– Jeg har elsket hvert minutt og er knust over at det er over

Steven Gerrards Anfield-farvel ble like emosjonelt som forventet - men på banen gikk det ikke veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool-Crystal Palace 1-3

Dette ble ikke avskjeden Steven Gerrard hadde drømt om. Langt derifra. 

I sin siste kamp på Anfield for sitt kjære Liverpool ble det nemlig verken seier, poeng eller et vakkert landskudd i krysset å juble for. 

Adam Lallana ga hjemmelaget ledelsen halvveis i førsteomgang, men et vakkert frispark av Jason Puncheon og en scoring av Wilfried Zaha, med sin første berøring etter å ha blitt byttet inn, gjorde at Crystal Palace snudde kampen.

Like før slutt økte så Glenn Murray til 3-1 på retur fra eget straffespark etter at Zaha hadde blitt lagt i bakken, og bortelaget tok dermed en meget imponerende 3-1-seier på Anfield.

– Dere er de beste i verden!
Ideell avskjed eller ikke: Gerrard fikk sin fortjente hyllest både før og etter kampen. 

En hyllest som markerer at en æra i engelsk fotball er over.

Så godt som samtlige tilskuere ble igjen på stadion etter kampen i påvente av Gerrards takketale til fansen. Og Gerrard skuffet ikke foran et fullsatt Anfield og alle lagkameratene sine ikledd «Gerrard 8»-drakter.

– Det føles rart. Jeg har gruet meg til dette øyeblikket, og grunnen til det er at jeg kommer til å savne dette så utrolig mye. Jeg har elsket hvert minutt av dette, og jeg er helt knust over at jeg ikke får spiller her mer, sa han til øredøvende applaus.

34-åringen holdt tårene inne - i motsetning til mange andre i Liverpool denne dagen.

– Først og fremst vil jeg takke alle i klubben som har hjulpet meg i disse 17 årene. Det er altfor mange personer til å navngi de. Jeg vil takke lagkameratene mine, alle de tidligere lagkameratene som har gjort meg til den spilleren jeg er. Men jeg må spare min siste takk til de viktigste folkene i enhver klubb. Disse supporterne står foran alle andre. Og før jeg går og tårene kommer: Jeg har spilt foran mange fans rundt om i verden, og dere er de beste. Tusen takk!

Se hele talen i videovinduet over!

– Han var den lokale spilleren som var verdens beste
Også i TV 2s studio etter kampen var de fremmøte noe emosjonelle.

– Jeg blir litt sentimental av å tenke på at dette var hans siste kamp. Han kommer ikke til å være der neste sesong, så det er en trist dag på en måte. Men jeg synes vi skal se tilbake på den fantastiske karrieren han har hatt, og dette er en mulighet for noen andre til å tre frem, sa tidligere Liverpool-spiller Dietmar Hamann etter kampen i TV 2s studio.

– Det føles som en ny start for Liverpool og for hele Premier League.

– Det er det absolutt. Det er et stort tap. Han var en av de mest ikoniske spillerne i ligaen. 

Fotballekspert Eivind B. Sundet var også klar på Gerrards betydning for klubben i hans hjerte.

– Han har vært håpet for Liverpool-supporterne, og han er samtidig en link tilbake til det Liverpool en gang var. I tillegg var han den lokale spilleren som var verdens beste, bare ikke på verdens beste lag, sa han etter kampen.

Lallanas scoringsklem
Før kampstart fikk Gerrard den hyllesten han fortjente da begge lagene stod æresvakt for Liverpool-kapteinen og døtrene hans idet han spaserte inn på Anfield-gresset for siste gang. 

Rørende og emosjonelt, men det var lite som engasjerte supporterne de første minuttene etter avspark.

De store sjansene uteble i begge ender, men Liverpool tok vare på den første virkelig store de fikk.

En altfor upresis pasning tvers over egen banehalvdel fra tidligere Liverpool-spiller Martin Kelly blir snappet opp av Lallana, og 27-åringen avanserer mot mål og løfter ballen enkelt over Wayne Hennessey og i mål. 1-0, og målet ble selvsagt feiret ved at Lallana sprang mot sin kaptein og ga han selve definisjonen på en bamseklem.

Puncheon med frisparkperle
Bare to minutter senere kunne 1-0 ha blitt til 1-1, men Joe Ledleys upressede avslutning fra 12 meter gikk altfor høyt til å uroe Simon Mignolet.

Fem minutter senere måtte han imidlertid være klar, da et hardt skudd fra Jason Puncheon gikk via en Liverpool-spiller og gjorde at belgieren måtte ut i full strekk.

Crystal Palace hang på alle måter med, og tre minutter før pause fikk de endelig ballen i mål.

Emre Can la Yannick Bolasie i bakken på 20 meter, og på det påfølgende frisparket skrudde Puncheon ballen elegant i lengste hjørnet. Akkurat som han gjorde mot Manchester United forrige helg, og lagene gikk til pause like langt etter en førsteomgang som ikke satte hjerter i brann.

– Det store spillet uteble, og så ble det kanskje litt lite trøkk til å være den siste kampen til Steven Gerrard. Man hadde kanskje håpet at Liverpool ga litt mer og at supporterne var enda litt mer med, sa ekspert Eivind B. Sundet i TV 2s studio halvveis i kampen.

Scoret med første berøring
Gerrard hadde som de fleste av lagkameratene ingen stor første omgang, men de røde hevet seg noe da de kom ut fra garderoben etter pausen.

Philippe Coutinho var nære på med et skudd fra 16 meter etter 51 minutter, før det var Jordan Hendersons tur til å forsøke seg, men bomme, fra cirka samme hold fem minutter senere.

Etter en times spill bestemte så Alan Pardew seg for å ta av Lee Chung-yong og kaste Wilfried Zaha innpå. Det betalte seg raskere enn noen hadde forestilt seg.

Mindre enn 60 sekunder senere får nemlig den tidligere Manchester United-spilleren ballen på bakerste stolpe av Bolasie og kan enkelt sende Palace foran. 2-1, og Palace hadde snudd kampen.

I tverrliggeren fra Bolasie
Noen få minutter senere fikk Gerrard så muligheten han hadde ventet på.

Raheem Sterling fant han umarkert rett utenfor 16-meteren, men Gerrards lave skudd ga ikke Hennessey nevneverdige problemer.

Problemer fikk i stedet Mignolet på andre enden da den evige trusselen Bolasie elegant tok ned et langt oppspill og smalt ballen mot mål. Heldigvis for Mignolet, Gerrard og co. gikk ballen i tverrliggeren og ut.

Etter 73 minutter fant Liverpool nesten utligningen.

Gerrard fant Can inne i 16-meteren, og pasningen inn i feltet gikk via en Palace-spiller og like utenfor Hennesseys venstre stolpe.

Liverpool hev inn på det meste av offensiv kraft de hadde på benken i jakt på en utligning, men det var Palace som fant veien til mål.

Lucas la Zaha i bakken på kanten av 16-meteren, og dommeren pekte på straffemerket. Mignolet reddet Murrays forsøk fra 11-meteren, men på returen var Murray frempå og sikret 3-1. 

Slik startet lagene:

Liverpool: Mignolet - Can, Skrtel, Lovren, Moreno - Gerrard, Henderson, Lallana, Coutinho, Ibe - Sterling

Innbyttere: Ward, Johnson, Toure, Lambert, Lucas, Allen, Sinclair

Crystal Palace: Hennessey - Ward, Dann, Kelly, Souaré - McArthur, Ledley, Puncheon, Lee, Bolasie - Chamakh

Innbyttere: Speroni, Delaney, Jedinak, Mutch, Zaha, Campbell, Murray