DOWNS: Her er Gammy sammen med surrogatmoren Pattaramon Chanbua i Thailand. FOTO: AFP/NICOLAS ASFOURI
DOWNS: Her er Gammy sammen med surrogatmoren Pattaramon Chanbua i Thailand. FOTO: AFP/NICOLAS ASFOURI

– Australsk far forsøker å ta pengene til Downs-rammede Gammy som han forlot

Over 1,4 millioner kroner er blitt donert til Gammy som ble forlatt hos surrogatmoren i Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om Gammy som ble forlatt av et australsk par hos surrogatmoren i Thailand har rørt en hel verden.

Den unge surrogatmoren sier hun gikk igjennom et svangerskap med tvillinger for et australsk par, men at ett av barna hadde Downs syndrom. De australske foreldrene ville bare ha den friske jenta, og gutten Gammy ble forlatt hos henne.

Gammy var også rammet av en alvorlig hjertefeil. Surrogatmoren hadde ikke råd til å betale for behandlingen, og det ble det samlet inn penger.

Nå vil den biologiske faren ha tilgang på pengene som ble donert for å dekke de medisinske utgiftene. Dette skriver australske ABC

– Det er forvirrede

Det er grunnleggeren av stiftelsen Hands Across The Water, Peter Baines, som forteller at faren David Farnell forsøker å få tilgang på pengene. 

Utspillet har fått oppmerksomhet i en rekke internasjonale medier. 

– Det er forvirrende. Jeg forstår det ikke på noen som helst måte, sier Baines

– Midlene ble donert på grunn av de påståtte handlingene til Mr. Farnell. At han mener han har rett til å kreve dem, det synes jeg er forvirrende, utdyper han. 

Over 6000 mennesker har donert til sammen 235.000 australske dollar til stiftelsen, det vil si over 1,4 millioner kroner. 

– Vi har gjort alle tiltakene vi kan gjøre som en veldedig organisasjon, for å sikre at 100 prosent av pengene går direkte til Gammy nå og i fremtiden, forsikrer Baines. 

Surrogatmoren reagerer

Surrogatmoren Pattaramon Chanbua reagerer også på at faren har forsøkt å få tak i pengene. 

– Han verken fortjener eller har noen rett på fondet siden han forlot Gammy i første omgang, sier hun til ABC. 

Så langt er pengene blitt brukt til å kjøpe et hjem til den fattige familien, samt til å betale for Gammys medisinske behandling og velferdsbehov. Baines anslår at de resterende midlene vil dekke Gammys utgifter i ytterligere fem til seks år. 

Har skapte sterke reaksjoner

The Sydney Morning Herald har forsøkt å kontakte David Farnell, men uten hell. 

David Farnell og kona Wendy har tidligere hevdet at de kun tok med seg den friske tvillingen hjem fordi surrogatmoren tvang dem til det

– Hun sa at hun skulle gå til politiet dersom vi tok med vår lille gutt, og at hun da ville beholde begge babyene selv, har faren uttalt til Nine Network.

Farnell er tidligere dømt for overgrep mot tre jenter under 13 år.

Saken har skapt sterke reaksjoner verden rundt, og har satt søkelyset på mangelen på reguleringer av den internasjonale surrogatibransjen. Både i Australia og i Thailand har det kommet krav om strengere reguleringer i kjølvannet av saken.