Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lise Finckenhagen (38) er for mange mest kjent som tv-kokk på NRK. For henne er matglede og nytelse rundt måltidet en selvfølgelighet. Men slik har det ikke alltid vært.

– Jeg savnet fellesmåltidene og drømte om storfamilien der maten ble sendt rundt, at det var noe alle kunne glede seg over, sier Lise til God morgen Norge. 

Hun vokste opp med en pappa som var syk. En far som bare pirket i maten. 

– Flaut

– Han spiste jo ingenting. Først hadde han bulimi, men så fikk han et slag og klarte ikke lenger å kaste opp. Da var jeg syv år. Så da sluttet han å spise, forteller Lise. 

Hun minnes følelsen av at noe ikke stemte. 

– Når du ser en som veier alt, som skjærer vekk biter og egentlig ikke spiser, da forstår du selv om du er liten at dette ikke er riktig. I tillegg var han så tynn at det var ekkelt. Også var det flaut, sier hun. 

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

FAMILIEMIDDAG: Lise husker følelsen av at noe ikke stemte når faren pirket i maten ved middagsbordet. Foto: privat.
FAMILIEMIDDAG: Lise husker følelsen av at noe ikke stemte når faren pirket i maten ved middagsbordet. Foto: privat.

– Var fornøyd

Menn med spiseforstyrrelser var ikke et tema det ble snakket særlig om på den tiden. Noen mente det var matallergi, andre at det kunne være noe galt med tarmene. Men noe hjelp fikk han ikke.

– Egentlig var han nok ikke interessert i å få hjelp. Han syntes han så bra ut, og så ikke hvor syk han var, minnes Lise. 

Faren ble 46 år. Da han døde veide han under 40 kilo. 

FORNØYD: – Han var glad og fornøyd med at han var så tynn. Dette var faktisk fra en av de bedre periodene, sier Lise om bildet av faren. Foto: privat.
FORNØYD: – Han var glad og fornøyd med at han var så tynn. Dette var faktisk fra en av de bedre periodene, sier Lise om bildet av faren. Foto: privat.

Føler ansvaret

MED PAPPA: Lise i armene til faren på slutten av 70-tallet. Foto: privat.
MED PAPPA: Lise i armene til faren på slutten av 70-tallet. Foto: privat.

Som matformidler mener Lise det er viktig å fortelle historien om faren. 

– Jeg føler på det ansvaret, og ser jo at det er så mange mennesker som har et problematisk forhold til mat og kropp. Folk må skjerpe seg!

Hun er opptatt av at man skal nyte mat, noe hun forsøker å videreføre til sønnene sine. 

– Jeg mener vi må lukte på en skinke, bruke sansene, kjenne på den nyhøsta blomkålen, sier Lise. 

Hun blir trist når trangen til å være tynn går på bekostning av å nyte mat. 

– Akkurat som om man skal måle sunnhet etter hvor tynn du er. Å være tynn er ikke sunnhet. Faren min var tynn, men han var langt fra sunn. Det gjør meg så trist at mange går glipp av denne matgleden, så ta til sunn fornuft!