FORRÆDER: Iranskfødte Mazyar Keshvari er vant til å få ubehagelige meldinger, men nekter å la det gå ut over vervet som folkevalgt. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2
FORRÆDER: Iranskfødte Mazyar Keshvari er vant til å få ubehagelige meldinger, men nekter å la det gå ut over vervet som folkevalgt. Foto: Martin Berg Isaksen/TV 2

«Kan ikke han bare gli på et bananskall og få nakken ut av ledd»

Politikere med minoritetsbakgrunn hetses på sosiale medier. – Uakseptabelt og trist, sier Frps Mazyar Keshvari.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Husneger. Svettpeisen. Forræder. Sirkusape. Rævslikker.

Alt dette har Frps Mazyar Keshvari opplevd å bli kalt.

– Det er uakseptabelt og trist for det offentlige ordskiftet, sier Keshvari til TV 2.

– Jeg er satt til å gjøre en jobb som folkevalgt, og den jobben kommer jeg til å gjøre helt uavhengig av den hetsen jeg måtte oppleve. Jeg tror det er nødvendig for demokratiet vårt at vi ikke lar oss distrahere og bli satt ut av usakligheter.

Se noe av hetsen Keshvari blir utsatt for nederst i saken.

Truet på livet

Onsdag morgen politianmeldte Antirasistisk senter drapstrusler mot Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik. Trusselen ble fremsatt i en åpen debattgruppe på Facebook tirsdag kveld.

«Nakkeskudd og hiv dritten på vann når det er fralandsvind», het det i meldingen.

Tajik er ikke den eneste politikeren med minoritetsbakgrunn som opplever å bli hetset. Venstres Abid Raja sier han har fått hets og hatmeldinger i 15 år og har lært seg til å leve med det.

– Men jeg aksepterer det ikke. Det vanskeliggjør hverdagen og skaper mye ubehageligheter, sier Raja til TV 2.

– Jeg tror veldig mange politikere opplever mange typer hets. De med minoritetsbakgrunn opplever en annen type hets, og kvinner opplever i tillegg seksualisert hets. Så dette er en del av det å være politiker i Norge i dag, fastslår Raja.

Tar mannen, ikke meningene

Shoaib Sultan jobber med ekstremisme og hatytringer i Antirasistisk senter. Han sier han ser mye sjikane mot politikere med minoritetsbakgrunn. 

– Mazyar har fått en del hets fra folk som mener han svikter sine egne. Det er uakseptabelt. Det må gå an å konfrontere folk med politikken de står for uten å dra inn bakgrunnen på den måten, sier Sultan.

Keshvari har iransk bakgrunn og kom til Norge som flyktning fem år gammel. Dette trekkes ofte fram av de som hetser ham når han uttaler seg om flyktningpolitikk og innvandring.

– Det er helt legitimt å kritisere ham for politikken til Frp, men det blir helt bak mål å angripe ham for å være den han er, sier Sultan.