet med stor sorg og våre tanker går nå først og fremst til guttens familie og venner, heter det i en melding på kommunens nettsider.

Kommunen opplyser videre at bakterien er meningokokk type C, det vil si at alle som er vaksinert mot hjernehinnebetennelse de siste par årene, er dekket med denne vaksinen.

Var sammen med russen

Kommunen har opprettet et kriseteam på Bjertnes videregående skole. Tidligere kom det opplysninger at 19-åringen var russ i år, men dette stemmer ikke. Gutten gikk tidligere på skolen og var mye sammen med avgangselevene ved Bjertnes videregående skole.

– Vi er særlig oppmerksom på russemiljøet, for vi vet at gutten har vært mye sammen med sine venner som har vært russ på Bjertnes. Vi har vært opptatt av å nå ut til flest mulig om at de skal være forsiktige og årvåkne nå, sier Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) til TV 2..

– Hva bør foreldre og ungdommer være oppmerksomme på?

– Følge med og hvis man er i tvil, hvis man føler seg dårlig og har nedsatt allmenntilstand, er det bedre å ta en telefon for mye til legevakta enn en for lite. Så vær så snill, hvis dere er i tvil, så ber jeg om at dere ringer oss. Så skal vi hjelpe til, sier ordføreren.

Kommuneoverlege Tron Harald Torkildsen sier til Romerikes Blad at kommunen ble informert om den smittede gutten torsdag. Da ble det iverksatt smitteverntiltak, og personer nær 19-åringen er gitt forebyggende behandling.

TENNER LYS: Ungdommen i Nittedal er samlet for å minnes 19-åringen. Foto: Pål Martin Rossing
TENNER LYS: Ungdommen i Nittedal er samlet for å minnes 19-åringen. Foto: Pål Martin Rossing

– Da vi fikk vite om dette, klarte vi raskt å komme i kontakt med venner og bekjente som har hatt kontakt med vedkommende den siste tiden, sier han.

Forebyggende behandling

Ifølge Romerikes Blad økte legevakta i Nittedal i går beredskapen for å ta imot personer som har tilbragt mye tid med den smittede gutten de siste dagene.

– 24 personer var innom i går for forebyggende behandling, De blir gitt en tablett. Vi vil ha økt beredskap på legevakta i dag og resten av pinsehelgen. Både oppmøte og behandlingen er gratis, sa Torkildsen til avisen. 

Smittsom meningokokksykdom spres ved dråpesmitte, men det er liten fare for å bli smittet. Kommuneoverlegen oppfordrer likevel personer med symptomer som hodepine og feber, om raskt å ta kontakt med lege. (©NTB/TV 2)