RØYKESTOPP: En ny amerikansk studie avslører hvilken metode som fungerer best for å slutte å røyke. Foto: Frank May / NTB scanpix
RØYKESTOPP: En ny amerikansk studie avslører hvilken metode som fungerer best for å slutte å røyke. Foto: Frank May / NTB scanpix

Ny studie avslører:
Dette er den mest effektive røykestopp-metoden

Hverken nikotinplaster eller hypnose når opp.

Sliter du med å stumpe røyken for godt? Da er du ikke alene. Å finne metoden som virkelig fungerer har ofte vist seg vanskelig, men nå mener forskere i USA at de har identifisert den soleklart mest effektive løsningen.

Å bestikke røykere med penger er den mest effektive røykestopp-metoden.

Det viser resultatene av en ny studie fra amerikanske University of Pennsylvania, som nylig ble publisert i New England journal of Medicine.

Så mye penger måtte til

Å tilby økonomiske incentiver verdt rundt 6000 kroner over en seks måneders periode var det som hjalp flest røykere å legge vekk uvanen, skriver avisen Daily Mail som omtaler studien. 

Bruken av bestikkelser som motivasjon ble satt opp mot andre metoder som samtaleterapi og nikotinerstatninger (plaster, tyggegummi, osv.).

Penger funket soleklart best

Rundt 2.500 røykere var med i forsøket. Disse ble så delt inn i forskjellige grupper. Noen fikk penger som belønning for å slutte, mens andre bare fikk bruke de tradisjonelle røykestopp-metodene som nikotinplaster og andre psykologi-baserte programmer.

Blant dem som ble tilbudt penger var 16 prosent fremdeles røykfrie etter seks måneder. Det tallet var betydelig lavere for dem som ikke prøvde å slutte med penger som incentiv – bare 6 prosent av dem klarte å kvitte seg med uvanen. 

Forskerne som står bak studien tror de økonomiske incentivene fungerte best fordi de spiller på menneskers frykt for å tape penger, istedet for å kun måtte basere seg på ens egen viljestyrke.

– Akkurat slik menneskers gener kan avgjøre hvordan de responderer på forskjellige medisiner, er også måten deres tankesett fungerer avgjørende for hvilke incentiver som funker best for røykestopp, sier Dr. Scott Halpern, som ledet studien, til Daily Mail.