RENT OG PENT: Den amerikanske miljøvernsorganisasjonen Environmental Protection Agency (EPA) mener vi bør droppe å vaske opp i kummen. Foto: Colourbox
RENT OG PENT: Den amerikanske miljøvernsorganisasjonen Environmental Protection Agency (EPA) mener vi bør droppe å vaske opp i kummen. Foto: Colourbox

Ekspertene advarer mot å ta oppvasken for hånd

Debatten om oppvask vil ingen ende ta. Nytt ekspertteam har kommet på banen for å advare.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye som kan debatteres her i verden, å bruke oppvaskmaskin versus å vaske opp for hånd er én av dem.

Er du en av mange som har for vane å skylle tallerkener og bestikk etter bruk, for så å sette det i oppvaskmaskinen? Det bør du slutte med, skriver Washington Post.

Bak det hele står et team med amerikanske eksperter fra amerikanske Environmental Protection Agency (EPA).

Maskinen slår mennesket

Teamet har funnet ut at det beste er å bare sette tallerkener og bestikk rett inn i maskinen etter at du eventuelt har kastet matrestene som var på dem.

Årsaken er enkel: Det er best for miljøet.

De fleste nye oppvaskmaskiner er blitt så vann- og energibesparende at det er umulig å bruke mindre vann og strøm når du vasker opp for hånd. 

– Selv om det kanskje er mulig å bruke mindre vann og energi ved å vaske opp for hånd, så er det ekstremt usannsynlig, sier Jonathan Schein som er teknisk koordinator i EPA.

Schein forklarer at for at hvis man skal kunne vaske så mye servise som kan fylles i en oppvaskmaskin, må man for hånd kunne vaske åtte tallerkener med tilhørende bestikk og glass på to bare minutter.  

– Det verste du kan gjøre

Ekspertene argumenterer også med at huden på hendene våre ikke tåler de høye vanntemperaturene som maskinen bruker for å gjøre bestikk og glass ordentlig rent.

Ikke minst er oppvaskmaskinen utstyrt med tekniske funksjoner som er flinkere enn mennesker når det kommer til rengjøring.

EPA sier også at det aller verste du kan gjøre, ut fra et miljømessig og økonomisk hensyn, er å skylle serviset under varmt vann for så å sette det i en gammel oppvaskmaskin. 

PÅ PLASS: Skal serviset skylles eller ikke skylles før det skal i oppvaskmaskinen? Det er det store spørsmålet. Foto: Colourbox
PÅ PLASS: Skal serviset skylles eller ikke skylles før det skal i oppvaskmaskinen? Det er det store spørsmålet. Foto: Colourbox

De fastslår at denne strategien er et skrik fra fortiden, da oppvaskmaskinen brukte lang tid på å bli varm og klar, i motsetning til de moderne oppvaskmaskinene som er klare på et blunk.  

Endelig fasit?  

I høst raste debatten om det egentlig er nødvendig å skylle skitne tallerkener og bestikk før du setter det inn i oppvaskmaskinen.

– Vi anbefaler at alle matrester og synlig forurensning skylles av før du setter inn i oppvaskmaskinen. Det vil bidra til at resultatet blir mye bedre, sa Atle Wold i Mattilsynet til TV 2.

Hos hvitevareprodusenten Miele mente de det motsatte.

– Vi mener du ikke bør skylle før du setter inn i oppvaskmaskinen. Du må selvfølgelig skrape av matrestene, men fordelen med å ha noe, er at såpen har noe å jobbe med, sa produktsjef Stian Normann-Arvesen.

TV 2 Hjelper deg bestemte seg for å teste dette her, og fikk kokkelærlinger fra Lærlingekompaniet til å lage en treretters middag. Lærlingene bestod av både skyllere og ikke-skyllere.

Etter at maten var ferdig spist, skulle halvparten av oppvasken skylles. Den andre halvparten ble satt rett inn i maskinen.

De hadde også med seg seniorkonsulent i Ren Ekspertise, Inger Dahl, som har jobbet med renhold i over 30 år, som ekspert.

To helt like oppvaskmaskiner ble brukt i testen. Oppvaskmaskinenes normalprogram kjørte i to timer, og begge maskinene ble fylt med samme oppvask og stablet likt.

Målte mikrooganismer

To timer senere var maskinene ferdige, og Dahl fant fram en ATP-måler som viser antallet mikroorganismer som sitter igjen.

Maskinen hvor oppvasken var skylt viser perfekte resultater. 

Så var det på tide å teste maskinen der oppvasken ikke var skylt på forhånd. APT-måleren viste at det var et skyhøyt antall mikroorganismer på serviset.

– Dette er ganske skremmende, jeg hadde aldri forventet så høye tall, så det virker som det ligger en biofilm på alt som er inne i maskinen, sier hun.

Hvitevareprodusenten Miele, som før testen hevdet at det ikke var noe poeng å skylle før vask, ble overrasket. 

– Vi hadde forventet en forskjell, men vi ser jo at det er en veldig synlig forskjell. Hadde man valgt et program tilpasset dette så ville man ikke hatt rester som kunne legge seg igjen og smitte over, sa Stian Normann-Arvesen hos Miele.

Som forventet


Mattilsynet er derimot ikke overrasket over de høye målingene i maskinen hvor oppvasken ikke ble skylt på forhånd.

– Det er en konsekvens av at man vasker med et vann som ikke blir renere enn det dårligste rengjorte utstyret du har satt inn i maskinen. Da vil den forurensningen spres over hele maskinen. Det er derfor vi mener du bør skylle av før du setter inn i maskinen, sa Wold.

Mattilsynet har i tillegg en klar oppfordring.

– Vi anbefaler program på over 60 grader fordi det bidrar til å drepe bakterier.