SER ALVORLIG PÅ SAKEN: – Russen har forårsaket et stress som det vil ta tid å bøte på, skriver Atlanterhavsparken i en pressemelding tirsdag kveld. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
SER ALVORLIG PÅ SAKEN: – Russen har forårsaket et stress som det vil ta tid å bøte på, skriver Atlanterhavsparken i en pressemelding tirsdag kveld. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix

Pingvinsaken: – Russen var på området to ganger

Atlanterhavsparken mener skaden er den samme selv om ingen pingviner ble fjernet fra området.

Etter at to døde pingvinkyllinger ble funnet i Atlanterhavsparken, droppet politiet den alvorligste delen av siktelsen mot fire russ. Siktelsen lyder nå på ulovlig inntrengning.

TV 2 har hele tirsdag prøvd å få en kommentar fra ledelsen ved Atlanterhavsparken uten å lykkes. Tirsdag kveld la Atlanterhavsparken ut en pressemelding hvor de redegjør for saken.

Blitslys

Overvåkingskameraene registrerte innbrudd på anlegget natt til 14. mai. Ifølge parken var russen inne ved to anledninger.

– Kontroll av videoovervåkningen avslørte at det først kom to russ inn i pingvinområdet, tok bilder med blitslys og stjal med seg ei livbøye idet de gikk derfra. En time senere kommer sju russ inn i området og romsterer blant reirkassene, heter det i pressemeldingen.

Da personalet kom på jobb morgenen etter hendelsen, så de fort at pingvinene var svært urolige og at ett av takene over reirkassene ikke var helt på plass. En kontroll av reirkassene viste at tre kyllinger og ett egg ikke befant seg på forventet sted.

– Det er Atlanterhavsparkens rett og plikt å anmelde et slikt lovbrudd som må sies å være alvorlig idet man skremmer opp fugler som ligger på reir i hekketida, skriver Atlanterhavsparkens styreleder Ove Paulsen.

Måtte la fuglene roe seg

Pingvinene i Atlanterhavsparken er en truet fugleart, og akvaristene har lagt ned et stort arbeid for at de skal trives i parken. Hensynet til fuglenes ve og vel var avgjørende for at reirene ikke ble grundig gjennomsøkt før mandag 18. mai. Da ble to kyllinger funnet døde, godt skjult i reirkassene. En kylling og ett egg er fortsatt savnet.

Trolig er kyllingene blitt trampet i hjel av voksne, skremte pingviner.

Bilder på mobiltelefonene til de siktede russene viser at de tok selfier sammen med pingvinene. Atlanterhavsparken påpeker at selv om det ikke ble tatt med pingviner ut fra området, er skaden den samme.

– Realiteten i denne saken er at et antall russ har tatt seg ulovlig inn på vårt område og skremt opp de voksne pingvinene i nattemørket. De har forårsaket et stress som det vil ta tid å bøte på, skriver styrelederen i pressemeldingen.

Les hele pressemeldingen på Atlanterhavsparkens Facebookside.