HIT – MEN IKKE LENGER: Martin Ødegaard satt på benken mot Almería tidligere i sesongen. Unggutten ble sendt i oppvarming av trener Carlo Ancelotti, men slapp ikke til på banen. Førstkommende lørdag kan bli neste mulighet for det norske stortalentet. Foto: NTB
HIT – MEN IKKE LENGER: Martin Ødegaard satt på benken mot Almería tidligere i sesongen. Unggutten ble sendt i oppvarming av trener Carlo Ancelotti, men slapp ikke til på banen. Førstkommende lørdag kan bli neste mulighet for det norske stortalentet. Foto: NTB

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1747">La&nbsp;</span>Liga er avgjort: Martin Ødegaard kan få debuten mot Getafe

– Real Madrids høye herrer ønsker seg Ødegaard-debut

Men La Liga-ekspert Petter Veland minner om at det er Carlo Ancelotti som bestemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kveld, i den nest siste serierunden, sikret Barcelona seg ligatittelen da de slo Atlético Madrid 1-0 på bortebane. Real Madrid vant også sin kamp, men med fire poeng opp til Barcelona er det hele altså avgjort – før den siste serierunden.

Dermed er Real Madrids kamp mot Getafe førstkommende lørdag egentlig bare en ren formalitet, hvilket betyr at trener Carlo Ancelotti og Real Madrid fort kan komme til å gi Martin Ødegaard og flere av spillerne på andrelaget sjansen til å vise seg frem.

– Spanske klubber, og spesielt Real Madrid og Barcelona, har for vane å gi unge spillere sjansen i de siste kampene dersom tabellsituasjonen er avklart, sier La Liga-ekspert og C More-kommentator Petter Veland til TV 2.

Han er likevel ikke sikker på om Ødegaard er blant spillerne som vil få spilletid mot Getafe.

– Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at sjansen for at han får debuten er betydelig større nå som kampen om ligagullet er avgjort. Men om sjansen øker fra tre til fem prosent eller fra 30 til 50 prosent, er egentlig umulig å si på det nåværende tidspunkt.

– De høye herrene ønsker seg Ødegaard-debut
Onsdag 29. april satt Ødegaard på benken da Real Madrid slo Almería 3-0. Den norske 16-åringen ble sendt i oppvarming, men mot slutten av kampen valgte trener Ancelotti å gi forsvarsspiller Nacho spilletid i stedet for nordmannen.

– Folk jeg snakker med i Spania sier at de høye herrene i klubben ønsker at Ødegaard skal få noen minutter i den siste kampen. Men det ønsket de også før Mesterliga-oppgjøret mot Schalke. Til syvende og sist er det Ancelotti som bestemmer, sier Veland, og fortsetter:

– På onsdag og torsdag vil vi nok se et litt klarere bilde av hvem som skal spille mot Getafe. Jeg vil tro at også spanske medier er svært interesserte i dette, så vi får bare følge med.

– Bør Martin Ødegaard spiller mot Getafe?

– Nei, det synes jeg blir litt feil å si. Det vil ikke ha noe å si for fremtiden og utviklingen hans. Det hadde selvsagt vært stort for både han og norske medier hvis han får debuten allerede denne sesongen, men hvis man ser litt større på det, er det egentlig ingen stor begivenhet. Hvis han får noen minutter nå, er det jo fordi at sesongen er over, og for å gi ham og eventuelt et par andre unge spillere ekstra motivasjon før sommerpausen. Samtidig driver ikke en klubb som Real Madrid med veldedighet, sier Veland, før han oppsummerer sitt eget resonnement:

– Det er ikke noe signal om at han ikke skal satses på dersom han ikke får spille. Og det er heller ikke et signal om at han skal satses på dersom han får spille. Fremtiden til Ødegaard avhenger ikke av om han får debutere på lørdag.

Etter at stortalentet signerte for den spanske hovedstadsklubben i januar, har han spilt ti kamper og scoret ett mål for Real Madrids andrelag Castilla. Den tidligere Strømsgodset-spilleren har tidvis vist glimt av storhet, mens han i andre kamper har vært mer eller mindre usynlig.

– Plusser og minuser med utlån
Etter 1-1 mot Guadalajara forrige helg, ble det klart at Real Madrids nestbeste også neste sesong blir å finne på nivå tre i Spania. Det får Petter Veland til å lure på om det beste for Ødegaard nå vil være å gå på utlån til en klubb som befinner seg høyere i divisjonssystemet.

– Jeg tviler på at det er et godt alternativ å bli værende i Castilla. Den hverdagen han har hatt dette halve året har vært grei, men den vil den bare være for en avgrenset periode. Å gå på en ny sesong under de samme premissene, tror jeg ikke vil gagne ham noe særlig – eller for å si det på en annen måte; det er i hvert fall andre situasjoner som vil gagne ham bedre.

– Som for eksempel utlån?

– Ja. Men det er selvsagt plusser og minuser med det også. For det første mister Real Madrid en del av kontrollen de har på ham. I tillegg er det ingen garantier for at han får spille tilstrekkelig i klubben han eventuelt lånes ut til. Alt avhenger av hvordan Martin Ødegaard selv griper de sjansene han får, sier Veland.