Sayouba tre (!) minutter unna Tippeliga-rekord

... men Stabæk-keeperen får en stor utfordring om han skal holde nullen lenger enn noen annen keeper på norsk toppnivå.

Molde-Stabæk (16. mai kl. 18.00) 
Se kampen på C More Live 2 og csports.no.

Mandé Sayouba har stått 555 Tippeliga-minutter uten å slippe inn mål. Unngår han baklengs i fire minutter i lørdagens kamp mot Molde setter han ny rekord.

Klarer han bare tre minutter tangerer han Kenneth Udjus Tippeliga-rekord fra 2012 på 558 minutter.

Med andre ord er det gode muligheter for ny bestenotering i toppdivisjonen siden den ble omdøpt fra førstedivisjon til eliteserien i 1991.

Sist gang Sayouba og Stabæk slapp inn mål var da Nicolai Næss scoret selvmål i 0-2-tapet for Odd 12. april.

Se TV 2s reportasje med Stabæks solide sisteskanse øverst.

Historisk rekord innenfor rekkevidde

Stabæks ivorianske landslagskeeper nærmer seg også den historiske rekorden i toppdivisjonen, men da må han holde nullen i 90 minutter mot fjorårets seriemester, og i ytterligere 28 minutter mot Rosenborg neste helg.

VIKING-LEGENDE: Erik Johannessen, fotografert da han var keepertrener i Viking i 2010.
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
VIKING-LEGENDE: Erik Johannessen, fotografert da han var keepertrener i Viking i 2010. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Da vil han passere Vikings Erik Johannessens norgesrekord fra 1973/1974.

Fra Lyn scoret på Johannessen i serieavslutningen 1973 til Sarpsborg scoret 1-0-målet som ga dem seieren i kamp sju sesongen etter gikk det 672 minutter, ifølge Norsk fotballeksikon. Vikings solide sisteskanse holdt buret rent i 625 minutter fra sesongstart i 1974. 

Om ivorianeren setter en stopper for Molde-festen på 16. mai vil han altså være den målvakten som har holdt nullen lengst i norsk toppdivisjon i en og samme sesong.

Den store rekorden på 672 minutter frykter imidlertid ikke Johannessen for.

– Jeg er ikke veldig opptatt av den rekorden, egentlig, men det er klart det er gøy å se tilbake på det nå i alderdommen. Det kan jo være den ryker, men jeg tror han kommer til å slippe inn i de to kampene, sier rekordholder Erik Johannessen til TV 2.

– Molde og Rosenborg er to veldig gode lag. Rosenborg fikk en smell mot Mjøndalen sist, men virker veldig gode, spesielt offensivt, i år. Molde har gode folk i angrep med Høiland, Kamara og resten av gjengen. Jeg tror nullen sprekker.

– Veldig stødig bakover

Viking-legenden Johannessen fikk 501 kamper for Stavanger-klubben, og var en viktig brikke for laget som vant serien fire år på rad mellom 1972 og 1975. Han var også med på ligatittelen i 1979 og 1982.

Senere har han jobbet som keepertrener i Stavanger-klubben. Han deler æren for rekorden med sitt solide forsvar.

– Jeg husker at vi var veldig stødig bakover. Det var det tredje året vi tok gull, og vi hadde et godt, bastant og samspilt forsvar som hadde vært sammen over flere år. Det var landslagsspillere over hele rekken, sier «Erik Målmann».

CUPFINALE 1974: Erik Johannessen ser ballen gå i mål da Skeid ble norgesmestere i striregn og sludd. Foto NTB / SCANPIX
CUPFINALE 1974: Erik Johannessen ser ballen gå i mål da Skeid ble norgesmestere i striregn og sludd. Foto NTB / SCANPIX

Sayouba har altså ikke sluppet inn mål siden andre serierunde.

Siden er det blitt seks strake seirer, og seks strake kamper uten baklengs. Også han er godt hjulpet av et forsvar.

– Vi må ikke glemme guttene bak der. Skjønsberg, Meling, Næss og Jalasto. De gjør en vanvittig jobb som lar de offensive spillerne glimre, sa TV 2s fotballekspert, Ole Martin Årst, etter 4-0-maltrakteringen av Sandefjord.

– Vi er blitt så imponert over det offensive at vi har glemt å snakke om at Stabæk ikke har sluppet inn mål på 100 år, sier Jesper Mathisen.

Økt press

Nå er Stabæks forsvarsspill og rekken med kamper uten baklengsmål blitt en «snakkis» i fotballmiljøet.

Selv om Fotball-Norge har forandret seg blir det et økt press på keeperen for hvert minutt som går.

– Det ble jo litt ekstra press. Det er ikke bare media som snakker om det, men folk også. Jeg jobbet som lærer og jeg traff folk på butikkensom snakket om det. Det kan jo være at han opplever noe av det samme trykket på seg i dag, sier Johannessen.

– Men i det han går ut på banen så tror og håper jeg at han glemmer det, og bare gjør det han skal gjøre. Stabæk gjør det veldig bra, og spiller godt, selv om de overgår forventningene. Det er godt gjort.