Disse fullkornsproduktene bør du holde deg langt unna

Fullkorn alene er ikke et kvalitetsstempel på at noe er sunt. Matkontrollen vurderer fullkornsprodukter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matkontrollen har handlet inn 15 ulike produkt som er merket med fullkorn innen tre ulike segment: Frokost, middag og kosemat. Disse produktene skal ernæringsfysiolog Tine Sundfør og baker fra Bakerlandslaget Øyvind Skogsholm Hansen vurdere.

– I utgangspunktet så er det kjempebra at det kommer mer fullkorn, men det er en del produkt som har et veldig stort oppslag med fullkorn, der resten ikke er noe særlig sunt. Da blir det litt et skinn av sunnhet, sier Sundfør.

Skallet, kimen og kjernen

Men hva betyr det egentlig at noe er merket med fullkorn?

– Fullkorn er jo når man bruker hele kornet. Altså skallet, kimen og kjernen. Mens hvetemel eller sikta er bare kjerna. I Norge har vi i mange år brukt betegnelsen sammalt, og det gjør vi per i dag også. Fullkorn er mer den skandinaviske betegnelsen på det, forteller Hansen.

Sundfør forteller videre at ved å velge fullkorn får man i seg mer fiber, noe som gjør at man får en mer varig metthetsfølelse. Samtidig er fiber med på å holde tarmfunksjonen i gang.

– Fiber er også godt for å beskytte oss mot både hjerte- og karsykdommer og diabetes. Ved å velge fullkorn så får man også med alle mineralene som sitter i den ytterste delen av skallet, jern t.d. som veldig mange kvinner og barn i Norge får for lite av, sier Sundfør.

Fullkorn alene er ikke et kvalitetsstempel

Produktene som er med blir vurdert etter hvor gode de er som fullkornsprodukt og man får noe helsegevinst fra de, eller om fullkornsmerket kan være plassert på for å få de til å virke sunnere.

– Fullkorn er jo positivt. Men samtidig er ikke fullkorn alene et kvalitetsstempel på at noe er sunt, for da må man se på hva produktet inneholder forøvrig. Er det masse salt og masse fett, så blir det fremdeles ikke et sunt produkt, sier Sundfør.

Barneprodukt blant de beste

Av de 15 produktene i denne stikkprøven var det fem produkter som ekspertene mente var gode fullkornsprodukt. Et av disse var Fersk spagetti med fullkorn fra Jippi.

– Denne er høy på sammalt hvete og den ganske høy på egg. Det er 19 prosent egg og det er det ikke mange av pastaprodusentene som har. Så den blir høy på protein og kostfiber, og da blir det også ganske mye vitamin og mineraler, forteller Sundfør.

De andre produktene som kom godt ut var Fersk og Ferdig sin XXL pizzadeig, Eldorado Fullkornsris, Kellogs Special K og Korni knekkebrød sesam.

I beste fall et sunnere lørdagssnop

Men det produktet som kom dårligst ut var Nestlè sin Lion frokostblanding.

– Spør du meg så er dette litt sunnere lørdagssnop. I beste fall! Det har i alle fall ingenting å gjøre i frokostsskåla. Da kan du like godt servere barna dine en skål med sukker, litt fett og hele over litt melk, sier Sundfør som syntes at det fullkornsmerket dette produktet er merket med gir det et skinn av sunnhet det ikke fortjener.

Produsentene svarer

Til Matkontrollen sier Nestlè at de jobber kontinuerlig med å gjøre frokostblandingene deres sunnere.

– Og vi garanterer at fullkorn er hovedingrediensen i produktene. Samtidig er det også viktig for oss å gi forbrukerne tydelig informasjon om næringsinnhold på produktemballasjen, sier Axel Heiberg- Andersen hos Nestlè.

Produsenten, Det Glutenfrie Verkstedet, skriver i en epost til Matkontrollen at det blir feil å sammenligne produkter med og uten gluten. «Glutenfrie matvarer har normalt lavere andel fiber og fullkorn enn de vanlige melsortene og graden av fullkorn er derfor ikke sammenlignbart. Dette skyldes at glutenfrie korn og mel naturlig har et lavere fiberinnhold enn hvete, rug, bygg og havre.»

Matkontrollen på TV 2 torsdager klokka 20:00 eller når du vil på TV 2 Sumo (krever abonnement)