Derfor kan Tesla snart bli mye dyrere

Nye regler kan bli lukrative for Tesla-eiere.

Moms på elbil kan bety langt høyere priser på de dyre Tesla-modellene i årene som kommer.
Moms på elbil kan bety langt høyere priser på de dyre Tesla-modellene i årene som kommer.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Jeg har lest alt jeg har kommet over om informasjon på elbilavgiftene og det som skjer med dem. Har i dag en Tesla Model S P85. Den ble kjøpt før det ble 4x4 på Tesla.

Hva tror du om prisene på Model S de kommende årene, er det noe som tyder på at de vil bli mye dyrere? Jeg spør på bakgrunn om at jeg skal beholde min bil noen år eller ikke.

Benny svarer

 

Heisann! For de av dere som har kjøpt elbil, og det begynner etter hvert å bli ganske mange, så forstår jeg frustrasjonen rundt alt snakket om hva som skal skje og hva som ikke skal skje. Det har vært en smule uforutsigbart slik det gjerne blir når mange har en mening.

Men nå varsler i alle fall regjeringen at de skal innføre moms på elbiler, med en form for «kjøpsstøtte» som skal kompensere delvis for dette.
Denne støtten er ventes å bli et flatt beløp, og ikke stå i forhold til det bilene koster.

For å ta et praktisk eksempel: På en typisk «norsk» elbil som Nissan Leaf, vil støttebeløpet kunne kompensere helt for at den har fått moms. Men det samme beløpet veier nok ikke opp for innføring av moms på en langt dyrere Tesla Model S.

Kommer litt an på spørs ...

I dag har en Model S til rundt 700.000 kroner et «momsfritak» på 175.000 kroner. Alt dette kommer altså ikke i tillegg, men det er grunn til å vente at Teslaene blir betydelig dyrere i årene som kommer.

For deg som allerede har kjøpt, kan dette i praksis bety en solid opptur i bruktbilprisene, men samtidig avhenger dette naturligvis av hvor mange konkurrenter som kommer til, samt generell popularitet i markedet. Jeg tror nok at S-modellene med firehjulstrekk vil være mer attraktive enn de med bakhjulstrekk, og også hvor mye kommende Model X fra Tesla kommer til å ta av salget, vil spille inn.

En ting er i alle fall helt sikkert: Det skal bli veldig spennende å følge prisutviklingen på elbiler de nærmeste årene. Og vi i Broom skal gjøre vårt ytterste for å oppdatere leserne våre, både på nyheter, tester og ikke minst bruktbilpriser. Både på Tesla og på andre elbiler. 

Les om Tesla Model S i vår bruktbil-guide her

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: