JUBILANT: Det er 70 år siden den første boken om Pippi ble lansert. Inger Nilsson ble senere hele verdens Pippi på TV og film. Foto: Scanpix
JUBILANT: Det er 70 år siden den første boken om Pippi ble lansert. Inger Nilsson ble senere hele verdens Pippi på TV og film. Foto: Scanpix

Fy fabian!       Pippi fyller 70 år

For 70 år siden skrev Astrid Lindgren en barnebok om en ganske uvanlig jente som var så sterk at hun kunne løfte en hest – om hun ville.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om Pippi Langstrømpe begynte en kveld i 1941 da Astrid Lindgrens vesle datter Karin plutselig utbrøt: «Fortell om Pippi Langstrømpe!». Datteren lå febersyk med lungebetennelse og ville høre moren fortelle en morsom historie for henne.

Verdens sterkeste jente

PIPPI: Astrid Lindgren foran bildet av bokomslaget på den aller første boken om Pippi Langstrømpe – alle barnas venn. Foto: Scanpix
PIPPI: Astrid Lindgren foran bildet av bokomslaget på den aller første boken om Pippi Langstrømpe – alle barnas venn. Foto: Scanpix

Ettersom Lindgren syntes navnet var uvanlig valgte hun også å fortelle en uvanlig om en jente som var så sterk at hun kunne løfte en hest, om hun ville.

Astrid Lindgren glemte aldri historien hun hadde fortalt om den selvstendige og sterke jenta med de røde flettene, men det skulle ennå ta noen år før Lindgren fikk tiden til å gjøre noe med det.

Det var først i 1944 at historien om Pippi begynte å ta form på skrivepapiret, og i 1945 kom den aller første boken om Pippi Langstrømpe.

Refuserte manuset

Men det tok litt tid å finne et forlag som hadde tro på at dette kunne bli en hit.

I april 1944 sendte Lindgren manuset til Bonniers förlag, men ble refusert i september samme år. I brevet som fulgte med manuset beskriver hun filosofien bak Pippifiguren:

«Inneliggande tillåter jag mig översända ett barnboksmanuskript, som jag med full förtröstan emotser i retur snarast möjligt.
Pippi Långstrump är, som Ni kommer att finna, om Ni gör Er besvär att läsa manuset, en liten Uebermensch i ett barns gestalt, innflyttad i en helt vanlig miljö. Tack vare sina övernaturliga kroppskrafter og andra omständigheter är hon helt oberoande av alla vuxna och lever sitt liv ackurat som det roar henne. I sina sammandrabbningar med stora människor behåller hon alltid sista ordet. Hos Bertrand Russell (Uppfostran för livet, sid. 85) läser jag, att det förnämsta instinktiva draget i barndomen är begäret att bli vuxen eller kanske rättare viljan til makt, och att det normala barnet i fantasien hänger sig at föreställningar, som innebära vilja till makt.»

Vant barnebok-konkurranse

Astrid Lindgren skrev om på manuset og sendte det til en barnebok-konkurranse som forlaget Rabén & Sjögren arrangerte i 1945 og vant førsteprisen for sin historie. Forlaget antok hennes første manuskript og boken ble utgitt samme år.

Fra bok til TV

Bøkene om den ville Pippi uten filter ble raskt en stor suksess blant barna og etter flere bøker ble det bestemt at det skulle lages en TV-serie. Én ting var å beskrive Pippi som person på papiret, men nå gjenstod den vanskelige oppgaven med å finne jenta som kunne gjøre henne levende på TV-skjermen.

Fant Pippi

Valget falt til slutt på Inger Nilsson som i 1969, da serien hadde premiere på svensk TV, kun var åtte år gammel. Men Inger fra Kisa i Östergötland overbeviste alle om at hun passet perfekt i rollen som Pippi.

Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!
Pippi Langstrømpe

Rollen sluttet aldri

Nilsson spilte inn en TV-serie og tre langfilmer som Pippi, men rollen har fulgt henne hele livet. Det har ikke alltid vært enkelt for Inger Nilsson som i dag er 56 år gammel. Hun har i flere intervjuet forklart at hun slet med å finne sin egen identitet under oppveksten når alle rundt henne fortsatt trodde at hun faktisk var Pippi på ordentlig.

Bøkene om Pippi Langstrømpe er blitt oversatt til nærmere 90 språk i 100 land og er solgt i over 100 millioner eksemplarer.

FLETTER: Inger Nilsson under innspillingen av TV-serien om Pippi i 1968. Foto: Scanpix
FLETTER: Inger Nilsson under innspillingen av TV-serien om Pippi i 1968. Foto: Scanpix

Pippi Langstrumpf

Pippi Langstrømpe var den første av Lindgrens bøker som ble oversatt til tysk. Da hadde den allerede blitt refusert av fem tyske forlag før et nystartet forlag i 1949 våget seg på å utgi boken. Lindgren forble trofast til dette forlaget, som blant annet takket være dette har blitt et av Tysklands største bokforlag.

Oh, la la

Den franske oversettelsen av Pippi kom i 1951 og var strengt sensurert for det som ble ansett å være anarkisme og provokasjoner. Den usensurerte versjonen av Pippi Langstrømpe kom på fransk først i 1995 – over 40 år senere!

Fortsatt gleder Lindgren barn over hele verden med sine fantastiske historier om jenta med overnaturlige kroppskrefter og sine sprakende røde fletter.

Gratulerer med dagen, Pippi!