Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den nyeste utgaven av motebladet Det Nye viser flere kjente norske kvinner seg frem uten sminke. Jenny Skavlan har blant annet fått ros for å vise frem strekkmerker og arr.

Ikke imponert

Men ikke alle er like imponert. Bloggeren Ingrid Lønrusten Rogstad synes initiativet er prisverdig, men at det slår litt feil.

– Jeg tror ikke det hjelper for usikre unge jenter å se Jenny Skavlan som er modellpen i utgangspunktet uten sminke, sier hun til TV 2.

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-captioned data-instgrm-version="4" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:8px;"> <div style=" background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:50% 0; text-align:center; width:100%;"> <div style=" background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAAGFBMVEUiIiI9PT0eHh4gIB4hIBkcHBwcHBwcHBydr+JQAAAACHRSTlMABA4YHyQsM5jtaMwAAADfSURBVDjL7ZVBEgMhCAQBAf//42xcNbpAqakcM0ftUmFAAIBE81IqBJdS3lS6zs3bIpB9WED3YYXFPmHRfT8sgyrCP1x8uEUxLMzNWElFOYCV6mHWWwMzdPEKHlhLw7NWJqkHc4uIZphavDzA2JPzUDsBZziNae2S6owH8xPmX8G7zzgKEOPUoYHvGz1TBCxMkd3kwNVbU0gKHkx+iZILf77IofhrY1nYFnB/lQPb79drWOyJVa/DAvg9B/rLB4cC+Nqgdz/TvBbBnr6GBReqn/nRmDgaQEej7WhonozjF+Y2I/fZou/qAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;"></div></div> <p style=" margin:8px 0 0 0; padding:0 4px;"> <a href="https://instagram.com/p/2teT4cP2mF/" style=" color:#000; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none; word-wrap:break-word;" target="_top">Kanskje det dummeste jeg har hørt. Denne utgaven av @detnye handler ikke om å oppfordre folk til å kutte ut all sminke, dette handler om å formidle at vi er bra nok som vi er. Her er det endelig noen med stor påvirkningskraft som gjør noe konkret for å minske presset rundt at alle skal se polerte og perfekte ut til en en hver tid, så er det jammen meg galt det og. Skulle noen mot formodning nå føle skam av å gå uten sminke, er det bare å kjøpe et av de en million andre magasinene der ute, hvor sminke og retusjering går sin vante gang.</a></p> <p style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;">Et bilde publisert av Ida Fladen (@idafladen) <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2015-05-15T17:12:59+00:00">fredag 15. Mai. 2015 PDT</time></p></div></blockquote> <script async defer src="//platform.instagram.com/en_US/embeds.js"></script>

Rogstad hevder videre at selv om kvinnene er uten sminke, blir det feil likevel.

– Det er jo fortsatt en fotoshoot. Håret er fikset og lyset er perfekt. Det blir ikke riktig. Det hadde vært bedre om de hadde hatt litt sminke på seg, men at bildene ikke ble retusjert, sier Rogstad. 

Skjønner ikke kritikken

Dette får programleder Ida Fladen til å reagere. 

– Dette er en positiv og kul ting som jeg er stolt av å være med på, og da er det irriterende at noen alltid må finne noe feil, sier Fladen til TV 2.

IKKE ENIG: En usminket Karine Thyness. (FOTO: ODA DERBY)
IKKE ENIG: En usminket Karine Thyness. (FOTO: ODA DERBY)

– Hvorfor tror du denne kritikken kommer?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Jeg forstår ikke motivasjonen bak kritikken. Dette handler om å formidle at vi er bra nok som vi er, men det er jammen meg galt det også, sier hun oppgitt.

Tynt grunnlag

Det Nye-redaktør Karine Thyness (30) finner også kritikken urettferdig.

– Kritikken baserer seg på et bilde Jenny Skavlan la ut på Instagram i april. Vi har et stort og variert utvalgt av jenter i denne utgaven, men alt handler plutselig om at Jenny Skavlan er så modellpen. Kritikken er basert på et svært tynt grunnlag, sier Thyness, og legger til at fotoshooten ikke var lyssatt.

Hun føler det er en vilje der ute til å kritisere motemagasiner, og at mange tror magasinene har et påtatt engasjement. 

– Jeg lurer på hva forestillingen om hvem som jobber for motemagasiner er? Sannheten er at vi er unge journalister i samme aldersgruppe som målgruppen vi skriver for, avslutter hun.