Laksemousse og gravet laks til koldtbordet

Wenche fristet i dag med en deilig laksemousse, gravet laks og sennepssaus. Passer godt til frokost, forrett eller lunsj, til våren og sommerens alle festligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Laksemousse

Kan lages 1-2 dager i forveien og oppbevares kaldt.

Dette trenger du:

  • 300 g laksefilet, skinn og benfri
  • 1 ss olje
  • 1 ts salt
  • pepper
  • 1 beger seterrømme
  • 1 bunt finhakket dill
  • saft av ½ sitron

Slik gjør du:

LAKSEMOUSSE: Kan lages 1-2 dager i forveien og oppbevares kaldt. Foto: TV 2
LAKSEMOUSSE: Kan lages 1-2 dager i forveien og oppbevares kaldt. Foto: TV 2

Varm stekeovnen til 125 grader.
Legg laksefileten i et ildfast fat, drypp over olje, salt og pepper.
Stek i 10–15 min., til knapt gjennomstekt, men uten å bli tørr.
Avkjøl.
Pisk rømmen stiv.
Del opp den avkjølte laksen i biter med en gaffel og rør inn i rømmen sammen med finhakket dill.
Smak til med salt, sitron og nykvernet pepper.

Server som en forrett på en skive ristet brød, eller som en del av en frokost eller lunsj. Salat, dill, og lakserogn er godt tilbehør.

 

Gravet laks

Dette trenger du:

  • 1 hel salmalakseside
  • 2 ss sukker
  • 2 ss salt
  • 1 ts grovmalt ”brent” pepper (se tips)
  • dill
  • evt. ½ -1 dl akevitt eller gin, kan sløyfes
GRAVET LAKS: En av de tingene man «må» ha til koldtbordet, sammen med nydelig sennepssaus og rugbrød.  Foto: TV 2
GRAVET LAKS: En av de tingene man «må» ha til koldtbordet, sammen med nydelig sennepssaus og rugbrød.  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Bland sammen sukker, salt og brent pepper.
Legg litt av krydderblandingen og dill i et fat med kanter, som er passe stort til laksefileten.
Del laksefileten i to og legg den ene laksefileten ned i fatet, dryss over halvparten av krydderblandingen og dill.
Legg den andre fileten over og dryss over resten av krydderblandig, resten av dillen, og hell over akevitt eller gin.

Dekk med plastfilm og legg et lett press på fisken, f. eks en passende trefjel med ca. 500 g (for eksempel en pakke smør eller annet).
Sett kaldt i 2 døgn (kjøleskap).
Vend laksen en gang i døgnet.
Ved servering, skjær laksen i tynne skiver og server med flatbrød eller grovt brød og sennepssaus.

Tips: Brent pepper
Legg hele pepperkorn i en stekepanne.
Stek til pepperen begynner og ”poppe” og bli godt stekt.
Avkjøl.
Knus grovt opp før bruk.

 

Sennepssaus

Enkel variant:
Smak majones til med grov sennep, litt olje, sitronsaft og evt. finhakket dill, og rør godt sammen.

Sennepssaus

Dette trenger du:

  • 4 eggeplommer
  • ½ ts salt
  • 1 dl nøytral olje, som soya-, raps-, eller solsikkeolje
  • 1 ss sukker
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1/2 ts pepper
  • 2-3 ss grov eller fin sennep
  • finhakket dill

Slik gjør du:

Rør eggeplommene tykke med saltet og spe med olje i en tynn stråle mens du visper godt hele tiden, som til majones.
Rør inn sukker, eddik, pepper og sennep.
Tilsett finhakket dill rett før servering.