Plasseringen av maten i kjøleskapet kan spare deg for titusenvis av kroner

Du legger vel ikke kjøttet øverst i kjøleskapet?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år kastes utrolige 360.000 tonn mat her i landet, hvis man inkluderer industri- og handelsnæringen.

Den vanlige forbruker står for to tredjedeler av dette, noe som tilsvarer 46 kilo per person, eller så mye som hver femte handlepose. 

Legg maten riktig

Planlegging før innkjøp og bruk av rester er gode måter å redusere matsvinn på. Men visste du at også måten man plasserer maten på i kjøleskapet påvirker holdbarheten?

– Kjøtt og fisk må ligge nederst, for varmen i kjøleskapet stiger som i alle andre rom, forklarer Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsansvarlig for nettstedet matvett.no, til God morgen Norge.

Frukt på benken

Mange kjøleskap har egne steder for frukt og grønnsaker, en såkalt «fresh skuff». Siden temperaturen er godt tilpasset i disse, og verken frukt eller grønt skal ha det særlig kaldt, er skuffene godt egnet til sitt formål. 

Men det er likevel enkelte vekster som heller bør ligge i romtemperatur. 

– Tomatene får en mye bedre smak om man ikke oppbevarer dem i kjøleskapet. Tropisk frukt bør ligge på benken til den er moden, og etterpå legges kaldt om man ikke får spist den, sier Schrøder.

Melk i døra

I de nyeste kjøleskapene holder dørene godt på isolasjonen, så melk, juice og annen drikke kan gjerne plasseres der. 

– Ikke bry deg om datoene på slike produkter. Det er bare en kvalitetsgaranti, og ikke en trygghetsdato. Bruk sansene, er rådet fra Schrøder.

Spar tusener

Matvett.no anslår at en gjennomsnittsfamilie kan spare opp mot 15 000 kroner i året ved å redusere mengden mat som kastes. Schrøder slår også et slag for frysing og middagsrester. 

– Kutt opp, frys ned. Bananer som blir brune er ypperlige å legge i fryseren for å senere lage en smoothie. Har man tre brød, frys ned to og ta dem opp kvelden i forveien, sier Schrøder. 

– Ta vare på maten din

Schrøder fraråder at man handler mat når man ikke nesten umiddelbart kan dra hjem til kjøleskapet.

– Det viktigste er uansett at du oppbevarer maten kaldt. Ikke dra på kafé etter du har handlet, men dra hjem og ta vare på maten din, sier hun.

Hva med egg og pålegg? Flere tips til hvordan du bør legge maten i kjøleskapet, får du videovinduet øverst.