OPP OG STÅ: Et intelligent menneske har blant en tendens til å legge seg sent og drikke mye kaffe. Les mer under! Illustrasjonsfoto: Colourbox
OPP OG STÅ: Et intelligent menneske har blant en tendens til å legge seg sent og drikke mye kaffe. Les mer under! Illustrasjonsfoto: Colourbox

Fem merkelige ting bare mennesker med høy IQ gjør

Kjederøyker du på natten mens du prater med deg selv? Det er ikke et tegn på at du er gal. Tvert imot, mener ekspertene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom tidene er det blitt forsket heftig på intelligens og vanene intelligente mennesker har.

I august i fjor fortalte forskere ved King´s College i London at en fireårings detaljrikhet – eller mangel på sådan - på tegninger kan si noe om barnets intellektuelle evner – også ti år frem i tid.

Smarte mennesker har ofte pussige vaner. Vi kan jo ta Albert Einstein, som hadde en skyhøy IQ på 160, som et lite eksempel.

Einstein hadde nemlig for vane å aldri børste håret og å aldri gå med sokker. Han kunne ikke fordra det! Han uttalte dessuten at han elsket å kjederøyke, og han våknet ofte til live om natta for å ha dype samtaler med seg selv.

PUSSIG SKRUE: Albert Einstein likte verken hårbørster eller sokker. Foto: Scanpix
PUSSIG SKRUE: Albert Einstein likte verken hårbørster eller sokker. Foto: Scanpix

Her kan du teste deg selv og sjekke om DU er like smart som Einstein! 

Topp 5

Både det å være et realt B-menneske og det å kunne ha samtaler med seg selv er faktisk et tegn på intelligens. I hvert fall om vi skal tro psykologer og deres mange studier på vanene intelligente mennesker har. 

Svenske Nyheter 24 satte tidligere i år sammen ei liste over kanskje de fem merkeligste tingene de smarteste menneskene gjør: 

1. Smarte mennesker er nattugler

Psychology Today skriver at de som er lenge oppe om natta, faktisk har mer utviklede hjerner enn andre.

Evolusjonistisk sett er det smartest med en døgnrytme som gjør at du er våken om dagen og sove på natta. Det er jo ikke bare-bare å jakte på dyr midt på svarteste natta! 

ANALYSERER MENNESKET: Evolusjonspsykolog Satoshi Kanazawa. Foto: London School of Economics and Political Science.
ANALYSERER MENNESKET: Evolusjonspsykolog Satoshi Kanazawa. Foto: London School of Economics and Political Science.

Nesten alle arter – fra encellede organismer til mennesker – har en daglig rytme som kalles cirkadiske rytmer, mest kjent som døgnrytme, som gjør at de faller til ro når mørket faller på.

Døgnrytmen hos pattedyr blir regulert av to klynger med nerveceller som kalles suprachiasmatic nucleus (SCN) i fremre hypothalamus. Genetikere har identifisert et sett gener som regulerer SCN, og da altså døgnrytmen til pattedyr.

Mennesker har i senere tid vist seg å ha en unik evne til å bevisst overstyre den interne biologiske klokken, fordi vi rett og slett ikke sove når det er mørkt mer. Med andre ord handler ikke døgnrytme bare om genetikk, men også om valg.

Psykolog Satoshi Kanazawa ved London School of Economics and Political Science sier at det ikke finnes noen tvil om at nattugler er smartere enn de som legger seg tidlig.

Hans analyse går tilbake til oldtiden, da mennesker la seg da solen gikk ned og stod opp da sola stod opp. Mens det han kaller «vanlige hjerner» fortsatt følger denne rytmen, har mer intelligente mennesker – altså nattuglene – laget sin egen rytme. Rett og slett fordi de er i stand til det. 

2. Smarte mennesker prater med seg selv

Mange tenker at det å prate med seg selv er et tegn på galskap. Men slik er det ikke, skriver psykologiprofessor Linda Sapadin i Psych Central. 

Å prate med seg selv i en rolig tone er faktisk et tegn på at du er smart, og ikke minst er det ifølge nettstedet en fin måte å bli enda smartere på.  

Sapadin skriver at det å prate med seg selv faktisk får en til å føle seg mindre ensom, og ikke minst at det klarner tankene.

Men, skriver hun: Dette gjelder kun hvis du prater med deg selv i en respektfull tone.  

«Uansett om du bor alene eller sammen med andre, så bor du alltid med deg selv. Ikke utelukk deg selv fra ligningen. Prat, bable, kommuniser respektfullt med deg selv. Det er ikke et tegn på galskap. Det er et tegn på god helse,» skriver psykologiprofessoren.

3. Smarte mennesker har mer sexlyst

Ekspertene sier til The Telegraph at smarte mennesker er kåtere enn andre. Ifølge ekspertene er det ingen som legger ut så mye penger på sexleketøy som mennesker med har, eller som er i sving med å få seg, en høy utdannelse.

Det viser seg at jo flottere utdanning du har, jo mer sex har du.

En Engelsk undersøkelse viser at studenter på anerkjente universitetet Cambridge University var studentene som brukte mest penger på sexleketøy. Like etter fulgte studentene på Oxford. Det var resultatene i undersøkelsen som fikk ekspertene til å lure på om høy IQ og høy sexdrift henger sammen. 

4. Smarte mennesker tenker mye på å tenke

Å tenke på at man tenker, altså såkalt metakognitivitet, kobles ofte sammen med intelligens.

Psykologiprofessor Jennifer A. Livingston mener at metakognitivitet handler om å være bevisst på egne tanker og hvordan tankene påvirker en, og at man i stor grad utøver selvregulering. 

Hun skriver at mens mindre intelligente mennesker ikke er bevisste på sine egne tankemønstre, er de mest intelligente svært bevisste på nettopp dette. 

5. Smarte mennesker tar ikke vare på seg selv

Det er ikke alltid en fordel å være smart. Forskning viser at intelligente mennesker ofte ikke tar vare på seg selv.

En rekke undersøkelser har vist at intelligente mennesker spiser ofte usunt og drikker for mye alkohol, og at de har lettere for å bli avhengig av narkotika.

Smarte mennesker er også ofte mer nervøse enn andre, og dette kan føre til for eksempel økt forbruk av kaffe og sigaretter. Og kaffe er ikke sunt i store mengder, mens sigaretter jo rett og slett er farlig. 

Så kanskje, når alt kommer til alt, kan det kanskje lønne seg å være sånn cirka midt på treet når det kommer til IQ. Høy IQ kan jo faktisk være helseskadelig!