SKAPER JUBEL: Jannina Maciel (innfelt) jubler høylydt i klasserommet når Pål Andre Helland og Rosenborg scorer. MONTASJE: Privat/NTB scanpix
SKAPER JUBEL: Jannina Maciel (innfelt) jubler høylydt i klasserommet når Pål Andre Helland og Rosenborg scorer. MONTASJE: Privat/NTB scanpix

Jannina (28) er Sør-Amerikas største Rosenborg-supporter

– Rosenborg hjalp meg gjennom den tøffe tiden.

Rosenborg-Sandefjord (18.00) | C More Fotball og csports.no.

16. mai er norsk fotballs festdag, men det finnes de utenfor landets grenser som følger med på hva som skjer her på berget.

Rosenborgs Mesterliga-eventyr på 1990-tallet skaffet klubben mange supportere både i Trøndelag, inn- og utland.

Siden Vålerenga vant Tippeligaen i 2005 har Rosenborgs voldsomme dominans blitt brutt, og selv om trønderne konstant er blant landets beste er laget ikke internasjonalt synlig som det en gang var.

Noen i det store utland har imidlertid bevart sin kjærlighet for «Troillungan».

Som chilenske Jannina Maciel (28).

Hun står bak nettsiden rosenborg-bk.net og twitter-kontoen RBK Latinoamericano.

– På 90-tallet fulgte jeg Champions League tett. Jeg la merke til dette fantastiske norske laget som imponerte stort. Jeg prøvde å finne ut mer om klubben gjennom internett, og resten er historie: hjertet mitt er svart og hvitt nå, skriver Maciel på sin Rosenborg-side.

– Kjente at noen forstod meg

Men hva får en 28 år gammel chilensk kvinne til å følge en norsk fotballklubb så tett så mange år etterpå?

– Jeg skal ikke lyve, det har vært vanskelig av og til med språket og mangelen på nyheter på internasjonale nettsider. For meg var internett et mirakel som hjalp meg med å holde meg oppdatert om alt rundt klubben. På den måten innså jeg at jeg kunne elske klubben, selv om jeg var på den andre siden av kloden, sier Maciel til TV 2.

– Jeg fant imidlertid Rosenborg-fans fra hele verden. Jeg tenkte: «Wow. Jeg er ikke den eneste.» Da kjente jeg at noen forstod meg. Jeg har vært gjennom noen vanskelige tider, og RBK var alltid noe som lettet på det. Da kunne jeg fokusere på det istedenfor å bli mer deprimert. Det hjalp meg mye.

Selv om RBK topper Tippeliga-tabellen er det lenge siden klubben herjet i Europa, stoltheten rundt denne perioden er imidlertid noe av det som gjør at Janninas kjærlighet til klubben er like sterk den dag i dag.

– Jeg mener «stolt fortid, stor fremtid» beskriver klubben perfekt. Kanskje tidene har forandret seg, men du kan ikke slette historien. Det er en «aldri-gi-opp-holdning» i klubben. De vet at de må fortsette å skrive klubbens utrolige historie, forklarer hun.

RBK-utbrudd i skoletime

Twitter-kontoen hennes har i skrivende stund 732 følgere, og er en videreføring av den tidligere kontoen Rosenborg Brazil med et bredere nedslagsfelt.

Følgerskaren øker stadig, og ifølge bakkvinnen er det mange som husker Rosenborgs bravader på 90-tallet som ønsker å følge med på hvordan det går med dem i dag.

Da er twitterkontoen og bloggen den rette plassen å følge med, for 28-åringen følger fremdeles med på alt. Av og til kommer det i veien for jobb og studier.

– Da Helland scoret mot Aalesund ropte jeg «mål» høyt midt i mattetimen, forklarer Maciel.

– Denne sesongen har vært litt vanskelig å følge med på med midtukekamper som har kollidert med jobb og studier. Jeg følger stort sett med via livescore-tjenester som er det beste jeg kan få på en tablet. Jeg skulle ønske det var flere muligheter for live-streaming fra utlandet.

Tidligere har hun sett kamper via lokalavis-abonnement i Norge og en lokal sportspub i Santiago, der hun bor.

Vil til Norge

Drømmen er å en gang komme seg til Norge og Lerkendal, men med deltidsjobb som PC-reparatør og studier innen logistikk er det en økonomisk utfordring.

– Jeg sparer fortsatt penger. Det er noe jeg alltid tenker på og noe jeg må få til, uansett hvor lang tid det kommer til å ta. Det er langt til Trondheim, men jeg er sikker på at jeg skal klare det til slutt, slår 28-åringen fast.

Klubblegenden Roar Strand er hennes favorittspiller i Rosenborg gjennom tidene. Han spilte i den første RBK-kampen hun så og hun følgte karrieren hans tett.

– Jeg gråt da han la opp, avslører Jannina.

GRÅT: Rosenborgs Roar Strand med gullmedaljen og pokal spilte sin siste kamp og ble seriemester i 2010. Jannina Maciel gråt da han la opp. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GRÅT: Rosenborgs Roar Strand med gullmedaljen og pokal spilte sin siste kamp og ble seriemester i 2010. Jannina Maciel gråt da han la opp. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Opplevde netthets etter Moldskred-kritikk

Et like hjertelig forhold hadde hun ikke til Morten Moldskred, da den nåværende Tromsø-spilleren spilte for Rosenborg.

Selv om bloggen neppe er særlig godt kjent er ble et par bloggposter der Moldskred ble omtalt i mindre positive ordelag ikke godt mottatt hos noen i Norge.

– Det var en merkelig situasjon. Hver gang jeg skrev noe negativt om Moldskred fikk jeg kommentarer om at jeg heller burde slette bloggen. Kommentarene kom fra IP-adresser i Norge, og det var til og med noen som opprettet flere kontoer for å kommentere. Noen skrev at det måtte være Morten selv som skrev det, men det tror jeg ingenting på. Det har bare forblitt en spøk, sier Jannina Maciel.

Nå gjenstår det å se om hun får noe positivt å skrive om dagens Rosenborg-mannskap i lørdagens kamp mot Sandefjord.