FUNNET DØDE: Politiet var til stede på Atlanterhavsparken mandag ettermiddag. Foto: Rune Hagen/TV 2
FUNNET DØDE: Politiet var til stede på Atlanterhavsparken mandag ettermiddag. Foto: Rune Hagen/TV 2

To døde pingviner funnet i Atlanterhavsparken

Pingvinkyllingene var tilsynelatende tråkket ned i kvist og annet som ligger i reirene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To pingvinkyllinger er funnet døde inne i to av reirkassene til pingvinene i Atlanterhavsparken i mandag 18. mai, opplyser politiet i en pressemelding.

De ble oppdaget etter en ny gjennomgang av reirkassene der pingvinene har tilhold.

– De var ikke lett å oppdage, da de tilsynelatende var tråkket ned i kvist og annet som ligger i reirene, opplyser politiinspektør Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt.

Personalet i parken varslet om funnet etter en ny gjennomgang av reirene.

Russ siktet

Natt til Kristi himmelfartsdag ble tre pingvinkyllinger og ett egg stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Overvåkingsbilder viste at sju personer var inne i Atlanterhavsparken.

Sju russ ble mistenkt for å være involvert i hendelsen. Fredag ettermiddag ble fire personer siktet for overtredelse av dyrevernloven. Det er to kvinner og to menn. Alle er født i 1996, og de er russ.

Mandagens utvikling i saken styrker russens forklaring, opplyser politiet mandag ettermiddag.

– Hva dette betyr for siktelsen, blir forhåpentligvis avklart tirsdag 19. mai, sier Skovly.

Ville ikke uroe pingvinene

Av de tre savnede pingvinkyllingene er to nå funnet døde inne på pingvinområdet i Atlanterhavsparken.

– Vi kan ikke gå i detaljer, ettersom det er en politisak under etterforskning. Vi registrerer fakta, men spekulerer ikke i hva som har skjedd, sier styreformann i Atlanterhavsparken, Ove Paulsen.

– Hvorfor er de ikke funnet tidligere?

– Episoden de ble usatt for uroet dem kraftig. Det er hekketid og pingvinene ligger på egg, og vi ville ikke uroe dem mer enn nødvendig med å ta oss inn i området like etterpå. Først i dag undersøkte vi området, og fant to pingvinkyllinger i to av reirkassene.

Paulsen er ikke overrasket av kyllingene var døde.

– Pingvinkyllingene klarer seg ikke veldig lenge uten moren, så er de tatt fra moren så skal man ha stor kunnskap om pingviner for å holde dem i live.

– Begynner å bli en farse

Advokat Axel Lange, som representerer en av de siktede russene, mener utviklingen i saken styrker forklaringen til hans klient.

– Min klient erkjenner å ha vært inne i parken, men har ikke tatt noen pingvin eller vært fysisk nær dem, sier Lange til TV 2.

Han synes saken nærmer seg en farse når to døde kyllinger nå er funnet inne på området.

– Atlanterhavsparken går hardt ut, men overvåkingsbildene viser bare at det er russ der inne, ikke at de tar med seg noe ut. Så viser det seg at de ikke har hatt noen oppdatert telling av pingvinene. Når de nå finner to døde kyllinger inne i parken, er troverdigheten lav, mener advokaten.

– Hva gjorde russen inne på området?

– Det var et dårlig russepåfunn. De ville hilse på pingvinene, sier Lange.

Ifølge politiet kan kyllingene ha blitt trampet i hjel av stressede pingvinforeldre. Lange sier hans klient utelukker å ha tråkket i reirene eller vært fysisk nær fuglene.