REAGERER: Disse to øltypene er alkoholfrie, men MA (tidligere Motorførernes avholdsforbund) misliker sterkt navnevalget. Foto: Ultra/Sagene Bryggeri
REAGERER: Disse to øltypene er alkoholfrie, men MA (tidligere Motorførernes avholdsforbund) misliker sterkt navnevalget. Foto: Ultra/Sagene Bryggeri

Mener denne nye pilsen gir assosiasjoner til fyllekjøring

To nye typer øl, som er til salgs i norske butikker, skaper reaksjoner. MA - rusfri trafikk og livsstil mener navnevalget gir assosiasjoner til ruskjøring, mens produsenten synes navnet er tøft. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Først assosieres pils med alkoholholdig drikke. Kjørepils gir ytterligere uheldige assosiasjoner, med spekuleringen i hvor mye man kan drikke og likevel være under lovlig promillegrense, sier fungerende generalsekretær i MA (Motorførerenes avholdsforbund), Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. 

I løpet av de siste ukene har det ifølge NRK dukket opp to nye varianter av alkoholfritt øl i norske butikkhyller. Begge to heter Kjørepils, og det har vakt reaksjoner hos MA. 

– Det å drikke alkoholfritt øl er selvfølgelig fullt ut akseptabelt. Men den umiddelbare assosiasjonen er negativ. Kjørepils gir assosiasjoner til ruskjøring, sier Fjellvang Kristoffersen.

– Tøft navn

Det er Arendals bryggeri som produserer Kjørepils for Norgesgruppen og Sagene Bryggeri, som igjen distribuerer ut til de store dagligvarebutikkene i landet. 

– Kjørepils er et tøft navn. Dette er pilsen du kan drikke hvis du skal kjøre bil, barnevogn eller båt, sier Knut Johannesen, daglig leger i Sagene Bryggeri til TV 2. 

– Forstår du kritikken fra MA? 

– Jeg skjønner at de som kjemper beinhardt, kan trekke noen assosiasjoner. Vi mener vi gjør noe positivt, med å få folk til å drikke alkoholfritt, sier Johannessen. 

Ser til Spania

– Da promillegrensen var 0,5 var kjørepils et begrep alle kjente til. Nå, når grensen er senket til 0,2, kan du ikke drikke noe alkoholholdig når du skal kjøre bil. Det du kan drikke er en kjørepils, en alkoholfri øl, sier Johannessen. 

Han vil gjerne slå et slag for alkoholfritt øl, og viser til statistikk hentet fra Spania. 

– Av det totale ølforbruket utgjør alkoholfritt øl her til lands bare to til tre prosent, mens det i Spania er oppe i 12-13 prosent. Vi mener det er et stort marked for alkoholfritt øl, sier lederen i Sagene bryggeri.

– Storm i vannglass

– Vi har ikke prøvd å koble alkohol og kjøring, heller det stikk motsatte. Det å drikke alkoholfritt øl og kjøre bil ser jeg ingen problemer med, sier informasjonsrådgiver i Ultra, Eli Strand, til TV 2.

Ultra er en av dagligvarebutikkene som Kjørepils selges i. Strand forteller at pilsen er laget med glimt i øyet, og omtaler reaksjonene som storm i vannglass.

– Litt humor er det lov å bruke, spesielt hvis det kan få folk til å drikke alkoholfritt, sier Strand.

Kjørepilsen har bare vært kort tid i butikkene, og Ultra forteller at de ikke har fått negative tilbakemeldinger. Strand tror folk skjønner at dette dreier seg om øl uten alkohol, men kommer det sterke reaksjoner vil ølsalget bli revurdert.

– Vi har prøvd å lage en morsom vri. Hvis dette automatisk kobles til at det er greit å drikke alkoholholdig øl og kjøre bil, så vil vi naturligvis vurdere dette, sier Strand.

Trygg trafikk vil ikke mene noe

Trygg Trafikk har fått med seg de ølsortene som er til salgs, men har ikke lyst å kommentere utover at begrepet «kjørepils» er et ladet begrep, som folk har assosiasjoner til. 

– Vi vil ikke si at det verken er feil, eller et bra produkt. Vi satser på at folk bruker vett, og holder seg unna alkohol når de skal kjøre bil, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.