FOTBALLDOMMER: Alf Olav Rossland anslår at i 30 prosent av kampene han dømmer, så opplever han uakseptabel oppførsel fra enten trenere, lagledere eller spillere. Foto: Karmøynytt
FOTBALLDOMMER: Alf Olav Rossland anslår at i 30 prosent av kampene han dømmer, så opplever han uakseptabel oppførsel fra enten trenere, lagledere eller spillere. Foto: Karmøynytt

Foreldre og trenere nekter å hilse på Alf Olav (19) og kaller ham en «mongo»

Det eneste han har gjort er å dømme en fotballkamp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden Alf Olav Rossland var 13 år har han vært fotballdommer. Nå er han blitt 19 år, og trives fortsatt på fotballbanen - til tross for at han flere ganger har vurdert å legge dommerkarrieren på hylla.

Det var Karmøynytt som først skrev om den unge dommerens erfaringer på fotballbanen. 

– Dessverre opplever jeg alt for ofte at spillere og lagledere ikke ønsker å hilse, verken før eller etter kamp. Først ignorerer de meg gjerne, og framstår arrogant. Etter kampen kan de gjerne komme bort for å fortelle hvor dårlig jeg har vært, forteller Rossland til TV 2, og legger til: 

– Man skulle tro at folk var noe mildere mot unge dommere, men det er dessverre likt. 

100 kamper i året

Rossland dømmer rundt 100 kamper i året, med seriekamper, cup og treningskamper. Han er hoveddommer i 4. divisjon, assistent (tidligere linjedommer) i 2. divisjon og fjerdedommer i Toppserien.

Han anslår at i 30 prosent av kampene han dømmer, så opplever han uakseptabel oppførsel fra enten trenere, lagledere eller spillere. 

– Oppførselen til trenere, spillere og publikum varierer voldsomt. Jeg møter fantastiske klubber, som tar i mot meg på en utrolig fin måte. Og jeg møter dessverre det stikk motsatte, de som ikke vil ha kontakt med meg i det hele tatt, sier Rossland. 

Tykkhudet

Han har lært seg å bli tykkhudet, og forsøker etter beste evne å framstå profesjonell og blid.

– Når treneren kaller deg en «mongo» så alle spillere og tilskuere hører det, er du nødt til å gripe inn. Helt klart skulle vi som dommere vært mye strengere i forhold til slik ordbruk, og burde bortvist lagledere og gitt flere gule og røde kort, sier han til Karmøynytt.

– Har du vurdert å slutte?

– Ja, flere ganger. Men jeg slår det fra meg hver gang, jeg trives med å være en del av fotballfamilien.

– Blir idioter på sidelinjen

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, får høre noen av historiene til den unge fotballdommeren fra Karmøy, og synes det er helt ubegripelig. 

– Det er oppegående, fornuftige mennesker som blir fullstendig idioter på sidelinjen. Aller verst er foreldrene. De mister gangsynet helt, enkelte roper til og med til spillere på eget lag, sier Siem til TV 2. 

Han mener den dårlige oppførselen på sidelinjen er den største sykdommen i norsk fotball. 

– Vi har holdningskampanjer, men vi må rette større fokus på foreldregruppen. Jeg tror ikke folk er klar over hvor ille det faktisk er, sier generalsekretæren. 

– Kan ødelegge et barnesinn

Behandlingen enkelte av de unge dommerne får, mener Siem kan ødelegge et barnesinn.

– Profesjonelle dommere tåler en del. Men tenk deg voksne mennesker som går helt opp i ansiktet på en ung dommer i for ekspempel 14-årsalderen, og angriper vedkommende verbalt. Det er helt uforståelig.

Fair play er et viktig prinsipp i norsk fotball, og handler om hvordan man skal oppføre seg mot hverandre, både på og utenfor banen. Det legges blant annet vekt på at klubbene skal bevisstgjøre spillere på dommernes jobb. 

Dårlig nattesøvn

– Dommere gjør også feil. En kan forstå at lagledere og spillere blir sinte og irriterte, men det er likevel grenser for hva de kan si og gjøre, sier Rossland. 

Han forteller at han kjenner flere om har kommet til et punkt hvor de ikke har orket å ta i mot mer skittkasting fra sidelinjen. 

– Jeg er nok en type som smiler det bort, og glemmer hva som har skjedd når jeg kjører hjem. Det er jeg glad for. Det er nok en del dommere som tar det med seg hjem, og sliter med nattesøvnen, forteller den unge dommeren.